Greenity 67

VA N D E R E D A C T I E

Veranderingen

André Leegwater — Redacteur a.leegwater@greenity.nl

Met veranderingen omgaan vind ik moeilijk, tenzij ik zelf iets wil veranderen en dat kan doen zoals ik dat wil. Iets met controle wil- len hebben, vrees ik. Dus in deze tijd is het gewoon even niet zo leuk. Veel dingen die ik graag doe, kunnen niet. Wekelijks een potje voetballen op het strand met andere oude knakkers, een biertje drinken met vrienden in de kroeg, uit eten met mijn vrouw. Het zijn dingen om reikhalzend naar uit te kijken als ze straks weer mogen. Het heeft natuurlijk ook te maken met vrijheid, zelf keuzes maken. Toch staan tegenover de beperkingen soms verrassende voordelen. Zo blijkt het gedwon- gen thuiswerken eigenlijk best te bevallen. Geen gedoe met reizen in de spits, wat scheelt dat een tijd en energie. Sinds ik thuiswerk, loop ik dagelijks tijdens de lunchpauze naar de lokale koffieschenker voor een lekker bakkie. Hij staat met een tafeltje aan de straat en schenkt warme dranken in kartonnen bekertjes. Hij vraagt daar zonder te verblikken of te verblozen bijna vier euro voor, een euro meer dan voor de coronatijd. De men- sen betalen het grif. Het smaakt beter dan de koffie thuis, het voelt als een traktatie en de wandeling ernaartoe draagt bij aan een gevoel van welbehagen. Bovendien mist de uitbater negentig procent van zijn inkomsten, want de lunchroom is dicht, dus het zij hem gegund. De eigenaar van de koffietent draagt zijn lot blijmoedig. Aan de omstandigheden kan hij toch niets veranderen, dus maakt hij er maar het beste van. Bovendien levert het hem ook iets op. ‘Ik spreek veel meer mensen en op een andere manier. Het gaat nu verder dan bestel- lingen opnemen en afrekenen. En dat contact levert soms leuke ideeën op.’ Ook in onze bollen- en vasteplantensector zijn nieuwe initiatieven te zien van ondernemers die niet bij de pakken neerzitten, maar áán- pakken en ervoor kiezen om het eens anders te doen. Niet alles levert direct goed geld op, maar wel op z’n minst goede pr en soms nieu- we contacten waar later wellicht handel in zit. Want volgend jaar komen er nieuwe kansen. Ondernemers wéten dat. Elk jaar is anders. En dit jaar is gewoon even niet zo leuk.

‘Tentzeil’ helpt beschermen tegen corona Jongejans Luchttechniek uit Den Helder heeft een oplossing be- dacht om medewerkers van bollenbedrijven te beschermen tegen het coronavirus. Het bedrijf heeft een eenvoudig constructie ge- maakt van een soort tentzeil met een ketting voor bevestiging aan het plafond.

Het zeil is van hetzelfde materiaal gemaakt als de ramen in een bun- galowtent. Jongejans Luchttech- niek gebruikt die veel in afzuig- installaties, waarin het bedrijf is gespecialiseerd. “Klanten belden ons met de vraag of dat zeil niet te gebruiken is als afscherming tegen corona”, zegt verkoper Jes- se Vonk. PELLIJNEN Met name bollentelers waren op zoek naar een oplossing voor de pellijnen die van de zomer weer worden opgesteld. “We wilden graag meedenken met onze klan- ten, want die hebben al genoeg aan hun hoofd. We hebben toen deze eenvoudige constructie be- dacht van zeil met kettingen. We hebben het bewust simpel gehou- den, want we gaan ervan uit dat het niet voor dertig jaar is. Het

mag daarom ook niet te veel kos- ten.” Het bedrijf heeft een mailing ge- stuurd naar de eigen klanten om hen te wijzen op deze oplossing. Daarop kwamen enkele tientallen bestellingen binnen. De construc- tie is gemaakt voor bollenpellij- nen. Vonk: “Maar we hebben ook enkele klanten zeil geleverd voor leeskarren. Dan spannen ze dat zelf zoals ze dat hebben willen.” ZEIL EN KETTINGEN OP MAAT Jongejans biedt een set van af- scherming voor twee personen aan voor € 220. Bij meer bestel- lingen is dat € 200. De teler krijgt daarvoor zeil en kettingen op maat. “We bellen de klanten na bestelling op om te vragen hoe hoog de schuur is. Indien nodig leveren we wat extra meters ket- ting”, aldus Vonk.

4

22 mei 2020

Made with FlippingBook - Online catalogs