VAB Magazine juli-augustus 2019

SNELWEG

“De overheid moet efficiënte procedures uitwerken om een strafketen te hebben die zich sluit. Het is niet om het geld te doen, wel om de verkeersveiligheid.”

Koen Geens , Minister van Justitie

Opel Corsa Nu ook elektrisch

De populairste der Opels verschijnt na de zomer volledig in het nieuw. De overname van Opel door het Franse PSA maakt dat de Corsa nauw verwant is met de pas voorgestelde Peugeot 208 en DS 3 Crossback. Een direct gevolg daarvan is dat de Opel Corsa nu ook een elektri- sche versie krijgt. Die is goed voor 136 pk en laat uitstekende prestaties opte- kenen. Vanuit stilstand haalt hij 100 km/u in slechts 8,1 seconden. Volgens

BMW 1 Reeks Voor het eerst met voorwielaandrijving

Kalk& Zweedse elektrische motor

Het heeft even geduurd, maar BMW stapt voor zijn 1 Reeks eindelijk over op voorwielaandrijving, naar het voorbeeld van zijn rivalen. Het merk bleef lang trouw aan achterwiel- aandrijving, omdat het voor een neutraler weggedrag en bete- re gewichtsverdeling zorgt. Waarom dan veranderen? Omdat voorwielaandrijvers al meermaals hebben bewezen dat ze voor veel rijplezier kunnen zorgen en bovendien een betere tractie in slechte weersomstandigheden garanderen. Een an- dere troef is dat BMWheel wat componenten kan delen met de Mini en 2 Active Tourer. Voorts komt er door de dwars opgestelde motor in combinatie met voorwielaandrijving heel wat ruimte vrij voor de inzittenden en hun bagage. De nieuwe 1 Reeks is verkrijgbaar in vier uitrustingsniveaus en voorlopig kies je tussen twee benzinemotoren en drie diesels. De basisversie bij de benzines is de 118i met 140 pk, bij de diesels is dat de 116d met 116 pk. De topversie is de M135i met standaard vierwielaandrijving.

Het aanbod elektrische motoretsen neemt stilaan toe. Nieuw is Kalk&, een product van het Zweedse Cake. Kalk& is de straatversie van de Kalk OR-motor, een elektrisch aangedre- ven terreinmotorets. De Kalk-motoren vin- den hun oorsprong in de downhill en enduro mountainbikes en halen een topsnelheid van meer dan 90 kilometer per uur. De naamKalk slaat op kalksten , Zweeds voor kalksteen, de ondergrond van Gotland waar het testparkoers van Cake zich bevindt. De Kalk& zal 14.000 euro kosten. De eerste modellen worden deze zomer uitgeleverd.

62

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs