Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 11 Fremmed valuta

den rapporterende virksomhed vil således være knyttet til den integrerede udenlandske enheds monetære poster i højere grad end til den rapporterende virksomheds nettoinvestering.

Om en udenlandsk virksomhed skal betragtes som en selvstændig udenlandsk enhed eller som en integreret udenlandsk enhed, afhænger af de konkrete omstændigheder for den enkelte udenland- ske virksomhed. Når der træffes afgørelse herom, må der bl.a. tages hensyn til følgende: ► Den grad af selvstændighed i forholdet til den rapporterende virksomhed, hvormed den uden- landske virksomhed udøver sine aktiviteter. ► Det omfang, hvormed den udenlandske virksomheds løbende pengestrømme påvirker den rap- porterende virksomhed. ► Den indbyrdes sammenhæng mellem den udenlandske virksomheds løbende aktiviteter og den rapporterende virksomheds aktiviteter, herunder omfanget af indbyrdes transaktioner. ► Det omfang, hvormed de daglige aktiviteter i den udenlandske virksomhed er baseret på fi- nansiering fra den rapporterende virksomhed.

Klassifikation som selv- stændig eller integreret enhed

Selvstændige udenlandske enheder omregnes således (slutkursmetoden):

Slutkurs- metoden

► Samtlige aktiver, forpligtelser og egenkapitalen omregnes til balancedagens kurs. ► Den valutakursdifference, der opstår ved omregning af primoegenkapitalen til balancedagens kurs, indregnes direkte på egenkapitalen. ► Resultatopgørelsens poster omregnes til transaktionsdagens kurs (alternativt en gennem- snitskurs, hvis denne ikke afviger væsentligt fra transaktionsdagens kurs). ► Den valutakursdifference, der opstår som følge af omregning af resultatopgørelsen til trans- aktionsdagens kurs og balancen til balancedagens kurs, indregnes direkte på egenkapitalen. ► Valutakursdifferencer, der opstår som følge af transaktioner indregnet direkte i den udenland- ske enheds egenkapital, indregnes direkte på egenkapitalen. Ved omregning af regnskaber for en integreret udenlandsk enhed skal følgende fremgangsmåde anvendes (temporalmetoden): ► Monetære poster omregnes til balancedagens kurs. ► Ikke-monetære poster målt med udgangspunkt i kostpris omregnes til historisk kurs. ► Ikke-monetære poster, der har været genstand for op- eller nedskrivning eller måles til dags- værdi, omregnes til valutakursen på omvurderingstidspunktet. ► Resultatopgørelsen omregnes til transaktionsdagens kurs, dog så resultatposter afledt af ikke- monetære poster omregnes til historiske kurser, fx afskrivninger og vareforbrug. ► Valutakursdifferencer, der opstår ved omregningen, indregnes i resultatopgørelsen som ho- vedregel under finansielle poster.

Temporal- metoden

For integrerede udenlandske enheder følger valutaomregningsmetoden således de almindelige regler for valutakursomregning af regnskabsposter i et regnskab.

I modsætning til ovenstående tager den gældende IAS 21 udgangspunkt i, at alle rapporterende enheder i en koncern registrerer deres transaktioner i en relevant funktionel valuta. Omregning af regnskaber i en fremmed funktionel valuta til koncernens præsentationsvaluta sker derfor, i mod- sætning til loven, efter den gældende IAS 21 altid og alene efter slutkursmetoden.

Gældende IAS 21

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 201

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease