Greenity 67

Dahlia’s in de kas

Hogenboom Dahlia’s is sinds 2018 gevestigd in Kudelstaart. Op 6.000 m2 teelt eigenaar Ruud Hogenboom gedurende zo’n zeven maanden dahlia als snijbloem in de kas. Het sortiment bestaat uit zo’n twaalf cultivars in diverse kleuren: wijnrood, wit, meer- kleurig, roze, paars en oranje. De productie op jaarbasis bedraagt een miljoen bloemen. Hogenboom Dahlia’s werkt dit jaar voor het eerst met young plants die op pluggen zijn gekweekt. Deze teelt hij op kokos.

vanaf eind april en ben ik tevreden met de prijzen die we nu krijgen.” SAMENWERKING Hogenboom werkt voor de bloementeelt vanuit young plants samen met Fred. de Meulder Export uit Hillegom. “We heb- ben samen dit plan bedacht. Het is ons gelukt om al in januari young plants te hebben. Die heeft De Meulder ook laten zien op de IPM in Essen. Met deze innovatie denken we dat we de markt voor de dahlia als snijbloem kunnen vergroten. De dahlia is nu in veel landen nog maar een nicheproduct, maar heeft echt de potentie om te kunnen groeien, denken wij.” Behalve met het ontwikkelen van de productie van young plants, werken ze ook samen als het gaat om sortimentsver- nieuwing. “Niet elke cultivar leent zich voor de bloempro- ductie vanuit de kas. Ik werk nu met een heel gevarieerd sortiment. Waar ik op let, is de kleurpresentatie in het oogst- stadium, voldoende productie per vierkante meter en de houdbaarheid. Op dat laatste punt is het soms echt zoeken. Zo is er nog behoefte aan een oranje cultivar die een week of langer op de vaas staat. Om die reden veredelen we en test ik in de kas een aantal oude en nieuwe cultivars uit. Overigens

22 mei 2020 BLIJFT BLOEIEN Vanaf het moment dat de dahlia’s gaan bloeien, blijft de plant nieuwe bloemen maken. “Dat lukt alleen als je op de goede manier de bloemen snijdt. Dat weten onze medewerkers. Op die manier oogsten we van april tot begin november dahlia’s.” Door op kokos te telen, is het mogelijk om water en mest- stoffen nauwkeurig te doseren. “Het water recirculeren we volledig. Met een biologisch middel wordt het gereinigd om weer opnieuw te worden gebruikt.” Ook de bestrijding van ziekten gebeurt biologisch. Witte vlieg en trips pakt Hogen- boom aan met sluipwespen. “Dat ziet er goed uit tot nu toe.” Andere voordelen van de teelt op kokos zijn een gedronger gewas en kleuren die intenser zijn. is er wel een verschil in houdbaarheid tussen dahlia’s van buiten en uit de kas. Kasdahlia’s staan twee dagen langer en van substraat komt er nog een dag bij. Deze zomer gaat bloemenveiling FloraHolland houdbaarheidsonderzoek doen naar dahlia’s uit de kas en van buiten.” Het sortiment dat hij voor de productie gebruikt, telt zo’n vijftien cultivars. Daaronder ‘Quinty’, een paars met witte mutant van ‘Checkers’, ‘Diana’s Memory’ en ‘Siberia’.

13

22 mei 2020

Made with FlippingBook - Online catalogs