IN-LITE - NL - brochure 2018_low res

tip DENK AAN SCHADUW

TIPS VAN THIJS VOOR JE LICHTPLAN

Is er bij het huis of in de tuin een wand of plafond waar beplanting of een boom voor staat, bedenk dan eens hoe je hierop mooie schaduwen kunt creëren. Met één buitenspot kun je vaak al hele gave resultaten bereiken.

28

29

tip IS JE LICHTPLAN AF? Maak dan ook altijd een bijbehorend kabelplan.

Ontwerp je voor de eerste keer een tuin met licht en kun je wel wat hulp gebrui- ken? Thijs is lichtspecialist bij in-lite lab. en helpt je graag op weg met enkele tips die hij dagelijks gebruikt in de rea- lisatie van zijn lichtontwerpen. Kijk voordat je een lichtplan maakt, eens vanuit verschillende posities naar de tuin. Wat zijn de belangrijkste zichtlijnen (bijvoorbeeld vanuit huis of vanaf het terras), wat zie je dan en welke elementen zijn leuk om te verlichten? Plaats de armaturen zo dat het licht mooi uitkomt als je vanuit de belangrijk- ste zichtlijnen naar de tuin kijkt. Het is niet mooi om alleen met grote spots te werken. Het afwisselen tussen verschillende soorten licht geeft een veel mooier effect. Bekijk altijd welk type licht past bij het element dat je wilt verlichten. Soms is dit groot licht (bijvoorbeeld bij een grote boom), in andere gevallen werkt zacht licht beter (bijvoorbeeld in een terras). In het in-lite productoverzicht kun je goed zien welk armatuur geschikt is voor het verlichten van specifieke tuinelementen.

Zorg er voor dat je nooit direct in de lichtbron kijkt en verblind wordt. Laat daarom spots altijd weg schijnen van een zithoek of pad of gebruik accessoires zoals SHIELD en KILLFLASH om inkijk te voorkomen.

Wat voor verlichting je tussen beplan- ting gebruikt is een kwestie van smaak. Sommige mensen houden van zichtbare armaturen zoals staande lampen LIV en LIV LOW, andere mensen houden van armaturen die minder opvallend zijn zoals MINI SCOPE en MINI SCOPE DUO. Beide keuzes zijn natuurlijk goed. Zorg wel dat je de hoogte en het lichtbereik van de armaturen afstemt op de beplan- ting. Gebruik bijvoorbeeld LIV of MINI SCOPE DUO tussen hoge beplanting, en LIV LOW of MINI SCOPE tussen lage beplanting. Het kan fraai zijn om het lichtplan in verschillende zones in te delen. Dit maakt het mogelijk de verlichting van bepaalde onderdelen zoals de oprit, het terras en de borders apart van elkaar te schakelen. Gebruik voor iedere zone een transformator en stel iedere zone apart in. De functionele & veilige verlichting

op de oprit kun je bijvoorbeeld de hele nacht laten branden , de sfeerverlich- ting tussen de beplanting laat je rond bedtijd uitschakelen en de verlichting in de zithoek zet je alleen aan bij speciale gelegenheden. Zo ga je bewust ommet licht en energie. Aan de slag! Zodra je lichtplan gereed is, kun je gaan nadenken over de installatie. Het in-lite 12 volt systeem is eenvoudig zelf aan te leggen. Maak wel altijd eerst een kabelplan voordat je aan de slag gaat zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

in-lite.nl/kabelplan

Made with FlippingBook Annual report