Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 19 Kapitalandele i dattervirksomheder, kapitalinteresser, associerede virksomheder og fællesledede arrangementer

Lempelse fra indre værdis metode

Loven indeholder en lempelse fra kravet om, at indre værdis metode skal anvendes på alle virk- somheder i den enkelte kategori. En dattervirksomhed, kapitalinteresse eller en associeret virk- somhed, der er valgt målt efter den indre værdis metode, kan i særlige tilfælde måles til kostpris eller dagsværdi. Lempelsen finder sjældent anvendelse i praksis. En dattervirksomhed kan udelades fra indregning efter indre værdis metode, hvis den er omfattet af § 114, stk. 2, nr. 1-3, dvs.: ► Når betydelige og vedvarende hindringer i væsentlig grad begrænser modervirksomhedens udøvelse af sine ejerbeføjelser eller ledelse. ► Når de nødvendige oplysninger ikke kan indhentes inden for en rimelig frist eller uden for- holdsmæssigt store omkostninger. ► Når kapitalandelene udelukkende ejes med henblik på efterfølgende salg. ► Når investeringen er uvæsentlig. For kapitalandele i kapitalinteresser og associerede virksomheder kan indre værdis metode undla- des, i det omfang de nødvendige oplysninger ikke er kendte. I de tilfælde, hvor ovenstående lempelsesbestemmelser anvendes, skal de omfattede kapitalandele som udgangspunkt måles til kostpris efter § 36. Kapitalandele i dattervirksomheder, der udelukkende er erhvervet med henblik på efterfølgende salg, kan dog måles til dagsværdi efter § 37. Første indregning Kapitalandele, hvor indre værdis metode vælges, skal ved første indregning måles til kostprisen. Alternativt kan virksomheder, der vælger indre værdis metode som en konsolideringsmetode, ved første indregning måle til købsvederlaget, dvs. uden tillæg af direkte transaktionsomkostninger. Læs mere herom under Valg mellem konsoliderings- og målemetode nedenfor. Ved første indregning til kostpris skal den overtagende virksomhed på tidspunktet for erhvervel- sen af kapitalandelene opgøre kostprisen/købsvederlaget for disse. Derudover skal virksomheden opgøre dagsværdien af identificerbare aktiver og forpligtelser i den overtagne virksomhed. Good- will/negativ goodwill opgøres som forskellen mellem kostprisen/købsvederlaget for kapitalande- lene og dagsværdien af de identificerbare aktiver og forpligtelser i virksomheden. Denne frem- gangsmåde foretages med udgangspunkt i de regler, der gælder ved koncernetablering, jf. kapi- tel 10 Virksomhedssammenslutninger .

Lempelse fra indre værdis metode, § 43 a, stk. 6

Første indregning til kostpris, § 36

Købesums- allokering ved første indregning

Efterfølgende måling

Efter første indregning værdireguleres kostprisen med investors forholdsmæssige andel af resul- tatet i den underliggende virksomhed, andre reguleringer, eksempelvis afskrivninger på goodwill og andre identificerede merværdier, eliminering af koncerninterne avancer og tab på immaterielle og materielle aktiver og varebeholdninger samt egenkapitaltransaktioner m.v. Det er i lovbemærkningerne præciseret, at resultatandele i dattervirksomheder, kapitalinteresser og associerede virksomheder skal indregnes i resultatopgørelsen på én linje som "Resultatandele efter skat". Har en virksomhed både kapitalandele i dattervirksomheder, kapitalinteresser, asso- cierede virksomheder og fællesledede virksomheder, skal resultatandele efter skat for disse fire typer af kapitalandele dog præsenteres på hver sin linje i resultatopgørelsen. Ved indregning af resultatandele fra skattetransparente selskaber, som fx kapitalandele i I/S og K/S, kan præsenta- tionen foretages brutto fordelt på resultat før skat og skat af årets resultat.

Efterfølgende måling

Resultatandele skal præsenteres efter skat

312 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease