אירועים יומן
רחוב אחד בשבוע חי חביב // אבות ישורון
בכל שבוע נביא את הסיפור שעומד מאחורי שמות הרחובות הבולטים אבות ישורון היה משורר יהודי • באשדוד, והפעם: רחוב אבות ישורון בעקבות שירותו • שזכה במספר פרסי תרבות בישראל על עבודתו בצבא הפך ל"שמאלני" עד ששינה את השקפתו הפוליטית בעקבות "הטבח במעלות"
רש
חוב אבות ישורון הוא רחוב מעגלי שמזכיר
יותר צורת משקפיים, ברובע ה' באשדוד המקביל לרחוב יהודה הלוי. הוא מתחבר לרחובות ברנר וטשרניחובסקי ואורכו הכולל הוא כחצי קילומטר. בין רחובות כמו שאול טשרניחובסקי, נתן אלתרמן, אורי צבי גרינברג, אברהם שלונסקי ויוסף חיים ברנר לא קשה לנחש מי היה גם אבות ישורון. המשותף לכל אותם שמות הם שכולם מחלוצי הספרות והשירה העברית. וכל הרחובות הללו מתרכזים ברובע ה' בין קניון לב אשדוד הותיק לרובע ו'. מי היה אבות ישורון? בכפר יהודי קטן בשם נסכיז', בצפון מערב אוקראינה, נולד 1904 יחיאל פרלמוטר בשנת ביום כיפור להוריו רקל (רחל) וברוך. רקל אימו הייתה בת למשפחת אדמו"רים מכובדת באותה עיירה ואביו היה למנהל טחנת קמח גדולה בעיירה בפולין הסמוכה אליה עברו המשפחה כשהיה צעיר. בשנת , תחילת תקופת העלייה 1925 הרביעית לישראל עלה יחיאל לארץ ישראל ועבד בחקלאות, בנייה ושמירה על כרמים. התחתן יחיאל 30 בהגיעו לגיל עם פסיה והם חיו בתל אביב יחד עם ביתם הלית ישורון שגדלה להיות משוררת אף היא. אבות ישורון כמשורר 1934- יחיאל החל לכתוב שירים ב באותה השנה בה התחתן. את השירים הראשונים שלו הוא פרסם בכתב העת "טורים" שהיה שבועון ספרותי ישראלי. הוא
החליט יחיאל לעברת 1950 ב- את שמו והשם שנבחר בעזרתו של המשורר אברהם שלונסקי היה אבות ישורון ושאר ספריו שיצאו החל מאותה השנה נשאו את שמו החדש. אירע הטבח במעלות. 1974 ב- פיגוע שזיעזע את מדינת ישראלים 28 ישראל בה נרצחו בינהם חייל, אזרחים אישה הרה , ותלמידים 4 ובנה, ילד קטן בן ותלמידות בבית ספר. הפיגוע היה הפיגוע הקשה ביותר מבחינת הרוגים בישראל באותה תקופה והוא השני הקשה ביותר עד היום. הטבח זיעזע גם את אבות ישורון ששינה את עמדתו הפוליטית מאז אותו יום.
פרסים ועבודותיו המודרניות סרטים 2 על אבות ישורון עשו .2018- וב 1990 דוקומנטריים ב- חלק משיריו הולחנו והוקלטו על ידי מוזיקאים נחשבים במוזיקה העברית כמו אלון אולארקצ'יק, גלי עטרי, נורית גלרון, שלמה גרוניך, קורין אלאל ועוד רבים וטובים. הוא זכה בפרס ברנר 1967 ב- בפרס ביאליק 1979 לספרות. ב- בפרס השירה 1992- לספרות. ב הישראלית ובאותה השנה הודיעו לאבות ישורון כי זכה גם בפרס ישראל לספרות ולשירה אך מספר ימים לאחר מכן הוא נפטר כחודש וחצי לאחר מותה של אשתו, והפרס האחרון שלו הוענק לו רק לאחר פטירתו.
המשיך לשלוח את כתביו לכתבי הוא הוציא את 1942- עת שונים וב ספרו הראשון "על חַכמות דרכים". פרצה מלחמת 1947 ב- העצמאות ויחיאל הצטרף לצבא וחזה במראות קשים שגרמו לו לכתוב את השיר השנוי במחלוקת ביותר שלו, "פסח על כוכים". השיר למעשה הביע הזדהות עם גורל הערבים הפלסטינים במדינה מה שגרם לקריאות לנדות את יחיאל ולויכוחים על הלגיטימציה של השיר הזה בתרבות היהודית. יחיאל המשיך את חייו בתור והזדהה עם "שמאלני" הפלסטינים. בנתיים המשיך יחיאל להוציא שירים וספרים נוספים בנושאים שונים.
26
950 גיליון 09.06.23
www.ashdodonline.co.il
Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online