Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
af årsregnskab m.v. i den gældende årsregnskabslovs § 62, stk. 6, 2.-4. pkt., og stk. 7, 1. og 3. pkt. Bestemmelserne gælder tillige for filialbestyrere, hvis det udenlandske selskabs årsregnskab m.v., som det påhviler filialbestyrerne at indsende til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, modtages for sent, jf. § 63 a, stk. 1. Af hensyn til regnskabsbrugerne er det vigtigt, at oplysningerne i de offentliggjorte årsrapporter er aktuelle. Det er derfor af stor betydning, at årsrapporterne modtages rettidigt i styrelsen. De gældende bestemmelser om pålæg- gelse af afgift til den øverste ansvarlige ledelse på grund af for sen indsendelse af årsregnskab, som blev indført i 1994 med det formål at tilskynde virksomhedsledelserne til at prioritere regnskabsaflæggelsen højt, foreslås derfor videreført med nedenstående ændringer. Som noget nyt foreslås det, at manglende indsendelse af erklæring m.v. skal udløse de samme reaktioner som mang- lende indsendelse af virksomhedens årsrapport, da indsendelse af de omhandlede dokumenter træder i stedet for indsendelse af virksomhedens egen årsrapport og derfor bør sidestilles hermed.
Efter reglerne i den gældende årsregnskabslovs § 62, stk. 5 og 6, opereres der med to afgifter:
En afgift for overskridelse af 1-måneds fristen fra godkendelsen på generalforsamlingen (for børsnoterede og stats- lige aktieselskaber 6 hverdage). 1) En afgift for overskridelse af 6-måneders fristen fra regnskabsårets afslutning (for børsnoterede og statslige aktieselskaber 5 måneder).
Afgiften under pkt. 1 foreslås afskaffet i sammenhæng med, at fristen i § 138, stk. 1, 1. pkt., er foreslået ændret til "uden ugrundet ophold" (der henvises til bemærkningerne til denne bestemmelse).
Afgiften under pkt. 2 foreslås opretholdt med de ændringer, som følger af, at indsendelsesfristen er foreslået ændret til henholdsvis 5 og 4 måneder i §138, stk. 1, 2. pkt., og § 143, stk. 1. Desuden foreslås det nugældende afgifts- maksimum på 8.000 kr. reduceret til 3.000 kr. pr. ledelsesmedlem henholdsvis filialbestyrer, da dette afgiftsniveau skønnes at være tilstrækkeligt til at opnå den ønskede adfærd. Af hensyn til ensartetheden foreslås det endvidere, at afgiften også skal gælde for erhvervsdrivende fonde, som for øjeblikket ikke er omfattet af afgiftsbestemmelsen, således at den gælder for alle virksomheder, der har pligt til at indsende årsrapport eller undtagelseserklæring til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Afgiften er personlig og pålægges hvert enkelt medlem af virksomhedens øverste ansvarlige ledelse henholdsvis hver filialbestyrer, da den enkelte har et personligt ansvar for, at årsrapporten indsendes rettidigt til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, jf. lovforslagets §§ 8-10 og bemærkningerne hertil. Afgiften forfalder automatisk til betaling, hvis årsrapporten modtages efter indsendelsesfristens udløb. Afgiften løber fra den første dag efter 5-måneders fristens udløb (for børsnoterede og statslige aktieselskaber 4-måneders fristens udløb). Fristen beregnes efter reg- lerne i § 153. Modtages årsrapporten i styrelsen inden udløbet af fristen på 8 hverdage fra påkravsbrevets date- ring, vil der dog ikke blive pålagt afgift, jf. forslagets § 150, stk. 2. Har et ledelsesmedlem eller en filialbestyrer for samme periode indbetalt tvangsbøder for manglende indsendelse af samme årsrapport, nedsættes afgiften med det indbetalte beløb. Modtagne afgifter tilfalder statskassen. Der er hjemlet udpantning, der forestås af Finansstyrelsen.
Ændret ved lov nr. 430 af 6. juni 2005 I § 151, stk. 5 ændres »skatteministeriet« til: »restanceinddrivelsesmyndigheden«.
Lovbemærkninger Der er tale om en konsekvensændring, som følge af forslaget om, at inddrivelsesopgaven som led i kommunalrefor- men samles i Skatteministeriet, jf. forslaget til lov om opkrævning og inddrivelse af visse fordringer, hvorefter
1410 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease