VAB Magazine juli-augustus 2019

FRANS-VLAANDEREN

ringd door schapen, ganzen en een wilde bloementuin met bijenkorven. Een tuin die inspireert om elk onkruidje voortaan aan te moedigen. Hier, in Auberge Du Vert Mont, zijn ouderlijke huis, kookt Florent Ladeyn bovendien op zijn unieke manier. Zonder toegevingen, zonder commerciële overwegingen, maar puur en bomvol liefde voor zijn streek. “Je suis Flamand” , zegt hij, “zelfs al spreek ik de taal niet. Het is geen kwestie van nationaliteit of politiek, dit zijn mijn roots, dit is mijn terroir .” En hoewel hij al van ’s ochtends zes uur in de weer is en eerder die dag al naar Bloem- pot, Bloempje en Bierbuik toog, zijn zeer populaire etablissementen in Rijsel, zit de sterrenchef er behoorlijk relaxed bij. De man houdt dan ook van een uitdaging en lijkt aan een handvol uren slaap genoeg te hebben. Zo werkt hij enkel met lokale bio- producten. Peper, citroen, kofe, chocola- de komen er niet in en worden ingenieus vervangen door lokale varianten. Chicorei bijvoorbeeld. Florent tovert met wat er in de buurt gekweekt en geteeld wordt. “Ons zout komt van Cap Gris-Nez, het is meteen ons meest exotische ingrediënt.” > Auberge du Vert Mont Rue du Mont Noir  , Boeschepe, vertmont.fr Sterrenlunch voor ochere € 21 Of hoe je de liefde voor je geboortestreek zonder veel blabla in de praktijk kunt om- zetten. “Ecologischer en ook gewoon lo- gischer.” Florent maakte de klik toen hij bij een boer uit de buurt een stapel rapen onder een zeil zag liggen. “Niemand at nog rapen, dus werden ze tot veevoeder gede- gradeerd. En ondertussen vliegen we wel exotische groenten uit Azië in. Tien uur onderweg voor vijf minuten plezier, het is te gek voor woorden. Mijn terroir zijn de mensen die hier wonen en leven. En die kunnen alleen blijven als ze hier ook hun geld verdienen. Dus moet je investeren in wat zij kweken. Het verandert de wereld

Dankzij het nieuwe knooppuntennetwerk zijn Vlaanderen en Frans-Vlaanderen nu nog inniger met elkaar verbonden.

bordjes waarop ‘De Oude Beenhouwerie’ staat, doet inkopen in de abdijwinkel op de ‘Mont des Cats’ en passeert Vlaamsche estaminets met waardinnen van 80-plus, potjesvleesch op de kaart en Anosteké in de frigo. Een lokaal gebrouwen biertje dat zowel in het Frans- als in het West-Vlaams zoveel als ‘tot de volgende keer’ betekent. Kortom, het voelt als thuiskomen, maar dan zonder lintbebouwing en andere zeu- rende eerste-wereld-ergernissen. Eenzame wegen sturen je doorheen een onaangetast landschap en al klimmend en dalend borrelt er een vreemdsoortige heimwee op, iets waar je je gek genoeg nooit eerder van bewust was. Een zoete weemoed naar dat nostalgische Vlaande- ren van toen dat hier nog volop leeft. En net omdat we maar passanten zijn, blijft die liefde oppervlakkig genoeg om het complete pakket te verheerlijken en alle eventuele akkeetjes (van politiek gekib- bel tot overreglementering) te negeren. De Frans-Vlamingen zullen ongetwijfeld ook nu en dan eens zuchten, maar toch. De heuvels zijn hier bergen, iedereen eurt op zodra ze je Vlaams horen spreken en je eet ook nog eens bijzonder goed en goed- koop. En het weer valt ook al niet tegen! Passie voor de streek In het onooglijke Boeschepe prijkt zelfs een sterrenrestaurant. En dat bovenop een groene heuvel die uitkijkt op de grens die tweehonderd meter verder ligt. Om-

Snoepen IN BAILLEUL 1. Maison Bril

Maison Bril zag het licht in  en telt on- dertussen drie bakkerijen in Bailleul en één in Poperinge. De plek omwat gaufres fl amandes gevuld met cassonade in te slaan.

> maisonbril.com

2. L’Atelier des Arts Sucrés Zoetekauwen doen zich te goed aan de ma- carons,  soorten, van yuzu tot schtroumpf, en de immense cakes die je per  centimeter koopt en in maar liefst  varianten komen. Proeven kan ter plekke in de tearoom.

> Rue du Musée 

3. So Choux Soezen, artisanaal bereid en beschikbaar in wel  variaties. Van nutella over pistache tot karamel. Gemaakt met melk en boter van de boer om de hoek. Ook taartenconstructies zijn mogelijk.

> facebook.com/sochoux.bailleul

Meer weten? Het nieuwe fi etsnetwerk Vallée de la Lys et Monts de Flandre (Leievallei en Frans-Vlaamse heuvels)

telt  km en  Top Départs, de ideale startplekken. Je kunt er je auto parkeren en daarna de fi ets

op springen. Je vindt de kaart in de toerismekantoren van de streek of online. En er zijn ook zomerse

zoektochten, de routes en deelnameformulieren kun je gratis downloaden.

> opstapinnoord-frankrijk.com

16

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs