Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

herunder lader den revidere og offentliggøre i overensstemmelse med den i nr. 1 omtalte lovgivning sammen med sin egen årsrapport i en fælles årsrapport eller som to særskilte årsrapporter. Stk. 4. Interessentskaber og kommanditselskaber, der anvender undtagelserne i stk. 2 og 3, skal efter anmod- ning oplyse enhver om navn, CVR-nummer eller registreringsnummer samt hjemsted for den virksomhed, der har aflagt årsrapporten.

Lovbemærkninger Forslagets § 5, stk. 1, viderefører den gældende årsregnskabslovs § 2 f. Bestemmelsen er baseret på en undtagel- sesbestemmelse i 4. direktiv, artikel 57 a, stk. 2, litra b. Interessentskaber og kommanditselskaber, hvori alle inte- ressenter eller komplementarer er kapitalselskaber, kan undlade at aflægge årsrapport, hvis virksomheden indgår i et koncernregnskab for en af interessenterne, henholdsvis komplementarerne. Undtagelsen gælder, uanset om ka- pitalselskabet er placeret i Danmark, i et andet EUland eller i et andet land, hvormed Fællesskabet har indgået en juridisk bindende aftale om de her omhandlede forhold, fx et EØS-land. EØS er en forkortelse for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS). Derimod gælder undtagelsen ikke for interessenter og komplementarer uden for de nævnte områder. Efter stk. 1 kan interessentskabet eller kommanditselskabet helt undlade at aflægge årsrapport. Dette kræver, at virksomheden indgår i et koncernregnskab, således at virksomheden er medtaget i konsolideringen enten ved fuld konsolidering som dattervirksomhed, ved pro rata konsolidering som joint venture virksomhed, eller ved at virksom- hedens kapitalandele er indregnet som associeret virksomhed til regnskabsmæssig indre værdi (equity-metoden). At virksomheden indgår i et årsregnskab for en interessent eller en komplementar er ikke tilstrækkeligt. Ønsker interessentskabet eller kommanditselskabet at udnytte undtagelsen i stk. 1, skal det indsende en undtagel- seserklæring m.v. i henhold til reglerne i § 146, stk. 1. Det følger af henvisningen i § 146, stk. 1, til § 145, at erklæ- ringen skal være modtaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen inden udløbet af fristen i § 138, stk. 1, 2. pkt., dvs. der er samme frist som for indsendelse af årsrapport. Overskrides ovennævnte frist, pålægges interessentskabets eller kommanditselskabets ledelse afgift efter reglerne i §§ 150-152. Efter de nugældende regler pålægges der ikke afgift ved overskridelse af fristen for indsendelse af sådanne erklæringer. Da undtagelseserklæringer, der indsendes i stedet for årsrapporter, bør være sidestillet med disse i afgiftsmæssig henseende, foreslås det i § 145, stk. 2, at afgiftsbestemmelserne tillige finder anvendelse ved for sen indsendelse af undtagelseserklæring.

Forslagets stk. 2 og 3 viderefører den gældende årsregnskabslovs § 2 e. Bestemmelserne er baseret på undtagel- sesbestemmelserne i 4. direktiv, artikel 57 a, stk. 1 og stk. 2, litra a.

Efter stk. 2 kan interessentskaber og kommanditselskaber, hvori alle de ansvarlige deltagere er kapitalselskaber, jf. forslagets § 3, stk. 1, nr. 2, overlade det til en af interessenterne henholdsvis komplementarerne, når denne har hjemsted her i landet, at aflægge årsrapport på interessentskabets eller kommanditselskabets vegne, og betingel- serne i bestemmelsen i øvrigt er opfyldt. Dette kan navnlig være praktisk, hvor et interessentskab eller kommandit- selskab ikke har tilstrækkelig kapacitet til administrative opgaver, men overlader disse til en eller nogle af de ansvar- lige deltagere. I modsætning til stk. 1 indebærer stk. 2 ikke en fritagelse for at aflægge årsrapport for virksomheden, men virksom- heden kan som nævnt overlade det til en ansvarlig deltager, som har hjemsted her i landet, at aflægge årsrapporten. Dette kan praktisk ske ved, at interessenten eller komplementaren udarbejder interessentskabets eller kommandit- selskabets årsrapport sammen med sin egen årsrapport. De to årsrapporter skal i princippet holdes adskilt, og tallene fra de to virksomheder må ikke sammenlægges. I praksis kan det foregå ved, at interessentskabets henholdsvis kommanditselskabets årsrapport vedhæftes årsrapporten for interessenten henholdsvis komplementaren. Det er dog i praksis accepteret, at revisionspåtegningen kan være fælles, hvis det ikke giver anledning til tvivl hos regn- skabsbrugeren.

842 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease