VAB Magazine juli-augustus 2019

TEKST ELLEN VAN DAMME

DOSSIER ZORGELOOS

Daarom is vliegen écht veilig Misschien zit je in stilte te bidden en bibberen, of knijp je de arm van je buur blauw. Het feit is dat heel veel mensen in meer of mindere mate vliegangst hebben. Maar is die schrik ook gegrond? Wij vroegen het aan André Berger, hoofd van de piloten bij TUIfly Benelux.

Wat als een van de motoren het laat afweten?

En wat als een passagier ziek wordt? Of agressief? “Het gebeurt weleens dat een passagier onwel wordt of een glas te veel op heeft en zich misdraagt. Het cabinepersoneel staat in voor de veiligheid en comfort van alle passagiers aan boord; zij zijn speciaal opgeleid om vlot met zulke situaties om te gaan.”

A ndré Berger, Director Flight Operations TUIy Benelux : “Een vliegtuig is zo ont- worpen dat het in geval vanmotorstoring in staat is om veilig verder te vliegen met één enkele motor. Dat gaat weliswaar gepaard met een prestatievermindering van het vliegtuig, waardoor men lager zal moeten vliegen. Dankzij grondige inspecties en da- gelijkse onderhoudsprocedures is de kans echter heel klein dat een vliegtuigmotor het begeeft – laat staan dat beide motoren het tegelijk zouden begeven. Je hebt meer kans op vier klapbanden met de auto dan dat beide motoren van een vliegtuig uitvallen tijdens de vlucht.” Bestaat er een kans dat vliegtuigen botsen in de lucht? “Moderne vliegtuigen zijn uitgerust met geavanceerde radar- systemen die met andere vliegtuigen communiceren en indien nodig instructies geven aan de piloten om de afstand tussen elkaar te vergroten en zo de kans op botsingen weg te nemen.” Wat als de piloot een keer afgeleid is of een slechte dag heeft – of erger nog, onwel wordt? “Er zijn steeds twee piloten aan boord: de eerste piloot voert de vliegtechnische handelingen uit, de tweede piloot controleert deze handelingen en communiceert met de luchtverkeerslei- ding. Als een piloot plots onwel zou worden, kan zijn collega binnen enkele seconden de volledige controle van het vliegtuig overnemen. Om de werkdruk te verlichten zijn vliegtuigen te- vens uitgerust met een automatische piloot. Dit stelt de piloten in staat om instructies te geven aan de boordcomputer van het vliegtuig, die op zijn beurt het vliegtuig zal besturen.” “Je hebt meer kans op vier klapbanden met de auto dan dat beide motoren van een vliegtuig uitvallen tijdens de vlucht.”

Wat als iemand toch zijn gsm gebruikt? Kan dat kwaad?

“Het gebruik van elektronische appara- ten aan boord is toegestaan zolang die in vliegmodus staan. De reden daarvoor is

dat het radiosignaal van een gsmmogelijk interferentie veroor- zaakt met systemen van het vliegtuig. In de praktijk is het zo dat alle moderne commerciële vliegtuigen voldoende elektro- nisch afgeschermd zijn, zodat er geen gevolgen zullen zijn voor de vliegveiligheid als een passagier toch vergeet zijn gsm uit te zetten tijdens de vlucht.” Soms zie je de vleugels van het vliegtuig ‘flapperen’ tijdens hevige turbulentie. “Er wordt bij het ontwerp enorm veel rekening gehoudenmet de belasting op de structuur van een vliegtuig. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zijn de vleugels zeer elastisch, waardoor ze zonder enig probleem heel ver op en neer kunnen bewegen. Door gebruik van nieuwe materialen en technieken zijn vlieg- tuigen vandaag de dag zeer bestendig tegen turbulentie. Het ‘geschud’ is eerder een ongemak voor passagiers en bemanning dan een bezorgdheid voor de veiligheid.” Kunnen die kleine bandjes écht wel dat grote gewicht aan? “De banden van een vliegtuig lijken relatief klein ten opzichte van de romp, maar ze zijn wel degelijk in staat om enorm grote krachten op te vangen. De constructie van het landingsgestel en de banden vormen samen een erg robuust systeem. Voor het opstijgen en na het landen worden de banden telkens door de bemanning gecontroleerd om zeker te zijn dat ze in goede staat verkeren.”

57

JULI-AUGUSTUS 2019 REIZEN

Made with FlippingBook - Online catalogs