Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Indberetningen skal foregå ved brug af indberetningssystemer, som er baseret på standarder, der følger den inter- nationale udvikling.

Hvilket indberetningssystem, virksomheden skal anvende, afhænger af, hvilken regnskabsklasse der finder anven- delse på udarbejdelse af årsrapporten. Årsregnskabsloven er opbygget efter den såkaldte byggeklodsmodel, hvor- efter det regelsæt, den enkelte virksomhed skal følge ved udarbejdelsen af sin årsrapport, primært afhænger af virksomhedens størrelse. Princippet i modellen er, at små virksomheder skal følge relativt få, generelle krav, mens store virksomheder skal følge flere og mere detaljerede krav. Reglerne for udarbejdelse af årsrapport er inddelt i fire regnskabsklasser, som kaldes A, B, C og D. Hvilken regnskabsklasse virksomheden har pligt til at følge, fremgår af den gældende § 7 i årsregnskabsloven. En virksomhed kan dog altid vælge at følge alle eller nogle af reglerne i en højere regnskabsklasse, jf. § 7, stk. 5.

Regnskabsklasse A gælder for enkeltmandsvirksomheder m.v., som ikke er forpligtet til at aflægge og indsende års- rapport til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Regnskabsklasse B gælder for små aktie- og anpartsselskaber m.v., som blandt andet er forpligtet til at aflægge og indsende årsrapport til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. I Danmark er ca. 94 pct. af alle virksomheder, som har pligt til at aflægge og indsende årsrapport efter årsregnskabsloven, omfattet af regnskabsklasse B. Siden 2008 har disse virksomheder haft mulighed for frivilligt at indberette årsrapporter som digitale regnskaber via www.virk.dk. Denne indberetningsløsning vil disse virksomheder fortsat kunne anvende frivilligt, indtil løsningen udfases, hvilket forven- tes at ske i løbet af 2011.

Regnskabsklasse C gælder for mellemstore og store aktie- og anpartsselskaber m.v. og indeholder mere detaljerede regler.

Endelig gælder regnskabsklasse D for statslige aktieselskaber og virksomheder, som har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked (såkaldte børsnoterede virksomheder) i et EU-/EØS-land. Disse virksomheder er altid omfattet af de strengere regler i regnskabsklasse D uanset virksomhedens størrelse. Virksomheder omfattet af regnskabsklasse B (små virksomheder) vil få pligt til ved indberetning af deres årsrapport at anvende det digitale basisværktøj til regnskaber, som i øjeblikket benævnes REGNSKAB BASIS, medmindre de i stedet vælger at anvende det digitale specialværktøj, som i øjeblikket benævnes REGNSKAB SPECIAL. Hvis en virksomhed omfattet af regnskabsklasse B anvender en eller flere af reglerne i regnskabsklasse C ved udar- bejdelsen af sin årsrapport, kan virksomheden ikke anvende REGNSKAB BASIS til indberetning af årsrapporten, men skal i stedet anvende REGNSKAB SPECIAL, medmindre REGNSKAB BASIS også indeholder de pågældende elemen- ter. Dette vil blive nærmere reguleret i bekendtgørelsen. REGNSKAB SPECIAL vil blive obligatorisk at anvende for virksomheder omfattet af regnskabsklasse C (mellemstore og store virksomheder) og på sigt også for regnskabsklasse D (statslige aktieselskaber og virksomheder, som har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i et EU-/EØS-land). Disse virksomheder vil således ikke kunne anvende REGNSKAB BASIS. REGNSKAB BASIS er et let tilgængeligt værktøj til at danne og indberette årsrapporter for små virksomheder. Værk- tøjet er udviklet i overensstemmelse med regeringens afbureaukratiseringsplan fra marts 2009 for det erhvervsret- tede område, initiativ nr. 4 — Forenklet indberetning af regnskabsdata for de mindste virksomheder. REGNSKAB BASIS, som kan findes via link på www.virk.dk, kan fra december 2010 anvendes frivilligt af små virk- somheder til at danne en årsrapport og indberette denne til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, når den er godkendt af generalforsamlingen eller et tilsvarende ledelsesorgan. Det er tanken at udbygge REGNSKAB BASIS således, at indberetning af regnskabsdata til Danmarks Statistik og SKAT også vil kunne foretages i REGNSKAB BASIS. Virksomhederne vil herefter kunne indberette regnskabsdata til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Danmarks Statistik og SKAT via en integreret indberetningsløsning. Om ønsket kan

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 1423

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease