VAB Magazine juli-augustus 2019

PUBLIREPORTAGE

DOOR P. PAUQUAY - WIELAND DE HOON

Wandeling met een schuimkraag Van abdij tot abdij Het Grote Routepad van deTrappistenabdijen vanWallonië is een prachtige wandelroute dieChimay, Rochefort enOrval met elkaar verbindt. De volledige route staat gelijk aan een grote Ardennen-doorsteek. Wij stapten het stukje van Bertrix tot Florenville.

Bloementapijt De Trappistenroute leidt verder naar La- cuisine. Een merkwaardige naam die stamt uit de verre middeleeuwen, toen de graven van Chiny hier weelderige banket- ten hielden. Om het dorp heen ligt alweer een minder bekend stukje Semois met al even mooie wilde natuur als eerder op deze tocht. Ook dit woudgebied wordt in de lente opgesmukt met een prachtig bloementapijt. In het lover voorbij Lacui- sine lijkt het pad soms verstoppertje met ons te spelen: een fraai slothoofdstuk van deze verkwikkende wandeling langs de oevers van de Semois.

D e voorpret begint bij het bestuderen van de kaart die ons vertelt hoe ons deel van de route er zal uitzien. Dankzij de spoorlijn tussen Bertrix en Florenville staan we straks meteen weer bij het ver- trekpunt. Diep het bos in In Bertrix duiken we vol verwachting het woud in. Het lentezonnetje werpt een gefilterd licht op de narcissen en andere bloemen. Hoe dieper we het bos in gaan, hoe meer de omgevingsgeluiden weg- deemsteren. Dit is het grote Ardense groen, een schatkist vol prachtige beu- ken en een sprookjesachtig stroompje, de Antrogne. We volgen het stroomafwaarts en bereiken de oevers van de hier nog on- gerepte Semois. In de buurt van de priorij denken we even aan de monniken die zich destijds onvervaard in dit immense woud waagden. Het klaterende water wijst de weg. Een koppel reigers vliegt klapwie- kend op. Hoe verder we de Semois volgen, hoe dieper we dit weinig bekende stuk Ardennen in trekken. Hier en daar rijzen vreemde rotssilhouetten op uit het groen. Veertien kilometer voor Herbeumont kon- digt de Rocher du Chat het einde van de woudgordel aan. Lieflijk landschap Verderop wordt de Semois verwelkomd door het zonnige, weidse landschap van de Gaume. Dat dit het zuidelijkste deel van het land is, merk je aan het essenwoud. De es gedijt immers prima in een milder klimaat. De omgeving ziet er heel anders uit dan de stugge noordelijke wouden. Uit het dichte struikgewas waar ons pad zich doorheen slingert, doemt plots het afge- legen domein Les Epioux op. Zonder het te weten, hebben we een lus om de Semois gemaakt. We bereiken het water opnieuw via een van de mooiste panorama’s op deze route, de Roche Pinco.

Station

Bertrix

Rue des Fosses

Rue des Frènes

Rue des Munos

Rue des Frènes

RAVeL

Au coeur de l’Ardoise

RAVeL

RAVeL

L’Antrogne

La Semois

Herbeumont

Les Epioux

INFO Het Grote Routepad van de

Trappistenabdijen kronkelt zich over meer dan  km, van Chimay via Rochefort naar Orval. Bewegwijzering via de klassieke GR-aanduiding (rood en wit) met logo van een abdijgewelf. Meer info via walloniebelgietoerisme.be onder ‘trappistenabdijenroute’.

La Semois

La Semois

Lacuisine

Martué

Station

Florenville

Made with FlippingBook - Online catalogs