Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 4 Dagsværdimåling

4.8

Særlige forhold ved dagsværdiansættelse af finansielle instrumenter

Loven fastslår, hvilke finansielle instrumenter der skal måles til dagsværdi, og hvordan dagsvær- dien i givet fald skal måles. Salgsværdien af et aktiv eller en forpligtelse skal måles ud fra marke- dets salgsværdier på aktivets eller forpligtelsens enkelte bestanddele, hvis der ikke umiddelbart kan identificeres en salgspris for det samlede aktiv eller den samlede forpligtelse.

Tilnærmet salgsværdi, § 37, stk. 1, 3. pkt.

Loven præciserer i lighed med IFRS 13, at det er muligt at måle dagsværdien for finansielle instru- menter på baggrund af markedets salgsværdier for tilsvarende aktiver eller forpligtelser.

IFRS 13 kræver, at en virksomhed skal tage hensyn til sin egen kreditrisiko, når dagsværdien af et finansielt instrument skal måles. Dette kan især have væsentlig effekt, fx ved måling af finansielle forpligtelser til dagsværdi. Hensynet til kreditspænd er en særligt aktuel problemstilling i forhold til værdiansættelse af ren- teswaps til dagsværdi, hvilket Erhvervsstyrelsen præciserer i et notat fra 2021, som er nærmere behandlet nedenfor og i kapitel 22 Afledte finansielle instrumenter. Dagsværdier skal i henhold til IFRS 13 som tidligere nævnt opgøres med udgangspunkt i en hypo- tetisk transaktion mellem markedsdeltagere, hvor det antages, at forpligtelsen overføres til en anden markedsdeltager, som har til hensigt at opfylde forpligtelsen. Når dagsværdien af en finansiel forpligtelse måles, skal virksomhedens egen kreditrisiko inkluderes i værdiansættelsen, hvilket kan illustreres med følgende eksempel:

Hensynet til kreditspænd

Eksempel på dagsværdimåling, hvor virksomhedens kreditrisiko inkluderes

Virksomhed A og virksomhed B indgår begge en låneaftale, hvor de forpligter sig til at betale 500 USD om 5 år mod at modtage en upfront-betaling i dag. Virksomhed A har en kreditrating på BBB og kan låne til 6 % p.a. Virksomhed B har en kreditrating på B og kan låne til 12 % p.a. Nutidsværdien af A's og B's forpligtelser vil være henholdsvis 374 USD og 284 USD. Det bety- der, at virksomhed A og B modtager henholdsvis 374 USD og 284 USD ved indgåelsen af kon- trakten. Dagsværdien af ovenstående kontrakter inkluderer virksomhedens egen kreditrisiko, og dags- værdien ved indgåelsen af kontrakten for virksomhed A og B vil derfor være henholdsvis 374 USD og 284 USD. Erhvervsstyrelsen udsendte i 2021 et notat om behandlingen af renteswaps i årsregnskabet. No- tatet, der præciserer opgørelsen af dagsværdi af renteswaps til brug for årsrapporter, er senest opdateret i juli 2021. Virksomheder, som aflægger årsrapport efter bestemmelserne i årsregnskabslovens regnskabs- klasse B-D, skal måle renteswaps til dagsværdi, jf. § 37, og notatet beskriver relevante overvejel- ser i den forbindelse. Notatet præciserer bl.a., at IFRS 13 skal anvendes som fortolkningsgrundlag under loven. Efter IFRS 13 er virksomhedens egen kreditrisiko et væsentligt element i værdiansættelsen af finansielle instrumenter til dagsværdi, og virksomheden skal, hvor det er væsentligt, reducere dagsværdien af en renteswap til den værdi, som dens modpart er villig til at overdrage sit tilgodehavende hos virksomheden til. I flere tilfælde kan virksomheden derfor ikke anvende den af banken opgjorte

Renteswaps i årsregnskabet

74 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease