ELKE DAG FIETSEN, IK KAN DAT TOCH NIET? Een ɲetsvakantie kan een bijna onmogelijke uitdaging lijken. Is mijn conditie wel goed genoeg? Raak ik de weg niet kwijt? En hoe neem ik al mijn bagage mee? Die vragen zijn perfect normaal, maar je kunt ze aanpassen aan je eigen verwachtingen. Je hoeɾ niet meteen lang en ver weg te ɲetsen. Je kunt thuis vertrekken of eerst een korte tweedaagse proberen, en de dagelijkse afstanden kies je zelf. Je hoeɾ ook niet meteen een complete uitrusting te kopen. Je kunt misschien het één en ander lenen van vrienden, of je bouwt de uitrusting stuk voor stuk op volgens wat je nodig hebt tijdens je eerstvolgende ɲetsreis.
Overnachten Campings, hotels, B&B’s… Overnachtingen hoeven er tijdens een etsvakantie niet anders uit te zien dan wan- neer je elders op reis zou gaan. Bedenk wel dat je kam- peergerief op de ets moet meenemen. En je zult het best slapen als ook je ets ergens veilig kan overnachten. In- formeer daar op voorhand naar bij je overnachtingsplek.
2. Met een kaart of ets-gps Pijltjes van een bewegwijzerde route volgen is gemak- kelijk, maar misschien loopt er geen route naar je be- stemming of wil je gewoon nog dieper het avontuur induiken. Een etskaart kan je dan uiteraard helpen, maar etsen met een gps maakt het nog eenvoudiger. Je weet voortdurend waar je bent, hoe ver je nog moet en langs waar je route loopt. Vertrek nooit met een gps die je op voorhand niet hebt geprobeerd: vaak moet je er een beetje mee leren werken. Je kunt gps-routes van het internet plukken, gratis of betalend, of zelf een route maken met behulp van rou- teplanners als routeyou.com of komoot.com. Dagplanning Eens je een startpunt, bestemming en mooie route hebt, kun je de complete route in dagelijkse etappes indelen. Reken daarbij niet in aantal kilometer, maar in het geschatte aantal uur om de afstand af te leg- gen. Die tijd is onder andere afhankelijk van het aantal hoogtemeters, het weer, de kwaliteit van het wegop- pervlak, het aantal stops, de hoeveelheid bagage en je fysieke conditie. Plan je dagetappes niet te optimis- tisch als je ontspannen op je overnachtingsplek wilt aankomen. Maak eens een dagtocht om te zien hoe snel jij gemiddeld etst.
VOOR- EN NATRANSPORT Je kunt natuurlijk eerst met de trein, bus, boot of het vliegtuig naar een plek reizen, om van daaruit je ɲetsreis te beginnen. Of je ɲets mee kan en onder welke voorwaarden hangt af van de maatschappij. Op een Flix-bus kan het, net zoals op de (hogesnelheids)trein. De meeste maatschappijen eisen wel een reservering en op sommige hogesnelheidstreinen kan je ɲets ook enkel ingepakt in een doos of hoes mee. Dat is ook zo op het vliegtuig. Je kunt een eenvoudige kartonnen doos vragen aan je ɲetsverkoper. Er bestaan ook koɱers voor kwetsbare of dure raceɲetsen. Veel vakantieɲetsers zullen beamen dat je ɲets meenemen op het vliegtuig zelden zonder kopzorgen gaat. Het is altijd een beetje duimen dat hij heelhuids van de bagageband rolt, je moet je ɲets grotendeels demonteren om hem in de doos te krijgen en dan moet je de doos op je bestemming ook nog ergens kunnen stallen.
27
MAART-APRIL 2021 REIZEN
Made with FlippingBook - Online catalogs