Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
litra g. Der kan her eksempelvis være tale om, at virksomheden bygger en vej frem til produktionsstedet, hvorefter vejen overdrages vederlagsfrit til myndighederne og kan benyttes af lokalbefolkningen.
Efter den foreslåede § 99 c, stk. 3, skal der tillige gives oplysning om betalinger, der er henført til et bestemt projekt. Ved projekt forstås i denne sammenhæng operationelle aktiviteter, som er omfattet af en kontrakt, en licens, et lejemål, en koncession eller en lignende juridisk bindende aftale, der danner grundlag for betalinger over for en myndighed. Hvis flere sådanne aftaler er væsentligt forbundet indbyrdes, skal de betragtes som et projekt. Et projekt kan eksempelvis være en mine, en gruppe af geografisk forbundne miner eller et oliefelt. I det omfang virksomheden foretager betalinger for forpligtelser, der pålægges på virksomhedsniveau som eksempelvis selskabsskatter, er der ikke krav om, at betalingen skal fordeles på projekter. Efter den foreslåede § 99 c, stk. 4, kan virksomheden undlade at medtage en betaling på under 750.000 kr. i beret- ningen. Den beløbsmæssige afgrænsning vedrører den enkelte betaling og ikke type af betaling som anført i stk. 2, nr. 2. Med hinanden forbundne betalinger forstås eksempelvis en lejeafgift, der betales månedligt. Ved en månedlig lejeafgift vil det således være afgørende, om den samlede årlige lejeafgift overstiger 750.000 kr. Efter den foreslåede § 99 c, stk. 5, får virksomheden mulighed for — i stedet for i ledelsesberetningen — at give beretningen i form af en supplerende beretning til årsrapporten eller på virksomhedens hjemmeside, hvortil der henvises i ledelsesberetningen, ligesom det er tilfældet med redegørelsen for samfundsansvar, jf. den foreslåede § 99 a, stk. 4, i forslagets § 1, nr. 130. Erhvervsstyrelsen fastsætter nærmere regler herom, jf. stk. 9, som omtales nedenfor.
Forslagets § 99 c, stk. 6, præciserer, at for virksomheder, der udarbejder koncernregnskab, er det tilstrækkeligt, at beretningen gives for koncernen som helhed.
Forslagets § 99 c, stk. 7, fastslår, at en virksomhed, der ikke selv er modervirksomhed, og som efter stk. 1 som udgangspunkt skulle have udarbejdet en beretning om betaling til myndigheder, men hvor oplysningerne er dækket af en beretning i modervirksomhedens koncernregnskab, kan undlade selv at udarbejde en beretning om betaling til myndigheder.
Forholdene for en underliggende koncern, der indgår i en højere liggende koncern, er reguleret i den foreslåede § 128 a, stk. 4.
Den foreslåede bemyndigelse i § 99 c, stk. 8, til Erhvervsstyrelsen til at fastsætte regler om fritagelse for kravene i stk. 1-7, er indsat på baggrund af artikel 46 om ækvivalenskriterier i det nye regnskabsdirektiv. Det fremgår således af artikel 46, stk. 1, at virksomheder, herunder modervirksomheder, der har pligt til at udarbejde en beretning om betaling til myndigheder efter reglerne i direktivets kapitel 10, under visse betingelser kan fritages for at udarbejde beretningen. Fritagelsen forudsætter, at virksomheden udarbejder og offentliggør en beretning, der opfylder et tred- jelands indberetningskrav, som vurderes at svare til kravene i direktivets kapitel 10. Fritagelsen omfatter dog ikke forpligtelsen til at offentliggøre den pågældende beretning.
Kommissionen er i artikel 46, stk. 2, tillagt beføjelse til at fastsætte de kriterier, der skal anvendes ved vurderingen af, om tredjelandes indberetningskrav svarer til kravene i direktivets kapitel 10.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 1213
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease