Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 32 Medarbejderforpligtelser

Formålet med indregning og måling af ydelsesbaserede pensionsordninger er at afspejle den tilba- gediskonterede værdi af pensionsforpligtelsen for de samlede arbejdsydelser, der er leveret af medarbejderne frem til balancedagen, og den omkostning der relaterer sig til de i regnskabsåret leverede arbejdsydelser. Den regnskabsmæssige behandling af ydelsesbaserede pensionsordninger er kompliceret, idet det for at kunne opfylde formålet er nødvendigt at anvende aktuarmæssige forudsætninger i forbin- delse med målingen af pensionsforpligtelsen og omkostningen. I forbindelse med ændringer i det tekniske/økonomiske grundlag, og dermed de aktuarmæssige forudsætninger, vil der opstå aktu- armæssige gevinster og tab. En forpligtelse til at yde pension vil typisk blive indfriet mange år efter, at medarbejderne leverer de arbejdsydelser, der giver ret til de fremtidige pensionsydelser. Forpligtelsen måles derfor på et tilbagediskonteret grundlag. IAS 19 indeholder kun en metode for indregning af ydelsesbaserede pensionsforpligtelser. Meto- den kræver fuld indregning af ydelsesbaserede forpligtelser til nutidsværdi med fradrag af pensi- onsaktiver, der måles til dagsværdi. Efter denne metode indregnes ændringer, der hidrører fra genmåling af pensionsforpligtelser og pensionsaktiver direkte i egenkapitalen efter loven.

Ydelses- baserede pensions- ordninger, IAS 19

Fuld indregning i egenkapitalen

Denne fremgangsmåde vil fremadrettet være lovens hovedregel.

§ 49, stk. 2, nr. 7

I balancen indregnes den ydelsesbaserede pensionsforpligtelse som det samlede nettobeløb af nu- tidsværdien af den ydelsesbaserede pensionsforpligtelse på balancedagen tillagt/fradraget aktu- armæssige gevinster/tab, med fradrag af endnu ikke indregnede pensionsomkostninger vedrø- rende tidligere regnskabsår og dagsværdien på balancedagen af ordningens aktiver, som skal an- vendes til direkte at indfri forpligtelserne.

Indregning og måling i balancen

Nutidsværdien De samlede omkostninger til fremtidige pensionsudbetalinger påvirkes af en række variable og er forbundet med usikkerhed og skøn. En pålidelig måling af nutidsværdien af pensionsforpligtelsen kræver efter IAS 19 følgende:

► Anvendelse af aktuarmæssige værdiansættelsesmetoder

Den såkaldte Projected Unit Credit Method er den aktuarmæssige metode, som skal anvendes ved opgørelsen af nutidsværdien af de ydelsesbaserede pensionsforpligtelser. Metoden anta- ger, at hvert arbejdsår giver ret til en yderligere ydelsesenhed (pension), og hver enhed måles separat for at opgøre den samlede forpligtelse. Forpligtelsen skal tilbagediskonteres. Forplig- telsen afspejler således den tilbagediskonterede værdi af de til dato optjente pensionsydelser frem for den tilbagediskonterede værdi af de fremtidige udbetalinger.

► Henførelse af ydelser til de regnskabsår, hvor de ansatte har udført arbejdsydelserne

Virksomheden skal henføre ydelser til de regnskabsår, hvor forpligtelsen vedrørende pensi- onsydelsen opstår. Virksomheden skal således måle pensionsomkostningen for de aktuelle regnskabsår og dermed stigningen i forpligtelsen vedrørende det aktuelle regnskabsår under hensyntagen til medarbejdernes optjente ret til pensionsydelse.

► Opstilling af aktuarmæssige forudsætninger

Beregningen af en pensionsforpligtelse er afhængig af en række variable. Forudsætninger og antagelser vedrørende fremtidige demografiske og økonomiske forhold skal baseres på mar- kedsforventningerne på balancedagen til den periode, som forpligtelserne skal indfries over. De opstillede aktuarmæssige forudsætninger skal være objektive og indbyrdes forenelige. Standarden angiver en række specifikke krav til metoden og grundlaget for fastlæggelse af en række aktuarmæssige forudsætninger, herunder bl.a. dødelighed, personaleudskiftnings-

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 585

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease