Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 15 Immaterielle aktiver

15.9 Særligt om indregning og måling af CO 2 -kvoter og relaterede forpligtelser Tildelte og erhvervede CO 2 -kvoter giver de modtagne virksomheder ret til at udlede en bestemt mængde CO 2 . EY's holdning Det er EY's holdning, at modtagne og erhvervede CO 2 -kvoter regnskabsmæssigt skal anses som immaterielle aktiver, uanset om der er tale om rettigheder, som virksomheden skal anvende eller sælge. I henhold til loven skal CO 2 -kvoter, i lighed med andre immaterielle aktiver, måles til kostpris ved første indregning. Efter første indregning skal CO 2 -kvoter som hovedregel måles til kostpris med fradrag af akkumulerede afskrivninger, men kan vælges målt til dagsværdi med værdiregulering i egenkapitalen efter § 41, da CO 2 -kvoterne handles på et aktivt marked.

CO 2 -kvoter

Kostpris og afskrivninger

Afskrivningen skal foretages som en systematisk afskrivning over aktivets brugstid, dvs. typisk i takt med CO 2 -udledningen.

Brugstid

Tildelte kvoter Kostprisen for kvoter, der tildeles uden vederlag, er 0 kr. Indregningen sker derfor til 0 kr., og afskrivningsgrundlaget er tilsvarende 0 kr. CO 2 -udledningsgrundlag af tildelte kvoter vil derfor ikke belaste virksomhedens resultat.

CO 2 -kvoter erhvervet mod vederlag skal ligeledes ved første indregning indregnes til kostpris. Ef- terfølgende afskrives CO 2 -kvoterne systematisk over kvoternes brugstid. Brugstiden for kvoter dækker typisk fem år, hvor tildelingsperioden ophører. Benyttes en CO 2 -kvote ikke fra anskaffel- sestidspunktet, skal afskrivning principielt påbegyndes på anskaffelsestidspunktet, idet immateri- elle aktiver skal afskrives fra det tidspunkt, hvor de er klar til brug. Dog vil en afskrivningsmetode, hvorefter der afskrives i takt med den faktiske udledning (unit of production), ofte bedre afspejle forbruget af det immaterielle aktiv, hvorved afskrivning i praksis først sker fra det tidspunkt, hvor CO 2 -kvoten benyttes.

Erhvervede kvoter

Afskrivningsgrundlaget opgøres som kostprisen med fradrag af CO 2 -kvotens restværdi.

Restværdi

Har virksomheden intention om selv at udnytte CO 2 -kvoterne i produktionen, vil restværdien være 0 kr. CO 2 -kvoterne vil i denne situation blive afskrevet i resultatopgørelsen typisk i takt med den faktiske udledning. Den regnskabsmæssige behandling af CO 2 -kvoter, hvor virksomheden derimod ikke har intention om selv at udnytte CO 2 -kvoterne, men fx ønsker at videresælge nogle af dem, er beskrevet i afsnit 16.4 Indregning af materielle aktiver , hvor den regnskabsmæssige behandling af aktiver bestemt for salg er omtalt. Dagsværdien på erhvervede kvoter kan svinge, idet der findes et aktivt marked for handel med kvoter, som historisk har vist store prisudsving. Fald i dagsværdien er en indikator på værdiforrin- gelse. Hvis ledelsen har til hensigt at afstå CO 2 -kvoterne inden udløb af den økonomiske levetid, fastsættes restværdien til dagsværdien af CO 2 -kvoter med samme restløbetid som de indregnede CO 2 -kvoter vil have på afståelsestidspunktet. Den regnskabsmæssige behandling af CO 2 -kvoter be- stemt for salg følger lovens almindelige regler. Hvis virksomheden ikke har fået tildelt eller købt tilstrækkeligt med kvoter i forhold til den faktiske udledning, skal der indregnes en forpligtelse i takt med, at den faktiske udledning sker, og i det omfang udledningen overstiger virksomhedens beholdning af kvoter. Forpligtelsen måles til dags- værdien af de manglende kvoter på balancedagen og indregnes som en gældsforpligtelse.

Gælds- forpligtelse

256 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease