Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 22 Afledte finansielle instrumenter

Sikringseffektivitet Virksomheden skal vurdere, om der er væsentlig risiko for, at sikringsinstrumentet ikke effektivt kan udligne den risiko, som ønskes afdækket. Denne vurdering kan omfatte en kvalitativ sammen- ligning af de karakteristika, som det sikrede og sikringsinstrumentet har, og en kvantitativ analyse. Som udgangspunkt skal effektiviteten måles ved at sammenholde ændringen i dagsværdien på sikringsinstrumentet med ændringen i dagsværdien af det sikrede. Denne effektivitetstest skal som udgangspunkt foretages som en fremadrettet test ved sikringsforholdets opstart med det formål at dokumentere, at sikringsforholdet forventes at være effektivt. Herudover skal virksom- heden udarbejde såvel en fremadrettet som en bagudrettet effektivitetstest ved hver regnskabs- aflæggelse. Den bagudrettede test har til formål at dokumentere den faktiske effektivitet. Den fremadrettede test skal dokumentere, at sikringsforholdet fortsat forventes at være effektivt.

Effektivitets- test

Den ineffektive del, dokumenteret ved effektivitetstesten, skal indregnes i resultatopgørelsen.

Ved effektivt forstås, at ændringen i dagsværdien af sikringsinstrumentet udgør mellem 80 % og 125 % af ændringen i dagsværdien af det sikrede. Falder effektivitetstesten uden for disse tærsk- ler, så skal virksomheden ophøre med at anvende regnskabsmæssig sikring fra det tidspunkt, hvor sikringsforholdet senest blev testet effektivt. EY's holdning Hvis de væsentligste kritiske betingelser mellem det sikrede og sikringsinstrumentet er identi- ske ved indgåelse af sikringsforholdet, og sikringsinstrumentet har en dagsværdi på nul, kan virksomheden efter EY's opfattelse, uden at foretage en egentlig effektivitetstest, konkludere, at sikringsforholdet anses for at være effektivt. Virksomheden skal dokumentere denne vurde- ring ved indgåelse af sikringsforholdet. Efterfølgende skal virksomheden alene udføre yderli- gere effektivitetstest, når der sker ændringer med indvirkning på de væsentligste kritiske be- tingelser, såsom en forsinkelse af et projekt eller en ændring i de nominelle beløb.

De kritiske betingelser vil afhængigt af sikringsforholdet typisk være:

► Hovedstol ► Udløbstidspunkt ► Valuta ► Rentebetalingsdage ved sikring af fast forrentet lån ► Rentefastsættelsesdage ved sikring af variabelt forrentet lån

► Referencerenter ► Rentekonvention. Dagsværdisikring

Afledte finansielle instrumenter, der indgås til sikring af dagsværdien af indregnede aktiver eller forpligtelser (fair value hedges), skal indregnes ved aftaleindgåelsen og måles til kostpris ved før- ste indregning i balancen. Efterfølgende skal den risiko, der afdækkes i sikringstransaktionerne, måles til dagsværdi, og alle værdireguleringer af både det sikrede og sikringstransaktionen skal indregnes i resultatopgørelsen. Herved opnås mindre volatilitet i resultatopgørelsen og samtidig sikres, at den ineffektive andel indregnes i resultatopgørelsen. Uanset det generelle modregnings- forbud kan regnskabsmæssig sikring præsenteres netto i resultatopgørelsen, jf. nærmere afsnit 22.12.

Hovedregel: Indregning af værdi- reguleringer i resultat- opgørelsen

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 375

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease