Greenity nr 2

de indruk van de omvang van de show, maar hebben eigenlijk maar één vraag: ‘Is het ook te koop?’ “Er staat veel en de kwa- liteit is over het algemeen goed”, merken Van Haaster – zelf ook leliebloementeler – en De Vos op. De mannen letten voor- al op de algehele stand van de lelies, het aantal bloemen en de opbouw. “Een culti- var moet goed te vervoeren zijn, je moet ermee kunnen werken, dat is belangrijk.”

voorbeeld de witte OT’s. “Daar staan er wel tien van. Het is veel van hetzelfde en daarmee lastig om er uit te pikken wat echt opvalt.” Voor de kweker is een show als de CNB Leliedagen een eerste indicatie. “Als ik echt iets interessants zie, ga ik zo’n soort volgen, ook bij broeiers. Dan pas ko- men de echte eigenschappen naar voren.” ‘DRUK ZAT’ Net als veel andere bezoekers combineert Van den Berg de CNB Leliedagen met de an- dere beurzen. “Maar het is druk zat”, geeft hij toe. Het lijkt een logische keuze om de CNB Leliedagen gelijktijdig te houden met de IFTF in Vijfhuizen en de FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer. En in zekere zin is dat ook zo, weet CNB-vertegenwoordiger Dick de Mooij. “Vakgenoten (uit het buiten- land) kunnen een bezoek eenvoudig combi- neren. Tegelijkertijd staan veel broeiers en exporteurs zelf met een stand in Vijfhui- zen of Aalsmeer. Voor hen is het lastig deze dagen ook nog naar Lisse te komen. We gaan de datum daarom zeker evalueren.”

De kleur is volgens hen minder relevant, al blijven ze vlak bij de uitgang nog wel even staan bij ‘Senna’ en ‘Astillo’ van De Jong Lelies. “Deze vallen wel echt op met hun rozepaarse kleur.” DUBBELEN EN POTLELIES Bloembollenteler Martijn van den Berg uit ’t Zand, bij wie de oogst van Oriëntals en OT’s voor de deur staat, lukt het nog net om de CNB Leliedagen te bezoeken. Hij is blij met het gastvrije ontvangst en blijft vooral hangen bij de dubbele cultivars. “Daar geloof ik echt in. En dan met name de generatie dubbele lelies 2.0, mooi ge- vormd en zonder stuifmeel.” Ook de potlelies trekken zijn aandacht. Minder verrast is Van den Berg door bij-

Robin de Vos: ‘Is het ook te koop?’

Wilfried Poland: ‘Lelie moet bruikbaar zijn’

23 november 2017

47

23 november 2017

Made with FlippingBook Annual report