Kirkkolaiva nro 5/2018

8

Ylitornion seurakunta myy tarjousten perusteella KULHAINEN NIMISEN TILAN, jonka pinta-ala on 0,3620 ha.

Pari sanaa paastosta

n Nykyään paastota voi monella ta- valla. On ekopaastoa, karkkipaastoa, somepaastoa ja monta muuta tapaa pidättäytyä jostakin, jotta ajatukset voisi suunnata olennaiseen ja mietis- kellä paaston aikana sitä, mikä elä- mässä on tärkeää.  * * * Meidän perheessä aloitettiin karkki- paasto, jonka retkahduksia on todistet- tu niin aikuisten kuin lastenkin osalta kerta toisensa jälkeen. Viimeistään hiihtolomalla koko po- rukalla retkahdettiin syömään norja- laista suklaata ja Ulla-tädin herkkuja oikein kunnolla. Pitkällä automatkalla pohdittiin on- nistumisia ja epäonnistumisia, sekä si- tä kuinka epäonnistuminenkin on osa meidän kaikkien elämää. Yhteisellä matkalla puhuimme paljon suvaitse- vaisuudesta, erilaisuuden sietämisestä sekä siitä, kuinka suvaitsemattomuus ja rasismi ilmenevät. Oli mielenkiintoista kuulla omien teinien ajatuksia ja mielipiteitä, näh- dä maailma hetken siten kuin he sen näkevät.  * * *

Toisena paaston tavoitteena oli ope- tella puhumaan toiselle kauniisti. Arki on usein kiireistä ja kiireessä tulee tiuskittua ja sanottua varsinkin lähei- silleen mitä sattuu. Työssä ja kodin ulkopuolella on helpompaa olla ystävällinen ja jous- tava, väsyneenä kotona sanat käyvät kovemmiksi. Kuitenkin me ihmiset tavoitamme toisemme kielen, äänen- sävyn ja sanojen myötä. Käytetty kieli on ohjaamassa myös ajatuksiamme toisista ihmisistä. Kun kiitän, pyydän enkä käske, pyydän an- teeksi, toivotan hyvää koulupäivää ja työpäivää, sanoitan hyvää heille, jotka ovat minulle tärkeitä.   * * * Siunauksen toivottaminen on vanha kristillinen tapa. Sen tarkoituksena on toivoa lähimmäisen elämään Jumalan hyvyyttä, läsnäoloa ja huolenpitoa. Siunaus tarkoittaa myös sitä, että toivomme toiselle aidosti hyvää, pu- humme ja ajattelemme hänestä hyvää ja pyrimme tekemään hyvää toinen toisillemme. Varsinkin silloin kun elämässä tulee vastoinkäymisiä, sairautta ja surua tar-

vitsemme meitä siunauksin saattavia vierellä kulkijoita. Kutsumme heitä yleensä ystäviksi.  * * * Hyvät sanat ja ajatukset synnyttävät hyvää. Vaikka elämään kuuluu aina jonkin verran epäsopua ja muita arki- elämän ahtaita paikkoja, voimme epä- onnistumistenkin jälkeen olla hyvän puolella päivän kerrallaan. Yhdessä, kevään ja Pääsiäisen va- lossa.                                                                                      Siunattua Pääsiäisen aikaa sinulle ja läheisillesi. 

Tilalla sijaitsee asuinrakennus, jonka pinta-ala on 177 m2 sekä talousrakennus. Talo on rakennettu vuonna 1930 ja peruskorjattu vuonna 1968. Talosta on tehty kuntoarvio ja talo myydään purkukelpoisena. Lähempiä tietoja antaa talouspäällikkö Jouni Ollikkala, puh 0400-399270 Tarjoukset tulee lähettää 12.4.2018 mennessä osoitteella Ylitornion seura- kunta, Alkkulanraitti 3, 95600 Ylitornio. Kuoreen merkintä ”Kulhainen” Talo on liitetty kaukolämpöön.

HELI TUOKKOLA  Kirjoittaja on Kemi-Tornion Merimieskirkon satamakuraattori ja Kemin kirkkovaltuuston jäsen

Maksullisia ilmoituksia.

Väyläkirjat - laatukirjoja uutuuksina Kari Kaulanen: Kuuramäki I. Tunturin tuolla puolen.

Aimo Veteläinen: Ikkuna. Ylitorniolaissyntyisen kirjailijan toinen romaani on aikamatka, syvää luotaava katse kaukaisuu- teen. Rinnakkaiset ajankuvat näyttävät elämän ilman suojanaa- miota. Mutta matka on työläs. Se on saanut kunniamaininnan Gummeruksen romaanikilpailussa. 272 sivua. 22 €. Ylitornion 4 kyläkirjaa Martti Ylävaara: Pirtin porinoita Lohijärven seudulta I osa. Lohijärven, Pakisjärven, Pessalompolon ja Mellakosken historiaa sanoin ja sadoin kuvin. I osa sisältää myös Lohijärven Kuohun 100-vuotishistorian. 448 sivua. 35 €. Erkki Kumpula: Meltosjärven kyläkirja I osa. Asutus 1730-luvulta vuoteen 1917. Meltosjärven ja Mellajärven asutuksen laajeneminen talottain. 255 sivua. 30 €. Tuomo Korteniemi (toim): KUIVAKANGAS - kylä Väylän ja vaarojen sylissä. Perusteellinen selostus kylän rikkaasta historiasta alkaen 1400-luvun Särkilahden kirkosta kirjaa merkkitapahtumat vuosi- satojen varrelta ravikuningas Jokivarren Kunkkua myöten.

Risto Kormilainen: Diopteri.

Teuvo Hietajärvi: Erämaa elää - Metson matkassa Itä-Lapin kairoissa.

Yli 40 teosta kirjoittaneen kainuu- laisen runoilijan ja kirjailijan runoil- la höystettyjä esseitä elämän eri aiheista. Muun muassa huikea kuvaus tuttavuudesta IFA-moot- toripyörän kanssa. 22 €.

Nuori äiti Saimi tekee kahdeksanvuotiaan tyttä- rensä Leilan kanssa uhkarohkean matkan tuntu- rin yli aloittaakseen piikana uudessa kotikylässä, Kuuramäessa. Aikanaan he löytävät paikkansa erämaakylän monenkirjavassa yhteisössä. Eräänä keväänä kylään hiihtää outoja miehiä. Ja kesällä ajokelvotonta kärrytietä pitkin saapuu auto matkustajineen. Näin kylä avautuu uudelle elinkeinolle, matkailijoiden majoittamiselle. - Ja mitä kaikkea muuta tapahtuukaan romaanin 320 sivulla. Otappa ja lue!

Kemijärveläisen Värriön miehen

ainutlaatuinen kuvateos Korva- tunturin luonnosta molemmin puolin itärajaa. Metsästävien, vaeltavien ja kuvaavien lukijoiden syksyn suosikki: Nyt jo toinen painos! 372 upeaa sivua. 42 €.

Saara Kasurinen: Siniset aamut.

Posiolaisen kirjailijan kolmen sukupolven romaani, joka kuvaa taitavasti maaseudun elämänpiirin muutosta sotaa edeltävästä ajasta nykypäiviin. 20 €.

Esittely ja myynti Äkäslompolon Tanossa kappelin vieressä, pääsiäissunnuntaina 1.4. klo 13. Hinta 28 €.

Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs.

Vuoden 1918 vapaussodan kaik- kien sankarihautojen muistomerkit ja vapaudenpatsaat. Kuva ja selos- tus jokaisesta muistomerkistä koko Suomessa. 414 sivua. 25 €.

Jari Kuusi: Piinaviikko 1918.

Jari Kuusen Piinaviikko 1918 -romaanin aihepiiri on sadan vuo- den takaisessa sotakeväässä Tampereen seudun Messukylässä, jossa taisteltiin juuri pääsiäistä edeltävällä piinaviikolla. Neljän paikallisen ihmisen - talollisen pojan Matin, punaisten joukosta isäänsä etsivän suutarintyttären Annin, kappalainen Lindellin ja Matin äidin - kuvitteelliset kertomukset avaavat koskettavia nä- kökulmia arkeaan elävien ihmisten elämässä sodan taisteluiden keskellä rintaman molemmilta puolilta. Jari Kuusi yhdistää kirjaan hienovaraisesti myös pääsiäisen sanoman eri sävyt. 182 sivua. Hinta 24 €.

ntä vettä ja sen kanssa limppua pi oli saanut niitämenemään mansaedellä ruokaa ja syömis- maan, niin aina vaan hävyttö- lle vielä oli tuotumitään.Elävät olleet. stani niin paljon, että kävin lyö- tä hakekaa vetenne ja leipänne syö. Ja älkää ihmisiä enää tällä iitä kylmässähuoneessa kuole-

Pälvi Rantala: Kalkkimaan pappi.

Sisko Laukkanen ja Satu Vaarula: Rintama hiljeni - sota jatkui kotona. Sotilaiden lapset kertovat. Kirja rintamalta kotiin palanneiden

anvuoden takaiseenpääsiäistä reen lähipitäjässäMessukyläs- lissodan rintamalinja alkoi tiivis-

Elämä ja kaikki tunnetut runot yksissä kansissa ensimmäistä kertaa. Aiheesta väitöskirjan tehneen tutkijan yleisteos 1800-luvun legendasta. 20 €. Jaakko Kontiola: Kaukopartiomiehen testamentti. Sotavuosien sissin testamentti pojanpojan, jääkiekon olympia- ja MM-mitalisti Petri Kontiolan

uvitteellisetkertomuksetpalmu- vaavatkoskettavianäkökulmia ia jakaneeseen sotaan rintaman puolilta. riKuusi on pappi ja historian nen keskiaikaan liittyväesikois- a VeliMartinin tarina ilmestyi läkirjat).

PIINAVIIKKO 1918 JARIKUUSI VÄYLÄKIRJAT

LAKIRJAT.FI

9527168615

Jouko Vahtola: Miehen vaellus

Kirsi-Klaudia Kangas: Punainen myssy Kirsi-Klaudia Kankaan pienoisro- maani Punainen myssy on tarina Eilifistä, kväänistä, joka viettää rutiinien ohjaamia eläkepäiviään vaimonsa Gudridin kanssa puut- tomalla Jäämeren rannalla. Kylän esikuvana on Ekkeröy Finnmar- kissa. Kesällä väriä arkeen tuovat tu- ristit, joita paikalle houkuttelee Jäämeri. Eilif joutuu vastatusten menneisyyden haamujen kanssa, kun nuori saksalainen valokuvaaja tunkeutuu hänen maailmaansa. Pohjois-Lapissa ja Ruijassa asu- nut kirjailija kuvaa elävästi poh- joisen luontoa ja sen karaisemia ihmisiä. Tarinaa värittävät kirjai- lijan piirrokset. 144 sivua. Hinta 22 €.

sotilaiden lasten kokemuksista, miten sota jatkui kotona. Sotien jälkeen syntyneidenn suuriin ikäluokkiin kuuluneiden erityinen kokemus. 120 sivua. 22 €. Erkki Tiesmaa: Suomalainen poronhoitosanasto. Eldankajärven jää -laulun sanoit- tajan väitöskirjan aineisto poron- hoidon sanastosta tri Markku Variksen toimittamana. 25 €.

Hämeestä Koillismaalle Romaani tavallisten suoma- laisten Ruupe ja Leena Virta- sen kirjavasta elämäntarinasta läpi itsenäisyyden ajan ja vael- luksen Hämeen rintamailta Koillismaan selkosille. Kerto- mus perustuu tapahtuneeseen ja koettuun. Ruupe koki oma- kohtaisesti peräti viiden sodan vaiheet. Esikoisromaanin kirjoittaja Jouko Vahtola on Oulun yli- opiston historian emerituspro- fessori, joka asuu nykyisin Posiolla. Hän on aiemmin jul- kaissut yli 20 tietokirjaa tiede- tutkimusta ja oppikirjoja. Tiiliskivi Päätalon mitoissa: 447 sivua. Hinta 25 €. ISBN978-952-7168-56-1 ”Kalastusalusten sijaan vuonolla seilaaenimmin vainhuviveneitä sekäuskollinen,kellontarkka pikavuorolaiva Hurtigruten eliHurttiruutta. Seonnäiden seutujennopein jahelpoin tapa matkusaakaupungista toiseen.Se tuokoulu- laisia jaopiskelijoita viikonlopuiksikotiin ja vie sitten taas takaisin,kunneseräänkerran heeivätenääpalaa.Suurimaailmaottaaheidät sykkivään syliinsä.” Kirsi-KlaudiaKankaanpienoisromaani Punainen myssy on tarinaEilifistä, kväänistä , joka viettää rutiinienohjaamiaeläkepäiviään vaimonsa Gudridinkanssapuuttomalla Jäämeren rannal- la.KylänesikuvanaonEkkerøy Finnmarkissa. Kalastus tarjosiaikoinaankyläläisille työtä ja elantoa,muttakunkalatehdas lopetti toimin- tansa,kylähiljeni. Kesällä väriä jaelämää tuovat turistit, joitapai- kallehoukuttelee Jäämeri, lintutunturi jakarun kaunis luonto.Nuori saksalainen valokuvaaja tunkeutuuEilifinmaailmaan.Hänenkauttaan Eilif joutuu vastatustenmenneisyydenhaamu- jenkanssa.Viha,pelko ja syyllisyysnousevat voimakkainaesiin ja ravistelevatmiehenmaail- manuuteen järjestykseen. Pohjois-Lapissa reilutparikymmentä vuottaasu- nutkirjailijakuvaaelävästiRuijankarua luontoa ja senkaraisemia ihmisiä.Tarinaa värittävät kirjailijanpiirrokset. Romaani kertoo tavallisten suomalaisten Ruupe ja Leena Vir- tasen kirjavan tarinan läpi itsenäisyyden ajan ja vaelluksen halki Suomen,Hämeen rintamailtaKoillismaan selkosille.Kertomus pe- rustuu eri yhteyksissä todella tapahtuneeseen ja koettuun. 1900-luvun alussa syntyneetRuupe ja Leena aloittivat työelämän vieraan töissä alle kymmenvuotiaina.He etsivät elämänsä varsiteillä toimeentuloa renkinä ja kauppa-apulaisena, sahatyöläisenä ja sahu- rina, kutojana ja ompelijana, putkimiehenä ja kulkukauppiaana pää- tyäkseen lopulta yrittäjiksi,kauppiaaksi ja taksimieheksi. Pula-aika ja sotavuodet antoivat omat haasteensa ja vaativat sit- keyttä niistä selviytymiseen. Ruupe koki omakohtaisesti viiden sodan vaiheet: hän oli valkoi- sen armeijan lähettinä kevään 1918 sisällissodassa, jossa oma isä oli rintaman toisella puolella punaisten joukoissa, palkkasoturina 1919 Aunuksen Karjalassa, talvisodassa 1939-40 ja jatkosodassa 1941 sekä näki vieläLapin sodan ensimmäiset tuhotKoillismaalla syksyllä 1944. Perheen äidin sairastuminen talvisodan aikana,Ruupenhaavoittu- minen jatkosodan hyökkäysvaiheessaKiestingissä sekä esikoispo- jan kohtalo olivat elämän tuskallisimpia aikoja. Mutta eäm voitti ja jatkui veteraani seesteiseen vanhuuteen, jol- loinkerrotuistavärikkäistämuisteluista tämäkirjan runkoon syntynyt. Kirjoittaja JoukoVahtola onhistorian emeritusprofesssori. ISBN 978-952-7168-50-9 KuvassaRauma-WoodLtd -yhtiön johtoKoskelassaTaivalkoskella 1923,vas.piiripäällikköKaarloAukustiVirta (”Kyllin-Ukko”) ja työnjohtajat, joista kolmantenamm.HermanniPäätalo.

JoukoVahtola MIEHEN VAELLUS HämeestäKoillismaalle

sukupolvelle. Mukana Petrin kiitossanat ”Paapan” polven uhrauksista. 160 sivua. 20 €.

Väyläkirjat

526 sivua. 35 €. Jaakko Bimberg: Mellakosken kyläkirja.

Punainen Myssy

Ahti Vielma: Muuttuvat mielen maisemat. Kittiläläissyntyisen kokeneen Jopokka-kirjailijan mietteitä maailman menon muutoksesta meillä ja muualla. 144 sivua. 20 €.

Mellakosken eri kylänosien kaikki talot ja asukkaat persoonallisesti esittelevä kyläkirja. 256 sivua. 25 €.

Jorma Laitinen: Matkoilla kaiken aikaa. Runoilijan syvälle luotaava neljäs kokoelma. 20 €.

Kirsi-KlaudiaKangas

www.vaylakirjat.fi tai tilaukset puh. 0400 560605

Made with FlippingBook Learn more on our blog