Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Ændret ved lov nr. 516 af 12. juni 2009 I § 154, stk. 1, udgår »indledende og«.

Lovbemærkninger Den foreslåede ændring af årsregnskabslovens § 154, stk. 1, er en konsekvens af, at der siden 2006 ikke har været krav om udarbejdelse af et indledende likvidationsregnskab i selskabslovgivningen. Kravet om udarbejdelse af det afsluttende likvidationsregnskab er derimod fortsat gældende og foreslås også bibeholdt i forslaget til selskabsloven.

Det afsluttende likvidationsregnskab skal dække perioden fra den sidste dato, fra hvilken der er aflagt årsrapport, frem til virksomhedens ophør.

Inden en virksomhed kan opløses efter reglerne om likvidation, skal der som hovedregel være indsendt årsrapporter samt likvidationsregnskab, som tilsammen dækker perioden fra virksomhedens stiftelse til dens opløsning. Herunder skal også en eventuel årsrapport, hvor indsendelsesfristen i årsregnskabslovens § 138 er overskredet, være ind- sendt. Hvis en virksomhed imidlertid opløses efter regnskabsårets udløb, men inden fristen for indsendelse af årsrapport udløber, kan virksomheden dog undlade at aflægge og indsende årsrapport for det pågældende år. Det skyldes, at det afsluttende likvidationsregnskab som nævnt skal dække den samlede periode fra den seneste årsrapport til virk- somhedens ophør.

Ændret ved lov nr. 642 af 19. maj 2020 I § 154, stk. 1, indsættes som 2. og 3. pkt.:

»Konstaterer Erhvervsstyrelsen i forbindelse med en kontrol efter bestemmelserne i §§ 159-159 b, at en årsrapport m.v. indeholder så alvorlige fejl eller mangler, at dokumentet er groft misvisende, kan styrelsen trække dokumentet tilbage fra offentliggørelse. En årsrapport m.v., som ikke er behørigt godkendt og revideret, kan tilsvarende trækkes tilbage fra offentliggørelse.«

Lovbemærkninger Ifølge den gældende § 154, stk. 1, bekendtgør Erhvervsstyrelsen straks modtagelse af årsrapporter, undtagelses- erklæringer m.v., som indsendes i stedet herfor, afsluttende likvidationsregnskaber samt halvårsrapporter for stats- lige aktieselskaber. Det kan efter omstændighederne være uhensigtsmæssigt for regnskabsbrugerne, at en årsrapport m.v. er offentlig- gjort i CVR. En fejlagtig eller mangelfuld årsrapport kan vildlede regnskabsbruger, fordi der er tale om et selvstæn- digt dokument i pdf-format, hvor der ikke er mulighed for at påføre en advarsel om fejlen eller manglen. Det foreslås, at adgangen til tilbagetrækning fremover fremgår direkte af lovteksten. Det foreslås, at der indsættes et nyt 2. pkt. i § 154, stk. 1, som fastslår, at konstaterer Erhvervsstyrelsen i forbin- delse med en kontrol efter bestemmelserne i §§ 159-159 b, at en årsrapport m.v. indeholder så alvorlige fejl eller mangler, at dokumentet er groft misvisende, kan styrelsen trække dette tilbage fra offentliggørelse. Bestemmelsen kan anvendes i forbindelse med kontrol efter de foreslåede §§ 159-159 b i lovforslagets § 1, nr. 10, 12 og 13. Den finder anvendelse på offentliggjorte årsrapporter samt undtagelseserklæringer og dertilhørende bi- lag.

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 1419

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease