VAB Magazine juli-augustus 2019

CORNWALL & DEVON

te dat zich uitstrekt over een 150 kilometer lange kustlijn, goed voor 185 miljoen jaar aardse geschiedenis. Een goede plek om íets van dit prehis- torische nalatenschap te vatten is The Et- ches Collection, dat de vondsten van één man op één plek tentoonstelt. Steve Et- ches vond zijn eerste fossiel in de achter- tuin van zijn ouderlijke huis toen hij vijf was, en sindsdien schuimt hij elke dag het strand van Kimmeridge af. In het museum zie je slechts een fractie van zijn verzame- ling, maar het geeft een goed beeld van wat hier toen rondzwierf. Het loopt tegen de avond aan en de zee trekt zich langzaam terug, dus we gaan nog snel zelf ons geluk beproeven. “Je hebt ze voor het oprapen”, vertelt een passante, en inderdaad, een halfuurtje rondzwerven langs de afbladderende klif levert meteen een aardige minicollectie op. Geen dino- kootje of -tand, wel enkele mooi afgeteken- de guren. Goed genoeg om op de speel- plaats mee te imponeren.

Veldkeuken

We rijden door naar Devon, waar we op tijd aan de dis verwacht worden. Riverford Field Kitchen schotelt een uniek concept voor. Het is veeleer een moestuin met res- taurant dan andersom. Verse kruiden, zeld- zame groentesoorten, blozende bessen: al- les wat er groeit, belandt op het bord. Ook uniek: iedereen wordt op hetzelfde tijdstip genodigd, je eet samen met andere gasten en alle tafels worden tegelijk bediend. Er is één menu, dat dagelijks wisselt en waarin groenten de hoofdrollen vertolken. En die komen in veelvoud: een bussel uit de klui- ten gewassen radijzen met miso- en nori- mayonaise, bloemkoolcouscous enmollige wortelen met gremolata, rode biet, snijbiet en avocado, paarse spruitbroccoli, prei, venkel en paksoi met spinazie- en hazel- nootdressing. Maar ook dikke sukadelap- pen zo geduldig gegaard en patat zo gul ge- husseld met boter, rozemarijn en knoook, als kwam alles uit grootmoeders kookpot- ten. Kinderen eten gewoonmee. (Goddank, geen nuggets.) Als beloning wacht op het einde van de maaltijd een buffet met huis- gemaakt zoets. Het is een heerlijke plek, met royale schalen voedsel, verse bloemen op tafel en een gemoedelijke sfeer. Aan wie – net als wij – alles achter de kiezen wil proppen omdat het te zonde zou zijn om het níet te doen, weet dat men kartonnen boxjes uit- deelt om restjes mee naar huis te nemen. Ook dat is deel van de charme.

 

> theetchescollection.org

Fotomodellen

De Jurassic Coast grossiert naast oerverha- len ook in woeste schoonheid. Twee van Dorsets meest gefotografeerde plekken lig- gen er op een steenworp van elkaar. Durdle Door is een forse kalkstenen boog die een doorkijk naar de horizon biedt. Volg je het SouthWest Coast Path oostwaarts, dan kom je na twee kilometer magnieke uitzichten bij Lulworth Cove, nog zo’n parel. Het is duidelijk dat Engeland en Noord-Frank- rijk lang geleden aan elkaar vastzaten – al vloeide meer blauw hierheen.

 . St Ives, de ‘grand lady’

van Cornwall,

schittert in de zon.

 . Brouwsels uit Dartmoor.

 . Stilleven in het

vissersdorpje Polperro

> riverford.co.uk

NIET TE MISSEN: EDEN PROJECT

Niet zomaar een botanische tuin. Eden Project is een uniek kassencomplex, opgebouwd in de krater van voormalige kleipu מּ en met een groo מּ e van wel dertig voetbalvelden. In het Regenwoud Bioom – b ’s werelds grootste serre! b – valt de warmte en vochtigheid zo onverwacht, dat iedereen prompt jassen en truien ui מּ rekt. Je leert er over rubber en palmolie, ontdekt hoe wolken en regen ontstaan en wandelt tussen de boomtoppen. Je zet je reis verder langs Afrika, Australië en Californië in de Mediterrane Bioom. Buiten vind je prachtige tuinen vol slingerende paadjes, groene tunnels en creatieve constructies. Een leuke, leerrijke daguitstap voor het hele gezin.

>   .  /volwassene,   /gezin, edenproject.com

22

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs