VAB Magazine juli-augustus 2019

ZO ZIT DAT!

Je huid beschermen tegen de zon

TEKST SOFIE ROTH

1. VERMIJD ONNODIGE BLOOTSTELLING AAN DE ZON Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ alvast een belangrijke raad: zoek waar mogelijk de schaduw op en vermijd vooral op de middag de zon. 2. DRAAG BESCHERMENDE KLEDING Je beschermt je huid nog het best door ze te omhullen met kleding. Draag donkere kleding, gemaakt van een dicht geweven textiel, die op z’n minst je schouders be- dekt. Ook een pet of hoed met een brede rand en een UV-beschermende zonnebril kunnen een groot verschil maken. 3. GEBRUIK ZONNECRÈME Het is van belang om altijd goed te sme- ren, en dat ook zeker in het voorjaar, wan- neer je huid nog niet veel zon heeft gezien. Voor een optimale bescherming gebruik je je zonnecrème het best niet té lang nadat je de tube geopend hebt. Na zo’n jaar neemt de werking stilaan af. Je hoeft de zonne- crème niet weg te gooien, maar denk eraan om iets vaker te smeren. Doe je meer dan twee seizoenenmet één tube? Dan heb je te weinig gesmeerd. Kies een crème met een hoge factor (minstens 30, voor het gezicht zelfs beter 50) die beschermt tegen zowel UVA als UVB-licht.

bus zonnecrème goed na of hij ook be- schermt tegen UVA-licht, want dat is niet standaard het geval. • Moet je je opnieuw insmeren na een zwembeurt, ook al is de zonnecrème waterproof? Ja en nee. De chemische filters in een waterproof zonnecrème zetten zich vast in de hoornlaag van je huid en blij- ven daar iets langer zitten. Maar na een uur of twee zijn die wel weer weg. Ben je maar kort in het zwembad gedoken, dan hoef je je niet meteen opnieuw in te smeren. Blijf je lang in het water, dan doe je dat beter wel. De algemene regel is: smeer omde vier uur in normale om- standigheden, en om de twee uur als je in het water zit of hevig zweet tijdens het sporten. 4. BESCHERM KINDEREN EXTRA GOED Kinderen zijn extra gevoelig voor de zon en lopen het grootste risico op langeter- mijnhuidschade. Natuurlijk moeten kin- deren buitenspelen, maar zorg ervoor dat ze steeds goed beschermd zijn en zeker niet verbranden. Voor jonge kinderen kan het interessant zijn om een zonnecrème met enkel fysische en geen chemische filters te kiezen.

Zowel thuis als op vakantie is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Huidkanker is namelijk de meest voorkomende en snelst stijgende vorm van kanker in België. Voorkom erger met deze richtlijnen.

• Kun je verbranden in de auto/ achter glas?

Nee, maar ook dan blijft de zon schadelijk voor je huid. Glas fil- tert het UVB-licht dat je doet verbranden, maar niet het UVA- licht. Een teveel aan UVA-licht werkt huidveroudering en ook huidkanker in de hand. De ziek- te komt dan ook vaak voor bij pilo- ten, die urenlang boven de wolken in de zon vliegen. Kijk daarom op de

MEER WETEN? Op de website van Euromelanoma vind je nog veel meer info over huidkanker en de bescherming van je huid. Twijfel je over welk type zonnecrème jij het best gebruikt, vraag dan raad aan je arts of apotheker. > euromelanoma.org/belgie

56

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs