Greenity 67

Jan van den Berg, Boltha, Breezand ‘Drive thru’ “Wij telen tulp ‘Ice Cream’ onder andere voor een grote afnemer in de droogverkoop. Toen hij liet weten dat de order mogelijk zou wor- den gecanceld, hebben we besloten de bloe- men te gaan plukken en verkopen. Dat lever- de zo’n 40.000 bossen op. Een deel hebben we geleverd aan klanten om zelf te bossen en verkopen. Een deel hebben wij verkocht voor Moederdag. Bij ons bedrijf aan de Molen- vaart hebben we een tijdelijke ‘drive thru’ inge- richt. De consumenten konden door de schuur heen rijden en een Moederdagboeket van ‘Ice Cream’ kopen. Het was een geslaagde actie voor Anna Paulowna en omstreken. Mooi om te zien hoe enthousiast en blij iedereen wordt van ons product: ons team, maar ook de con- sument. Het geeft energie om je dat te realise- ren, juist in deze tijden van corona.”

Bas Reijerkerk, Fred de Meulder Export, Hillegom Dahlia Drive-in

“Doordat een flink aantal orders werd gecanceld, hielden we een voorraad met prachtige dahlia’s over. Daarom hebben we een Dahlia Drive-in georganiseerd voor Bollenstrekers. Daarbij bodenwe één doos met een mooie collectie van vijftig soorten dahlia’s aan voor een vas- te prijs, zo blijft het overzichtelijk. Mensen diemeer wilden, verwezen we naar www.ilovedahlia.com. De eerste drive-in was op 18 april en dat was leuk, maar nog niet zo heel druk. Op 2mei liep het al een stuk beter, mede dankzij promotie in de lokale huis-aan-huisbladen. Bin- nenkort gaan we dit nog een keer doen en we overwegen om in okto- ber, november nog een keer een drive-in te organiseren, maar dan voor tulpen. Natuurlijk kunnen de inkomsten die we hiermee binnenhalen de narigheid waarin we zitten niet wegnemen, maar het is wel heel leuk om te doen. We spreken veel consumenten, niet alleen vanuit de Bollenstreek, maar ook daarbuiten. Deze gesprekken inspireren ons. Bovendien trekt onze drive-in ook zakelijke klanten aan die nieuwsgie- rig zijn naar ons aanbod en verrast reageren op onze collectie. Daarbij is het prachtige promotie voor het product als voorbode van het Hol- land Dahlia Event. Dus er is zeker een kans dat we hiermee doorgaan.”

Frans van der Slot, Van der Slot Tulips, Voorhout Huisverkoop

“Aanvankelijk zagen wij huisverkoop niet zo zitten. Begin maart was het koud en er rijden hier maar drie auto’s per uur voorbij. We zijn toch maar begonnen, heb- ben er een Facebook-bericht uitgedaan en we zouden wel zien. Gaandeweg is het steeds drukker geworden, mensen kwamen zelfs vanuit Scheveningen en Amster- damombloemen te kopen, het was bijna niet aan te slepen. De huisverkoop heeft ons veel gebracht. Zo begrijpen we nu veel beter hoeveel moeite het kost om een bos bloemen te verkopen. Daar sta je als producent niet altijd bij stil. De verkoop bracht ons ook veel afleiding in een spannende tijd. Bovendien hebben de warme reacties en de vele aanloop ons een positieve boost gegeven. Uiteindelijk hebben we hoegenaamd geen bloemen weggegooid. Wel hebben we een kwart miljoen bollen weggegooid, maar dat was achteraf niet nodig. ‘Strong Gold’ bracht alsnog leuk geld op. Naast de huisverkoop hebbenwe ook bloemen kunnen verkopen aan grote bedrijven die acties organiseerden, bijvoorbeeld om hun medewerkers een hart onder de riem te steken. We hebben zelf een actie georganiseerd voor een ziekenhuis en daarvoor sponsoring gevonden bij de Rabobank. We hebben zelfs nog bloemen aangeleverd bij de veiling. Natuurlijk hebben we niet voor de norma- le prijzen kunnen verkopen, maar het is ook geen ramp geworden. Ik zou dit een ‘matig’ seizoen willen noemen. Ik weet niet of we dit volgend jaar weer gaan doen. In elk geval niet voor deze prijzen.”

22 mei 2020

41

22 mei 2020

Made with FlippingBook - Online catalogs