VAB Magazine juli-augustus 2019

TEKST TONY DE MESEL & GEERT VAN LIERDE

Slechts 1 op de 4 kinderen veilig vast Meer dan drie vierden van de kinderen kleiner dan  ,  meter worden op een onveilige manier met de auto vervoerd, zo blijkt uit een studie van Vias institute. Belgen ze מּ en kinderen geregeld in een autostoeltje Dat is  ,  % minder dan in de eerste drie maanden van  . Daar tegenover staat dat er  volledig elektrisch aangedreven auto’s werden geregistreerd. Dat is een stijging van  % tegenover dezelfde periode vorig jaar. 1/4 minder diesels Iets meer dan  .  nieuwe dieselwagens werden er in het eerste kwartaal van dit jaar ingeschreven in ons land.

Banden Zonder lucht

Michelin en General Motors hebben tijdens de Mo- vin’On top, die is gewijd aan duurzame mobiliteit, een nieuwe generatie airless banden voor personen- auto’s voorgesteld. Omdat de Uptis geen lucht bevat, verdwijnt het risico op lekke banden en klapbanden. Dit draagt dan weer bij aan het milieu, aangezien er minder grondstoffen nodig zijn voor de productie van banden en reservewielen.

de WLTP-testprocedure bedraagt de ac- tieradius 330 kilometer en een snellader vult de batterij voor 80% in een halfuur. De andere uitvoeringen krijgen allemaal PSA-motoren. Drie driecilinder benzi- nes bieden telkens een capaciteit van 1.2 liter en een vermogen van 75, 100 of 130 pk. De voorlopig enige dieselversie is voorzien van een 1.5-liter met 100 pk. De topversies zijn ook verkrijgbaar met een achttrapsautomaat.

Ford Focus Active Slipperig of zanderig?

dat te groot of te klein is (  %). Of gewoon zo op de achterbank, zonder aangepaste stoel (  %).

In navolging van de Ka+ Active en Fiesta Active is er nu ook een stoere uitvoering van de Focus en dit zowel voor de vijfdeurs als de Clipper. Visueel onderscheidt de Focus Active zich door eenmeer avontuurlijke aan- kleding en verhoogde ophanging. De Active krijgt er ook twee rijmodi bij: ‘slippery’ en ‘trail’. Deze instellingen passen dewerking van de tractiecontrole en het ESP aan voor respectievelijk een gladde en mulle ondergrond.

Trambus De Lijn zet vanaf september  trambussen in. Dat voertuig combineert de groo מּ e van een tram (  meter lang, goed voor  reizigers) met de wendbaarheid van een bus. Bovendien is dit hybridevoertuig  % stiller en zuiniger dan een dieselbus. Om de trambus te introduceren wordt in de Vlaamse Rand een b kilometer lange busbaan aangelegd, b van Brussels Airport tot de VTM-studio’s, en van Brussels Expo tot de UZ-VUB sites in Je מּ e.

63

JULI-AUGUSTUS 2019 RIJDEN

Made with FlippingBook - Online catalogs