Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 9 Koncernregnskaber og minoritetsinteresser

Reglerne om koncernregnskaber findes i et særskilt kapitel i loven omfattende §§ 109-128 a. Be- stemmelserne angiver, at lovens almindelige regler ligeledes finder anvendelse på koncerner med de tilpasninger, der er nødvendige ved udarbejdelse af koncernregnskaber.

En koncern er en modervirksomhed og dennes dattervirksomheder.

Koncern- definition

En modervirksomhed er en virksomhed, der har kontrol over en eller flere dattervirksomheder, og en dattervirksomhed er en virksomhed, der er underlagt kontrol af en modervirksomhed.

Loven definerer kontrol som beføjelsen til at styre en virksomheds finansielle og driftsmæssige beslutninger. Det er samtidig et krav, at beføjelsen til at styre en virksomheds finansielle og drifts- mæssige beslutninger skal medføre adgang til økonomiske fordele i virksomheden. Begge krav skal være opfyldt, for at der er tale om en dattervirksomhed i lovens forstand. Det er således den faktiske kontrol over dattervirksomheden, der er afgørende for, om der er tale om et koncernforhold og ikke det formelle ejerskab. Loven stiller i forhold til koncernforhold ingen krav om ejerskab af kapitalandele. Lovens kontroldefinition er baseret på en tidligere version af IAS 27 Separate årsregnskaber og den nu ophævede SIC 12 Konsolidering – SPE'er , mens kontroldefinitionen i gældende IFRS-stan- darder nu findes i IFRS 10. Lovens kontroldefinition er ikke opdateret i forbindelse med implemen- tering af de seneste ændringslove. Det er Erhvervsstyrelsens opfattelse, at den manglende opda- tering af lovens kontroldefinition ikke har nogen reel praktisk betydning. EY's holdning Det er EY's opfattelse, at det ville have været hensigtsmæssigt, hvis lovens koncerndefinition var dynamisk med reference til den til enhver tid gældende kontroldefinition i IFRS-standar- derne. Der henvises i øvrigt til afsnit 19.3 Kategorier af kapitalandele og metodevalg for yderligere omtale af kontrolbegrebet og definitioner af de forskellige typer af kapitalandele, herunder dattervirksom- heder, kapitalinteresser, associerede virksomheder og fællesledede arrangementer. Hvis koncernregnskabspligten indtræder, fordi en virksomhed opnår kontrol over en dattervirk- somhed, skal der udarbejdes et koncernregnskab, der dækker hele modervirksomhedens regn- skabsår og ikke kun perioden fra koncernetableringen. Dattervirksomhedens regnskab indgår fra overtagelsestidspunktet. Hvis en modervirksomhed eksempelvis har kalenderåret som regn- skabsår, og en dattervirksomhed erhverves pr. 1. juli, vil modervirksomheden i dette koncernregn- skab indgå med regnskabstal for hele regnskabsåret, og dattervirksomheden indgår fra overtagel- sestidspunktet 1. juli til 31. december. En virksomhed, der erhverver sin første dattervirksomhed, skal udarbejde koncernregnskab efter kravene i regnskabsklasse C, hvis den nye koncern allerede på tidspunktet for første regnskabsaf- læggelse overskrider to af størrelsesgrænserne i regnskabsklasse C. Den tilkøbte dattervirksom- heds nettoomsætning skal omregnes til 12 måneders omsætning ved vurdering af størrelsesgræn- serne. Når en virksomhed erhverver sin første dattervirksomhed, og denne nye koncern på tidspunktet for første regnskabsaflæggelse er under to af størrelsesgrænserne i regnskabsklasse B, anses kon- cernen for undtaget fra koncernregnskabspligten, jf. § 110. Først når to af størrelsesgrænserne i regnskabsklasse B er overskredet i to på hinanden følgende år indtræder koncernregnskabsplig- ten.

Kontrol

Kontrol- definitionen under IFRS- standarderne

Kontrol over den første datter- virksomhed

Koncern- etablering og regnskabs- klasse C

Koncern- etablering og regnskabs- klasse B

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 153

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease