Gruppetto 47-2023

Valgte fransk amatørsykling over Team Coop

Arven etter Gregoire

Martin Tjøtta

Trym Brennsæter klarte noe mange juniorer kan misunne ham: Han hentet hjem to triumfer fra sammendraget i internasjonale etapperitt på tampen av 2021-sesongen. Det gjorde at franske Groupama-FDJ development hadde følerne ute. Året etter skrev han likevel under for EF Education-NIPPO: - FDJ var alt fulltallige foran 2022-sesongen, men kom med et forslag om å signere med tidlig med tanke på 2023. Jeg takket pent nei og bestemte meg for se an litt hvordan fjoråret utviklet seg. Det tok jo ikke lang tid før jeg så hvordan de presterte. Vi andre ble kjørt halvt i hjel på etappe etter etappe. Etter at jeg havnet i brudd på en av etappe under Tour de France var det en annen trener fra laget som kontaktet meg, og vi hadde litt dialog med agenten i etterkant av det. Da jeg var ferdig med Tour de Alsace i juli bestemte jeg meg for å putte pennen på pa- piret. Jeg tenkte: ”Denne muligheten får du bare én gang”, sier Brennsæter.

Alder: 21 år Fra: Bærum Ryttertype: Klatrer Lag: Bourg-en-Bresse Ain Cyclisme Statser fra: Bourg, Frankrike Lagets base: Bourg

Martin Tjøtta vant Sundvolden Grand Prix i fjor og plasserte seg helt opp på 4.-plass ”proffenes” fellesstart under NM i Levanger. Det holdt ikke til å gjøre ham aktuell for Uno- X Pro Cycling Team. Faktisk viste det seg at prestasjoner tidlig på året i Frankrike endte opp som døråpner til utlandet. - Da jeg vant Circuit de Saône et Loire hadde Bourg-en-Bresse nummer to og tre i sammendraget. Så jeg endte opp med å kjempe med dem om seieren. Jeg tror nok det var ganske mange i det laget som trodde at jeg kom til å bli proff, og dermed tenkte de ikke tanken på at de skulle hente meg. Mot slutten av året tok de kontakt da de så at jeg ikke hadde kommet meg videre. De fortalte hva de hadde å tilby og lurte på om jeg var interessert, sier Tjøtta. 21-åringen fra Bærum hadde også konkret interesse fra Team Coop. Etter å ha tenkt seg litt om falt han likevel ned på at han kunne ha godt av et lite oppbrudd med hverdagen. - Jeg følte at jeg trengte noe nytt og komme meg til et annet miljø. I et fransk lag ser jeg mulighetene for å gå til et fransk profflag som enda større. Det er også flere profflag i Frankrike enn det er i Norge. Jeg har vært lenge i Norge, og prestert greit i mange av rittene på den nasjonale kalenderen. Jeg føler likevel ikke det kom så mye ut av det. Derfor har jeg valgt å ta steget ut til ut- landet. Det passer på det stadiet i karrieren jeg er nå. Jeg får kjøre litt større ritt og mer kuperte ritt. Bourg-en-Bresse Ain Cyclisme fokuserer nemlig mest på ritt for klatrere. Det harmonerer godt med Tjøttas eget ønske om å bryne seg på lengre klatringer i Alpene, i tillegg har han et øye fokusert mot sommerens klatrefest for U23-rytterne i Aosta-dalen. Som rytter er det dog i kortere kneiker han har markert seg best så langt i karrieren. Per i dag er det terrenget i for eksempel Ardennene som omtales som det ideelle.

enda mer fokus mot kuperte løyper. Akkurat nå er det vel som en typisk puncheur jeg hevder meg. Jeg liker ritt med mange høydemetre, men der det dukker opp mange bakker etter hverandre - som ikke er for lange. Det blir flere ritt i kupert terreng med Bourg-en-Bresse, og det passer meg bra, sier han. I fjor ble Tjøtta invitert ned til Frankrike for å sykle U23-utgaven av Paris-Tours med laget. Det var etter at av at han veltet ut av Tour de l’Avenir og kuttet over en sene i langfingeren. Han mener skaden gjorde det enda vanskeligere for ham å vise seg en proffkontrakt verdig. - Jeg kunne kanskje ha håpet på en proffsjanse, men jeg veltet ut av l’Avenir og kunne ikke kjøre VM. Flere av de største mulighetene endte dermed opp med å glippe, i tillegg hadde jeg ikke noe skikkelig topp- resultat i utlandet. En ekstra motivasjon i Bourg-en- Bresse er at de har gode kontakter inn i Arkéa-Samsic-systemet. Tjøtta har alt fått lovnader om at det franske profflaget vil ”følge opp” karrieren hans neste år. - Jeg vet ikke helt hva som ligger i den lovnaden, men jeg tenker uansett at er greit å knytte til seg kontakter i andre, franske lag. G

- Er kvalitetsforskjellen mellom de ulike utviklingslagene en av fallgruvene når man velger å satse utenlands?

- Jeg lærte en gang av Andreas Leknessund at det er noe som heter ”high risk & high reward”, og at det er noe man må ta med i vurderingen. Selv mener jeg at man må ta noen sjanser og se hvor det bærer. Jeg var ikke så fornøyd med opplevelsene mine i 2022 og føler at det ikke levde helt opp til forventningene. Samtidig føler jeg at jeg får mye igjen for at jeg tok det sjansen nå. Det handler om å danne seg et innblikk av hvordan ting fungerer rundt laget, og vurdere det litt opp mot al- ternativene man har. Jeg tror også det er opp til deg som person hvordan man takler å oppholde seg mye i utlandet. Men det viser seg og at det er flere veier å gå, ikke bare sykle for et norsk lag og håpe på det beste. Groupama-FDJ holdt lekestue under hele fjorårs- sesongen. ”La Conti” ble for andre år på rad ranket høyest blant utviklingslagene i U23-klassen. Foran årets sesong har hele åtte ryttere tatt steget opp i WorldTour-mannskapet. Den gjengen kjørte også inn 20 av laget 29 seirer i 2022. Med Romain Gregoire og Lenny Martinez som de største garantistene. Det er med andre ord store sko Brennsæter skal være med å fylle internt i laget. - Jeg tror det kan bli et veldig spennende år. Det er fire andreårs og åtte førsteårs i den nye oppstillingen. Vi som er andreårs har litt ekstra ansvar siden vi har et år ekstra med erfaring fra nivået. Slik jeg har skjønt det skal også vi få en del muligheter med WorldTour-laget i løpet av sesongen. Mange vil ha høye forventninger til oss, men vi er et helt nytt lag og ikke de samme guttene.

- Jeg gleder meg til å få et rittprogram med

42 SM GRUPPETTO # 47

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease