Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

virksomhedens aktivitets påvirkning af forholdene i 2. pkt., indebærer imidlertid, at redegørelsen kan have varie- rende omfang. Oplysningerne efter stk. 2 afhænger af virksomhedens aktivitet, og i hvor stor udstrækning virksom- heden har politikker for samfundsansvar. Oplysninger krævet efter stk. 3 skal altid gives, også i tilfælde hvor en virksomhed ikke har nogen politikker. Efter stk. 1 skal redegørelsen som minimum indeholde oplysninger vedrørende miljøforhold, herunder virksomhe- dens arbejde med at reducere klimapåvirkningen ved virksomhedens aktivitet, sociale- og personaleforhold samt forhold vedrørende respekt for menneskerettighederne, bekæmpelse af korruption og bestikkelse. Vurderingen af væsentlighed for den ikke-finansielle redegørelse skal ske ud fra formålet med redegørelsen. Rede- gørelsen for samfundsansvar skal være retvisende for de forhold, beretningen omhandler, jf. årsregnskabslovens § 11, stk. 1, 2. pkt. Det almindelige væsentlighedskriterium i § 13, stk. 1, nr. 3, finder også anvendelse med de for- nødne tilpasninger set i forhold til formålet med redegørelsen. Virksomheden skal derfor foretage en vurdering af, hvilke oplysninger der er væsentlige og relevante for den konkrete virksomheds regnskabsbrugere. Der er således ikke tale om, hvilke oplysninger der er væsentlige for virksomheden, men om hvilke oplysninger der er væsentlige for regnskabsbrugeren i forhold til dennes beslutningstagen. Det afgørende er således, at regnskabsbrugeren får en forståelse af de i redegørelsen nævnte forhold. Efter § 99, stk. 1, nr. 1, skal ledelsesberetningen indeholde en beskrivelse af virksomhedens væsentligste aktiviteter. Det almindelige væsentlighedskriterium i § 13, stk. 1, nr. 3, indebærer, at virksomheder i henhold til bestemmelsen i § 99, stk. 1, nr. 1, skal give en beskrivelse af de produkter og ydelser, som genererer størstedelen af nettoomsæt- ningen og indtjeningen. Når en virksomhed i forbindelse med udarbejdelse af virksomhedens redegørelse for politik- ker for samfundsansvar, jf. § 99 a, vurderer væsentlighed, skal der anlægges en bredere betragtning end ved væ- sentlighedsvurderingen efter § 99. Nærmere bestemt skal væsentlighedsvurderingen i forhold til § 99 a ikke alene foretages med udgangspunkt i finansielle oplysninger, da oplysningerne, der kræves i § 99 a, har til formål at hjælpe interessenterne med at forstå virksomhedens udvikling, resultat, situation og virksomhedens aktivitets påvirkning af miljø- klima-, sociale- og personaleforhold samt af forhold vedrørende respekt for menneskerettigheder, bekæm- pelse af korruption og bestikkelse. Mens § 99 tager udgangspunkt i de finansielle oplysninger, har § 99 a således et bredere formål.

I henhold til det foreslåede stk. 2 skal der gives oplysninger om de i stk. 1 nævnte forhold, jf. direktivets artikel 19 a, stk. 1. De i stk. 1 nævnte forhold, som er omtalt ovenfor, er uændrede i forhold til den gældende § 99 a, stk. 1.

Det foreslåede stk. 2, 2. pkt., svarer til det gældende § 99 a, stk. 3, dog således at det præciseres, at hvis virksom- heden ikke har en politik for et af de i stk. 1 nævnte forhold, skal det ikke alene oplyses, men der skal gives en klar og begrundet forklaring for de forhold, hvor virksomheden har valgt ikke at have politikker. Redegørelsen skal gives for hvert af de forhold i stk. 1, hvor virksomheden ikke har en politik. Bestemmelsen implementerer artikel 19 a, stk. 1, 3. afsnit.

Med den foreslåede ændring understreges det, at virksomheden skal oplyse og begrunde, hvorfor virksomheden ikke har udarbejdet en politik, hvis dette er tilfældet.

Regnskabsdirektivet artikel 19 a fastslår, at forklaringen, der skal gives for hvert enkelt forhold, skal være klar og begrundet, hvilket med forslaget til nyaffattelsen af stk. 2, 2. pkt., fremgår direkte af lovteksten. Vurderes det af en virksomhed, at der ikke er behov for at have politikker for samfundsansvar, er det fx ikke fyldestgørende, at virk- somheden blot oplyser, at den ikke har politikker for samfundsansvar grundet virksomhedens størrelse eller bran- che. En tilstrækkelig begrundelse kan derimod fx være at oplyse om, hvorfor det konkret ikke er relevant for den pågældende virksomhed at have en politik for fx miljøforhold. En forklaring her kunne være, at virksomhedens akti- vitet hverken belaster miljøet eller indebærer en risiko for miljøet, ligesom virksomhedens væsentlige underleveran- dører ikke påvirker miljøet ved udførelsen af arbejde for virksomheden. Præambel nr. 7 til ændringsdirektivet uddyber, hvilke oplysninger der bør eller kan gives i redegørelsen for hvert forhold. Som eksempler på oplysninger om miljøforhold nævnes oplysninger om aktuelle og forudsigelige påvirknin- ger af en virksomheds aktiviteter for miljøet, og hvor det er relevant, for sundheden og sikkerheden, brugen af

1186 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease