Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 14 Generelt om balancen

Anden gæld Anden gæld omfatter virksomhedens gæld til offentlige myndigheder, herunder moms og A-skat m.v. samt medarbejderforpligtelser som fx feriepengeforpligtelser. Anden gæld indeholder som hovedregel gæld, der er fastsat ved lov, og anden gæld udgør derfor ikke en finansiel gældsfor- pligtelse, da der ikke er tale om en aftalemæssig ret. Dette medfører også, at anden gæld efterføl- gende måles til nettorealisationsværdi, jf. § 36, og ikke til amortiseret kostpris, som finansiel gæld, jf. § 37. I praksis ses, at fx skyldige omkostninger og gæld til nærtstående parter ofte klassificeres som anden gæld. En sådan klassifikation som anden gæld er imidlertid ikke korrekt, da både skyldige omkostninger og gæld til nærtstående parter udgør en aftalemæssig ret og derfor vil være en fi- nansiel gæld, der skal måles til amortiseret kostpris. Skyldige omkostninger bør derfor klassificeres som leverandørgæld, og gæld til nærtstående parter bør præsenteres som en særskilt regnskabs- post, fx gæld til virksomhedsdeltager. Indefrysningsforpligtelse De indefrosne feriemidler for overgangsperioden efter ferieloven 2020 kan virksomheden enten vælge at beholde i eget regi, eller de kan vælge helt eller delvist at indbetale dem til Lønmodtager- nes Feriemidler (fonden). Hvis virksomheden beholder dem i eget regi, har virksomheden som udgangspunkt en ubetinget ret til at udskyde betaling af gældsforpligtelsen, når der bortses fra medarbejdere, der forlader arbejdsmarkedet. De indefrosne midler vil derfor være en langfristet gældsforpligtelse, bortset fra den del af gælden, der forfalder inden for de kommende 12 måneder.

Langfristet forpligtelse

Indefrysningsforpligtelsen kan regnskabsmæssigt klassificeres efter to metoder i balancen. Enten som en medarbejderforpligtelse eller som en finansiel forpligtelse.

Klassifikation i balancen

EY's holdning Efter EY's opfattelse kan indefrysningsforpligtelsen behandles efter begge metoder. På den ene side kan forpligtelsen betragtes som en medarbejderforpligtelse, da den har karakter af at være vederlæggelse for udført arbejde. På den anden side kan forpligtelsen betragtes som en finan- siel forpligtelse, fordi der i regnskabsmæssig henseende er tale om en form for låneaftale mel- lem virksomheden og fonden. Uanset valg af metode er det EY's anbefaling, at indefrysnings- forpligtelsen præsenteres på sin egen linje i balancen, hvis der er tale om en væsentlig regn- skabspost. Se mere i afsnit 32.3 Kortfristede medarbejderforpligtelser . Skattekontoen Virksomhedens skattekonto giver et samlet overblik over virksomhedens indberetninger, opkræv- ninger samt ind- og udbetalinger til og fra Skattestyrelsen. Indestående beløb på skattekontoen må ikke modregnes i de tilsvarende skyldige poster i form af skyldig moms, afgifter, A-skat m.v., før virksomheden rent faktisk frigøres fra forpligtelsen, hvil- ket først sker på forfaldstidspunktet. Indtil da kan virksomheden til enhver tid sænke udbetalings- grænsen og efter få dage få udbetalt indeståendet på skattekontoen. Derfor skal der i balancen ske bruttopræsentation af henholdsvis indestående beløb på skattekontoen og skyldige skattebe- løb frem til forfaldstidspunktet. Dette følger af lovens generelle modregningsforbud.

Ingen modregning i balancen

Det har været diskuteret, om indeståender på skattekontoen skal præsenteres som tilgodehaven- der eller likvide beholdninger, da loven ikke giver et entydigt svar herpå.

Præsentation

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 235

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease