Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 24 Værdiforringelse af langfristede aktiver

Eksempel på identifikation af synergi ved virksomhedssammenslutning

Flyselskab A er under pres. Flyselskab A køber derfor Flyselskab B med det formål at reducere sin medarbejderstab og aktivbase, og derigennem opnå omkostningsbesparelser. Som følge af opkøbet vil den operationelle ledelse, herunder salgs-, finans- og HR-funktion blive sammenlagt, og al flyvedligeholdelse vil blive varetaget fra én lokation. Goodwill skal i dette tilfælde allokeres til den CGU eller gruppe af CGU'er, der drager fordel af de besparelser, som opkøbet medfører.

IAS 36 angiver, at hver CGU eller gruppe af CGU'er, som goodwill allokeres til, skal:

► repræsentere det laveste niveau i virksomheden, hvor goodwillen overvåges til interne ledel- sesformål ► ikke være større end et driftssegment som defineret i IFRS 8 Driftssegmenter før sammenlæg- ning. Loven er dog ikke tilsvarende restriktiv, da loven ikke har detaljerede bestemmelser for definitio- nen af segmenter. Det kan således efter loven ikke kræves, at goodwill absolut skal fordeles til driftssegmenter som defineret i IFRS 8. Ud over de generelle retningslinjer for allokering af goodwill til CGU'er beskriver IAS 36 ikke nogen metode til allokering af goodwill til CGU'er. Der findes flere mulige metoder, herunder en direkte dagsværdi- og en indirekte dagsværdi-allokeringsmetode. Under den direkte metode allokeres goodwill til CGU'er i forhold til, hvordan dagsværdien af akti- ver allokeres til de forskellige CGU'er. Metoden er let at anvende, men den har den svaghed, at der ikke vil blive allokeret goodwill til CGU'er, hvortil der ikke allokeres aktiver og forpligtelser. Sådanne CGU'er kan dog fortsat drage fordel af synergier knyttet til virksomhedssammenslutnin- gen. Den direkte metode kan imidlertid være en god tilgang i de tilfælde, hvor goodwill fordeler sig rimelig proportionelt med dagsværdien af identificerbare aktiver og forpligtelser. Under den indirekte metode beregnes dagsværdien af relevante CGU'er/grupper af CGU'er før og efter virksomhedssammenslutningen, og forskellen repræsenterer den goodwill, som skal alloke- res til den relevante CGU/gruppe af CGU'er. Metoden tager dermed hensyn til, at goodwill ikke nødvendigvis fordeler sig på CGU'er/grupper af CGU'er i samme forhold som dagsværdien af iden- tificerbare aktiver og forpligtelser, og kan i sådanne tilfælde være bedre egnet end den direkte metode, hvis der foreligger tilstrækkeligt pålidelige data/input til i øvrigt at benytte metoden.

Direkte dagsværdi- metode til allokering

Indirekte dagsværdi- metode til allokering

Eksempel på allokering af goodwill til mere end én CGU

Virksomhed A køber Virksomhed B for 50 mio. kr. Dagsværdien af de identificerbare nettoakti- ver udgør 35 mio. kr. Opkøbet skal integreres i to af Virksomhed A's eksisterende CGU'er. Net- toaktiverne allokeres som følger:

Tabel 1. Allokering af nettoaktiverne Mio. kr.

CGU 1

CGU 2

I alt

Erhvervede materielle og immaterielle aktiver

25

10

35

Ud over de tildelte nettoaktiver til CGU 2 forventer Virksomhed A, at CGU 2 fremadrettet vil øge omsætningen som følge af adgang til Virksomhed B's distributionskanal. CGU 2 forventes der- med at drage en væsentlig fordel af synergier fra købet af Virksomhed B. CGU 1 forventes

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 409

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease