Greenity 67

5 M I NUT EN

‘Ik word enthousiast van tulpen’

Jasper Dogterom groeide op tussen de tulpen. Ook zijn beide opa’s zaten in de tulpenteelt en zo kreeg hij de interesse van huis uit mee. Na de Hogere Agrarische Landbouwschool in Dronten kwam hij in dienst van het familiebedrijf, Dogterom Flowerbulbs in Oude Tonge. Hij is verantwoordelijk voor de tulpenteelt en de administratie en beoogd bedrijfsopvolger.

Jasper Dogterom 25 jaar Bedrijfsopvolger Dogterom Flowerbulbs

Tekst: Monique Ooms | Fotografie: René Faas

Werken in deze sector is… “Fantastisch. Ik word er enthousiast van als ik tus- sen de tulpen loop. Zeker in april als de tulpen in bloei staan en onze nieuwe aangekochte rassen de eerste kleuren laten zien. Ook de oogst vind ik een bijzondere periode, want dat laat het resultaat zien van het afgelopen jaar.” Wat mij drijft… “Is dat ik het een uitdaging vind om een kwalitatief goed product te produceren. Daarnaast past een vertrouwelijke en open relatie met onze afnemers erg goed bij mij, zodat we weten wat we aan elkaar hebben.” Ondernemerschap is… “Uitdagend. Er wordt van je gevraagd erg flexibel te zijn want je wilt met de markt kunnen meebewe- gen. Zeker als we nu kijken wat voor gevolgen de coronacrisis heeft op, onder andere, de sierteeltsec- tor.” Ik word gelukkig van… “Mensen blij maken met een bosje tulpen. Zeker in de periode dat we in huis moeten blijven, denk aan de coronacrisis, kun je mensen enorm gelukkig maken met een bosje tulpen op tafel.”

Volgende keer

Ik wil altijd nog eens… “Zelf tulpen gaan broeien. Het eindproduct vind ik erg mooi en ik denk dat het broeien een waarde- volle toevoeging zou kunnen zijn voor ons bedrijf. Vooral als het gaat om de afzet van onze bollen, de arbeidsfilm en een stukje ketenverkorting.” Duurzaamheid is… “Bollen blijven telen in een vol houdbaar systeem. Hiermee bedoel ik dat we niet van vandaag op mor- gen naar een biologische bollenteelt moeten, maar dat we onderzoek doen naar mogelijkheden om bloembollen op een zo schoon mogelijke manier te telen. Zo nemen wij als sector onze verantwoor- delijkheid voor het stukje aarde dat wij mogen gebruiken.”

CARLO RUIGROK

“Mijn opvolger is Carlo Ruigrok. Wij kennen elkaar nu een aantal jaren. Hij kwam bij ons

stagelopen op het bedrijf. Na

zijn stage hebben we goed contact gehouden en we bezoeken elkaar nog regelmatig. Carlo heeft een mooie kijk op de sector en is een gedreven ondernemer.”

Mijn doelstelling voor 2020 is… “Ondanks de huidige omstandigheden er met elkaar een mooi jaar van te maken. Dit wil ik samen doen met mijn partners, collega’s en onze afnemers.”

22 mei 2020

21

22 mei 2020

Made with FlippingBook - Online catalogs