Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 45 Særlige krav til andelsboligforeninger

Nominel værdi Nominel værdi kan udelukkende anvendes som målemetode, hvis stiftelsesomkostninger og kurs- tab er uvæsentlige på etableringstidspunktet. Ved måling til nominel værdi (restgæld) føres stif- telsesomkostninger og kurstab direkte i resultatopgørelsen i det regnskabsår, hvor lånet optages. Derved sker fuld belastning heraf i det regnskabsår, hvor lånet optages, modsat ved amortiseret kostpris. Metoden kan ikke anvendes, hvis kurstab og stiftelsesomkostningerne (låneomkostningerne) er væsentlige, eftersom det ikke vil være retvisende at belaste optagelsesårets resultatopgørelse med væsentlige kurstab og stiftelsesomkostninger. Her skal metoden amortiseret kostpris anven- des, så kurstab og stiftelsesomkostninger periodiseres over lånets løbetid. Dette vil være mere retvisende. Det skal også bemærkes, at kurstab skal præsenteres sammen med det relevante lån og ikke som et aktiv i balancen eller som en del af ejendommens kostpris. Kurstab i sig selv opfylder ikke lovens definition på et aktiv.

Metoderne til opgørelse af prioritetsgælden i ejendommen er udvidet i Erhvervsstyrelsens seneste vejledning, til nu også at omfatte måling til kursværdi.

Kursværdi

Metoden kan udelukkende anvendes, hvis ejendommen måles til dagsværdi i årsrapporten (uaf- hængigt af den målemetode, som er valgt ved beregning af andelsværdien). Afhængig af omstændighederne kan det være en fordel at anvende denne målemetode, eftersom metoden medfører, at udviklingen i dagsværdien af ejendommen og udviklingen af kursværdien af gælden vil afspejle sig i de udsving, der sker i det generelle renteniveau. I årsrapporten må kursværdien af gælden ikke beskrives som dagsværdien af gælden, da kursvær- dien ikke er et udtryk herfor. Kursværdien svarer derimod til det beløb som foreningen skulle betale, hvis gælden skulle indfries på balancedagen. Kursværdien fremkommer oftest fra finansieringsinstituttets årsopgørelse af gælden. Det skal sikres, at kursværdien ikke medtager eventuelle indfrielsesomkostninger. Det er værd at bemærke, at kursværdien ifølge årsopgørelsen ikke altid er i overensstemmelse med det beløb, som andelsboligforeningen skal betale for at indfri gældsforpligtelsen. Er der tale om såkaldte konvertible lån (lån med mulighed for førtidsindfrielse), som kan indfries til kurs 100, må disse lån ikke optages til over kurs 100. Herudover skal årsrapporten indeholde oplysning om, at der er tale om et konvertibelt lån. Ved måling af gældsforpligtelserne på ejendommen til kursværdi, vil stiftelsesomkostningerne og kurstab (på stiftelsestidspunktet) altid skulle føres i resultatopgørelsen i lånoptagelsesåret. Valg af princip Hovedreglen for de efterfølgende løbende kursreguleringer ved måling til kursværdi er, at de skal føres i resultatopgørelsen efter lovens almindelige principper. Erhvervsstyrelsen er dog af den opfattelse, at der kan vælges princip om, at de efterfølgende kursreguleringer (bortset fra kurstab på stiftelsestidspunktet) kan føres direkte i egenkapitalen under egenkapitalposten "Overført re- sultat m.v.".

Har andelsboligforeningen et indekslån, skal den årlige indeksregulering føres i resultatopgørelsen som en finansiel post.

Indeks- regulering

Usædvanlige lån eller lånevilkår skal oplyses i årsrapporten. Usædvanlige lån eller lånevilkår kan fx være:

Oplysninger om lånevilkår

► Allerede aftalte ændringer i rente ► Allerede aftalte ændringer i afdragsprofil

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 797

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease