estää tasokalvolinjalla kalvon kutistuminen jäähdytystelalla ja muo- vikalvoradan huojunnan estäminen kiinnirullauksissa.
johtavat R < 10 4 Ω
puolijohtavat
eristeet R < 10 12 Ω
R < 10 8 Ω
Johtopäätös Staattinen sähkö on olennainen tekijä, joka vaatii tehokasta hallintaa erityisesti teollisissa prosesseissa, joissa sen hallitsemattomat vaiku- tukset voivat olla haitallisia sekä työntekijöiden turvallisuudelle että tuotantoprosessien tehokkuudelle. Modernit ratkaisut, kuten ionisaat- torit ja kehittyneet varausratkaisut auttavat poistamaan tai vähentä- mään varauksia ja parantamaan prosessien luotettavuutta.
Eivät johda sähköä eikä niitä voi purkaa maadoittamalla
Alhainen sähköinen vastus R Voidaan maadoittaa
Korkeampi sähköinen vastus R Eivät voi varautua vaarallisesti kun ovat maadoitettu eivätkä altistu suurille varauksille Esimerkki materiaalit: Tähän kuuluvat ovat tyypillisesti tehty puolijohtaviksi lisäaineilla.
Esimerkki materiaalit: Muovit kuten PC, PET, PP, PS……........ Lähde: www.bgrci.de
Esimerkki materiaalit: kupari, rauta, ruostumaton teräs
Kuva 2: Pintaresistanssien jako
sähkön poistolla voi olla henkilöstön tai laitteen suojaus sähköiskuil- ta, koneen tuoton lisääminen tai joissain tapauksissa koko tuotannon mahdollistaminen sekä laadun parantaminen. Staattisen sähkön poistamiseen käytetään usein aktiivisia ionisaat- toreita, jotka neutralisoivat pinnan varaukset vapauttamalla positii- visia ja negatiivisia ioneja. Ionisaattoreita voidaan käyttää myös pu- hallusilman kanssa, mikä nopeuttaa varauksen purkautumista erityi- sesti silloin, kun ionisaattorin ja kappaleiden välillä on pidempiä ja vaihtuvia etäisyyksiä, mutta staattisen sähkön poisto ionisaattorilla ei tarvitse ilmaa toimiakseen. Toinen mahdollisuus on passiivinen pois- taminen, missä ei käytetä suurjännitettä vaan maadoitusta. Joissain tapauksissa tälläkin päästään riittäviin tuloksiin, kun asiantuntemuk- sella määritetään ongelma ja sen ratkaisu. Jäännösjännitteet, jotka ovat poistamisen jälkeen 1000V (1 kV), ovat täysin riittäviä joissakin sovelluksissa; toisissa taas tavoite on lähellä nollaa. Elektronisten komponenttien neutralisointi on erityisen hankalaa, koska pyritään pääsemään mahdollisimman lähelle nollaa volttia. Mitä pienempiä komponentit ovat, sitä vähemmän tilaa on eris- täville suojakerroksille, mikä puolestaan vähentää osien kykyä kestää varauksia. Pienten muovikappaleiden käsittely kokoonpanossa mm. tärymaljoissa asettaa myös jäännösjännitteelle alhaiset vaatimukset. Staattisen sähkön poiston käyttötarkoitukset vaihtelevat, samoin kuin purkautuvat kohteet. Ne eroavat muodoltaan, kooltaan, käsittelynope- udeltaan ja ympäristöltään. Valikoima ulottuu ohuesta, suurella no- peudella kulkevasta muovikalvosta paikallaan olevien muoviosien työstöön, jossa vain jyrsinkone liikkuu. Erilaiset käyttökohteet vaa- tivat erilaiset ratkaisut — riittääkö passiivinen poisto, valitaanko ta- savirralla (DC) toimiva, jossa on sisäänrakennettu jännitelähde vai onko vaihtovirralla (AC) toimiva ionisaattori paras ratkaisu. Hyvin tyypillisiä kohteita muovipuolella, missä poistolaitteita käytetään ovat ruiskuvalukoneet ja kappaleiden jatkokäsittely, kalvon valmistus ja painaminen sekä erilaiset pinnoitukset. Luonnollisesti aina paras rat- kaisu valitaan aina tapaus- ja sovelluskohtaisesti. Staattisen sähkön hyötykäyttö Monesti staattista sähkö pidetään vain haittana ja staattisen sähkön hyötykäyttö on monille tuntemattomampi asia. Materiaalit, jotka eivät johda sähköä (eristeet) ja aiheuttavat ongelmia varautuessaan paikois- sa, joissa sitä ei haluta, voidaan varata staattisella sähköllä ja saada siitä apua tuotannon ongelmiin. Varaaminen tapahtuu käyttämällä po- sitiivista (+) ja negatiivista (-) napaisuutta, missä molemmat tuotetaan varausgeneraattoreilla tai käytetään vastapotentiaalia, esimerkiksi maadoitettua telaa. Varaamalla voidaan ”liimata” kaksi muovia toi- siinsa kiinni ja samalla niiden välistä saadaan ilma pois. Esimerkiksi
Kuva 3: Valikoima erilaisia poistoelektrodeja (ionisaattori sauvoja)
Kuva 4: Jännitelähde Eltex PRO IONIZER
Ratkaisut teollisuustuotantoon yli 40 vuoden kokemuksella
Joniko Oy on kokenut teollisuuden koneiden ja laitteiden toi- mittaja. Palvelemme joustavasti pieniä, keskisuuria ja suuria yrityksiä eri teollisuudenaloilla, kuten jalostus-,muovi-, pape- ri-, lääke-, elintarvike- ja elektroniikkateollisuudessa. Edustamiamme merkkejä ovat muun muassa Eltex, Lund berg Tech, Easy Mover, Schwing, SAM (Sung An Machinery) ja Kelva. Tarjoamme myös laitteiden asennus-, huolto- ja vara osapalvelut sekä käyttökoulutuksen. Toimitamme laitteita ja palveluita Suomeen, Skandinaviaan ja Baltian maihin.
MUOVIPLAST 5/2024 13
Made with FlippingBook - Online magazine maker