VAB Magazine juli-augustus 2019

SNELWEG

1801 ton zwerfvuil

werd in  verzameld langs de Vlaamse gewest- en autowegen. Vijf jaar geleden was dat nog  ton.

Auto’s informeren over verkeerssituaties Vlaanderen start een proefproject om auto’s informatie te laten versturen over mogelijke gevaarlijke punten op de weg. Via een ingebouwde simkaart verzenden ze gegevens van onder meer het remsysteem (ABS) en het stabiliteitssysteem (ESP). Uit bruuske, onverwachte manoeuvres kan worden afgeleid op welke plaatsen ongelukken maar net werden vermeden. Als die gegevens worden gekruist met andere data, zoals de staat van de weg, het weer en de snelheidsbeperkingen, dan kunnen locaties worden bepaald waar de verkeerssituatie structureel onveilig is. Volgens minister Ben Weyts kan het project naar heel Vlaanderen worden uitgerold.

Triumph Rocket 3 TFC Beperkte oplage

Het Britse Triumph heeft in een beperkte serie de Triumph Rocket 3 TFC uitge- bracht. TFC staat voor Triumph Factory Custom. De Rocket 3 is voorzien van een nieuwdriecilinderblokmet een inhoud vanmaar liefst 2458 cc. Opvallend aan het blok is ook de plaatsing ervan: in de lengterichting van de motorets. De kracht- bron is goed voor 170 PK bij 8000 toeren per minuut en eenmaximumkoppel van 221 Nm – het hoogste koppel van alle productiemotoretsen, volgens Triumph. Er worden van deze uitvoering slechts 750 exemplaren gemaakt.

Skoda Citigo-e iV Eindelijk een elektrische stadsauto Een elektrische stadsauto lijkt de logica zelf en nochtans is het aanbod beperkt. Constructeurs vinden de meerkost van een elektrische aandrijving moeilijk door te rekenen aan klanten van dit type wagen. Met de Citigo-e iV vult Skoda de leemte. Deze volledig elektrische stadsauto beschikt over 83 pk en een batterij van 36,8 kWh, waarmee hij volgens de WLTP-testprocedure een rijbereik van 265 kilometer haalt. Met een snellader is de batterij in één uur voor 80% gela- den. Via een gewoon stopcontact is er 12 uur tijd nodig. Het prijskaartje van deze Citigo-e iV is nog onbekend.

Autobrand Brandweerkorpsen in ons land moeten steeds vaker branden in hybride en elektrische wagens blussen. Enerzijds logisch omdat er steeds meer van die auto’s rondrijden. Anderzijds zorgwekkend, want de brand van zo’n wagen is veel heviger en moeilijk om onder controle te krijgen.

64

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs