VAB Magazine juli-augustus 2019

FRANS-VLAANDEREN

Onze sterrenlunch van ochere 21 euro is een festijn van contrasten. Primitief en verfijnd, bruut en delicaat en een lust voor het oog.

niet, maar wel hun wereld. En ik wil ook bewijzen dat het perfect kan, zonder grote effort, zonder aan smaak in te boeten.” Wij zijn al na één hap overtuigd. Onze sterren- lunch van ochere 21 euro – er bestaat nog een variant van 40 en 60 euro – is een fes- tijn van contrasten. Primitief en verjnd, bruut en delicaat en een lust voor het oog. We drinken water uit gerecupereerde wijn- essen, worden licht in het hoofd van de apéro maison , bewonderen de cracker met huisbloempjes en kunnen niet van het huisgemaakte brood blijven. De zon schijnt, Bruce Springsteen schalt door de boxen en de zaak zit, op een dinsdagmid- dag, afgeladen vol. Nog voor ons dessert, île ottante met aardbeien, op is, komt Flo- rent afscheid nemen. Hij moet even weg en weer naar Rijsel en zegt het met de glim- lach. Als je van je passie je beroep maakt, dan tel je je uren niet. En al helemaal niet als je kunt terugkeren naar deze oase.

Je suis Flamand et on est en Flandre

Hoewel, wat verder blijkt het hooggele- gen Cassel op zijn manier ook behoorlijk impressionant. Het stadje werd vorig jaar dan ook verkozen tot ‘Village Préféré des Français’. Er is het marktplein dat char- meert omdat zijn kasseien nog steeds als parkeerplek fungeren, er is het interessan- te Musée de Flandre waar elke zin ook in het Nederlands vertaald werd en in het oldskool café Aux Trois Moulins word je als Vlaming met open armen ontvangen. En daarna moet je vooral de oude stads- kantelen verkennen. Eerst klimmen en wat slenteren in het groen voor je terug daalt en via mansbrede trappensteegjes net buiten die stadsmuren belandt. Aan de ene kant Cassel, daarnaast la prairie , een weidse vlakte. De Rue des Remparts toont je een Cassel dat ik alvast niet kende. Een met weelderige stadstuinen, panoramische verzichten, aandoenlijke volkstuintjes en bebloemde paadjes. Het is de perfecte in- leiding op de Jardin du Mont des Récol- lets. Een wonderlijke tuin die meer dan een hectare beslaat, 22 tuinkamers telt en een groene ode is aan de Vlaamse primitie- ven. Het levenswerk van tuinarchitect Em- manuel De Quillacq, die ons binnenlaat met een vrolijke “goeiendag, kommobin ”. “Dit was de boerderij van mijn grootva- der en er stond geen boom.” Maar dat was buiten Emmanuel gerekend. “Hier heb ik al ploeterend in de aarde mijn roots, mijn identiteit teruggevonden. Je suis Flamand et on est en Flandre. ” Emmanuel creëerde een tuin die het clair-obscur van de Vlaam- se primitieven eert. Een wonderlijke plek, misschien wel het mooiste stukje Vlaande- ren. “C’est belle quand même la Flandre, tis woar hé.” > Musée de Flandre Grand Place  , Cassel, Breughel- tentoonstelling tot eind juli, elke zondag gratis Nederlandstalige gidsen, museedeflandre.fr > Café Aux Trois Moulins Grand Place  , Cassel > Jardin du Mont des Récollets Rue Saint Nicolas  , Cassel,  

 . De abdij bovenop de

Catsberg serveert

magnifieke panorama’s.

 . Geen fietsB&B is

compleet zonder een

reparatiehok.

 . Ook de Fransen leren

wat knooppunten

zijn en hoe je ze kunt

Logen

verbinden.

1. Bij de sterrenchef In Vert Mont kun je ook logeren en wel in één van de gloednieuwe kamers met uitzicht op veldbloemen en de Catsberg. En ook hier weet Florent fi jn met bruut te verzoenen.

> Vanaf   , vertmont.fr

2. Bij de boer Op deze boerderijcamping vind je trekkershu מּ en, woonwagens, chalets en caravans, maar ook staanplekken voor passerende kampeerders. Op de boerderij worden heerlijke aardbeien ge- kweekt en je vindt er een grote boerderijwinkel met een ruim assortiment.

> campingfermedessaules.com

3. Bij de fietser Fietsfanaten komen thuis in deze B&B, de eerste in Frankrijk die zich het label Accueuil Vélo mocht opspelden en handig gelegen aan tal van knooppunten. Je fi ets stallen, herstellen, poetsen… Het kan hier moeiteloos. En in de tuin, een Vlaamse vlag.

> lagaronde.com

18

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs