Gruppetto 47-2023

HVA SKJER I NORSK SYKKELSPORT?

For rytterne som fremdeles ikke har tatt steget til utlandet, blir egentlig spørsmålene de må svare på: Er det a) nok ritt og b) syklister nok til å sørge for god konkurranse nasjonalt i sesongen som venter?

Tour Te Fjells i starten av juli er ett av kun tre foreløpige NC ritt i år. De to andre er i Stjørdal og Kongsvinger.

F or andre år på rad har Glåmdal SK påtatt seg jobben med å stå for én av rundene i Norgescupen den tredje helga i august. Når det er snakk om sykling er ikke Ole Petter Vibekken vond å be. Men også han er bekymret for ut- viklingen. - Akkurat nå virker rytterne litt desperate fordi de vet det blir færre ritt å sykle i 2023. Samtidig opplever vi at rekrutteringen til landevei er inne i en negativ trend, sier han. - Sett fra en arrangørs ståsted, hva kan gjøres for å snu denne ut- viklingen? - Jeg mener forbundet må sette krav til klubbmiljøene om å prioritere helgene på den na- sjonale kalenderen som inneholder ranking-ritt og kon- kurranser i Norgescupen. Det er viktig med stor oppslutning om disse rittene, hvis ikke gidder ikke lokale krefter å ta på seg disse

- Hvordan ser NCF på at stadig flere ryttere søker seg ut tidlig i karrieren, hvis man ser for seg noen positive og negative momenter rundt en slik utvikling? - Norske ryttere har hatt en kultur for å tilbringe mye tid i utlandet på samling og ritt. Vi må anerkjenne at Norge befinner seg geografisk sett i utkanten av det sentrale Europa og deres høyborg for sykkelkultur. Men når vi ser på kvaliteten og antall proffer fra Norge på landevei og i terrenget, så ser man tydelig at man kan bli en god syklist også herfra. Å dra til utlandet kan være bra for læring og matching på nivået. Men vi ser at tryggheten i et norsk lag er viktig og at sikkerheten i norske ritt har et høyt nivå. Det er dermed viktig for NCF at vi har gode nok ryttere i norske klubber for å fronte dem og at det er nok deltakere til å skape gode, norske ritt. G

oppgavene lenger. Det stilles strenge krav fra veimyndighetene om vakthold, trafikkregulering og beredskap. Samtidig opp- lever vi at dommere og arrangør omtrent er overlatt til seg selv. Vi begynner også å merke at utgiftene med å reise rundt på Norgescup-ritt begynner å bli store, sier Vibekken. Norges Cykleforbund har så langt bekreftet Norgescup-helger i Stjørdal og Kongsvinger, i tillegg til Tour Te Fjells i starten av juli. Det jobbes med å finner ytterligere arrangører.

”Hvordan skal vi få til flere enn de tre Norges- cuprittene vi har så langt i året sesong? ”

- Har utøvere som ikke er tilknyttet gode klubb/kontilag i Norge grunn til å frykte at det blir begrenset med ritt på hjemlig jord denne sesongen? - Vi opplever ikke at det blir begrenset rittmengde i 2023, men vi ser at det har vært en utfordring med å få på plass nok norgescuper på landvei. Vi ønsker å trekke fram at det i andre grener er en økning i antall aktive nasjonale ritt og vi opplever en stor vekst i terreng rundbane. For norgescup landevei ser vi at det å arrangere ritt på offentlig vei har en del kostnader, og denne utviklingen treffer oss hardt nå vi ser at antall deltakere har gått ned over tid, svarer forbundet via arrangements- ansvarlig Cato Karbøl.

44 SM GRUPPETTO # 47

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease