VAB Magazine juli-augustus 2019

WIN

Een duoticket voor ‘Het Gezin Van Paemel’

Surf naar vab.be/wedstrijd en maak kans op één van de vijf duotickets voor de voorstelling ‘Het Gezin Van Paemel’ op zondag  september  om  u  in CC Leietheater in Deinze. Geef het juiste antwoord op deze vraag: Cyriel Buysse schreef naast toneelstukken ook boeken. Wat is zijn bekendste roman?

A. Het Recht van de Sterkste B. Aan den Weg der Vreugde C. De Vlaschaard

Het Gezin Van Paemel In Deinze wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het gloednieuwe CC Leietheater. Dat moet tegen  september klaar zijn voor de première van ‘Het Gezin Van Paemel’, het eerste toneelstuk dat in het Leietheater zal opgevoerd worden. Het nieuwe cultuurcentrum – waarvan vtbKultuur Deinze trouwens mee aan de wieg stond – zal dan meteen goed opgewarmd worden, want er staan maar liefst  voorstellingen van dit toneelstuk gepland. De stad Deinze wil het Leietheater meteen sterk op de culturele kaart ze מּ en en een link maken naar de fusie met Nevele. Auteur Cyriel Buysse werd in  geboren in Nevele en schreef in  ‘Het Gezin Van Paemel’. Het stuk is een productie van vzw De Kwelm, productiehuis voor professionele voorstellingen in de Oost-Vlaamse spreektaal. Voor de huidige bewerking werd Hans Van Cauwenberghe – die tot z’n  de in Deinze woonde – aangetrokken als regisseur. Jo De Meyere neemt de hoofdrol, boer Van Paemel, voor z’n rekening. Hij neemt de andere acteurs, allen streekgenoten en toneellie ﬉ ebbers, mee op sleeptouw. Het verhaal Vader Van Paemel is boer op de hoeve van baron de Wilde. De kinderen van de boer verlaten één voor één de boerderij. De ene zoon noodgedwongen na een jachtongeval, de andere zoon nadat hij in onmin raakte met z’n vader. De dochters vertrekken voor de liefde of het geloof. Door een gebrek aan werkkrachten gaat het steeds slechter met de boerderij. De ambitie van Van Cauwenberghe is om de semifeodale toestanden in het Vlaanderen van de  de eeuw uit het verhaal om te ze מּ en in actuele thema’s. Hans: “Ik wil dat het publiek nadenkt over de nog steeds ongelijke sociale strijd. Denk maar aan problematieken zoals collectieve ontslagen, vluchtelingen, daklozen, enzovoort. Ik hoop dat de bezoekers na de voorstelling naar huis gaan met een open blik en een intentie tot meer verdraagzaamheid.” Samen met andere cultuurliefhebbers voordelig naar deze voorstelling? Op zondag  september zakken heel wat vtbKultuur-groepen af naar CC Het Leietheater in Deinze. Heb jij zin om samen met andere theaterlie ﬉ ebbers te genieten van 'Het Gezin Van Paemel', neem dan snel een kijkje op onze website. Je ontdekt er bij welke groep uit jouw buurt je kunt aansluiten. Sommige groepen organiseren ook vervoer naar Deinze en terug.

Hemelse muziek voor een heerlijke prijs

Van  tot en met  augustus is het tijdens het zomerfestival Laus Polyphoniae weer genieten van de mooiste muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Deze  ste editie belicht het bloeiende muzikale leven ten tijde van Maria van Bourgondië. AMUZ nodigt het kruim van binnen- en buitenlandse ensembles uit om het indrukwekkende Bourgondische muziekleven gestalte te geven. Op vrijdag  augustus laat Le Miroir De Musique je met ‘Tinctoris: Secret consolations’ kennismaken met het gevarieerde repertoire van Johannes Tinctoris. 50% korting voor leden van VAB en vtbKultuur Wat? Le Miroir De Musique met ‘Tinctoris: secret consolations’ Wanneer? Vrijdag  augustus  ,  uur Waar? AMUZ, Kammenstraat  , Antwerpen Hoe? VAB- en vtbKultuurleden genieten een korting van  % korting op dit concert en betalen  euro i.p.v.  euro. Tickets reserveren kan uitsluitend via tickets@amuz.be met vermelding van de code VTBMIROIR  . Deze actie geldt zolang de voorraad strekt bij aankoop van een ticket in categorie  (   ). Meer info? > amuz.be

> vtbkultuur.be/nieuws

Voor meer informatie over onze afdelingswerking: surf naar vtbkultuur.be, mail naar info@vtbkultuur.be of bel  /  .  .  . VAB-leden zijn automatisch lid van vtbKultuur.

vtbKultuur heeft zo’n  lokale afdelingen die jaarlijks ongeveer  activiteiten organiseren

Colofon vtbKultuur Redactie: Sara Heyninck Grotehondstraat  , b  /  ,  Antwerpen tel.  /  .  .  | info@vtbkultuur.be vbtkultuur.be

in heel Vlaanderen. Ook in jouw buurt. Alle informatie vind je op vtbkultuur.be

74

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs