Greenity nr 2

Nieuwe, veelbelovende cultivars van vaste planten en boomkweke- rijproducten in de markt zetten. Dat is wat CNB New Plants voor ogen heeft. Opvallende introduc- ties worden in Greenity tegen het licht gehouden.

Alleskunner

Tekst: Monique Ooms

Hoeveel zilverkleurige bladplanten kent u? De gemiddel- de consument komt ze niet erg vaak tegen in het tuin- centrum. Senecio candidans ‘Angel Wings’ kan niet aan de aandacht ontsnappen. De combinatie van kleur, vorm en omvang is zeer opvallend. Daarbij heeft de plant veel toepassingsmogelijkheden, het is een echte alleskunner. We noemen Senecio candidans ‘Angel Wings’ niet zomaar een alleskunner. De plant is namelijk zeer geschikt voor indoor gebruik als kamerplant, maar ook voor outdoor gebruik in de tuin en de border. ‘Angel Wings’ laat zich niet afschrikken door een beetje nachtvorst, de plant is winterhard tot -20 ºC. Verder laat de plant zich op pot goed combineren met andere planten. Gelet op de vorm en kleur van het blad, zou de cultivar niet misstaan in een boeket. Op dit moment wordt het blad dan ook ge- test op zijn geschiktheid voor de snijhandel. Een allround product dus. NOG WITTER Met zijn ongekende mogelijkheden oogst Senecio candi- dans ‘Angel Wings’ veel waardering bij zowel de handel als de consument. Zijn grote, zilverwitte bladeren geven de plant een hoge sierwaarde. Arrangeurs werken dan ook graag met dit trendy product. Overigens kunnen de bladeren nog witter worden als de zon erop schijnt waar- door de plant nog meer opvalt. Ook voor kwekers is ‘Angel Wings’ een fijn, probleemloos product om mee te werken. De zilverwitte alleskunner kent zijn oorsprong in het zui- den van Argentinië en op de Falklandeilanden, waarna veredelaars de plant verder hebben ontwikkeld. CNB-ver- tegenwoordiger Ron Hoogeveen pikte deze relatieve nieuwkomer op in Japan. Inmiddels is er wereldwijd kwekersrecht aangevraagd en is de productie van jonge planten opgestart. Jos Cammeraat uit Boskoop heeft een licentie om de plant als borderplant in pot te kweken. WERELDWIJD INTERESSE Nu al is er wereldwijd veel interesse voor ‘Angel Wings', van Nieuw-Zeeland en Australië tot in Azië, Europa en Noord-Amerika. Postordergigant Bakker neemt de plant op in zijn catalogus. ‘Angel Wings’® is te koop van stek en van weefselkweek en wordt aangeboden in potmaten van 7 centimeter tot en met 20 liter. Neem voor meer informatie contact op met CNB-vertegenwoordiger Ron Hoogeveen via tel. 06-53 390 229 of r.hoogeveen@cnb.nl.

Naam: Senecio candidans 'Angel Wings' Kleur: wit Hoogte: 25-40 centimeter Bloeitijd: jaarrond Standplaats: zonnig/halfschaduw Bijzonderheden: zeer aantrekkelijk voor de visuele markt ‘ Angel Wings’ ontving de Bronzen Medaille op Plantarium 2016 en is onderscheiden als de beste introductie/ nieuwigheid op Glee 2017 exhibition in Engeland.

NB: de in dit artikel genoemde cultivar is kwekersrechtelijk be- schermd.

48

23 november 2017

Made with FlippingBook Annual report