VAB-Magazine maart-april 2021

euro en één kilowattuur stroom kostte 0,28 euro. Bij de rekenoefening tot 20.000 kilo- meter kost de MG 0,27 euro per kilometer. Eén kilometer met de Skoda rijden, kost 0,31 euro per kilometer. Nog opvallender is dat de Hyundai ondanks de aankoop- prijs (die 6000 euro hoger ligt) toch een kilometerkostprijs van 0,29 euro per kilo- meter realiseert door zijn spaarzaam ver- bruik. Deze verschillen lijken klein, maar wanneer je 100.000 kilometer rijdt, gaat het om een verschil dat kan oplopen tot 4000 euro. Enkel voordeliger bij thuisladen Moeten we dan met z’n allen aan de stek- ker? Zo’n vaart zal het niet meteen lopen, want lang niet elke automobilist heeft een privéparking met een autolader ter be- schikking. Maar het argument dat elektri- sche auto’s per denitie te duur zijn, raakt – met dank aan Aziatische importmodel- len – stilaan achterhaald. Toch moeten we hier een kleine kanttekening maken, want de EV (en deze bedenking is van toepas - sing op elke elektrisch aangedreven wa- gen) is in dit rekenmodel vooral goedko- per omdat zijn energiekost tot een kwart goedkoper is dan die van klassieke brand - stoffen. Kortom, de rekening klopt alleen wanneer je thuis kunt laden, want open- bare laadpunten zijn meestal duurder. De actualiteit leert ons ook dat de energieprijs mogelijk zal stijgen met de invoering van het capaciteitstarief via de slimme ener- giemeter en dan slaat het broze voordeel mogelijk weer om ten gunste van fossiele brandstoffen, alle klimaatdoelstellingen ten spijt. Het is in die zin een gemiste kans dat de slimme meter – zoals hij vandaag in de markt wordt gezet – onze energie- rekening nog minder transparant zal ma- ken. De prijs zal niet alleen afhangen van de hoeveelheid stroom (in kWh) maar ook van het debiet (door de nakende capaci- teitsvergoeding) en de precieze afrekening volgt (een jaar) later. Zou zo’n slimme me- ter – en bij uitbreiding elke openbare laad- paal – niet beter een actuele prijs per kilo- wattuur aanduiden, zodat je vooraf weet wat een laadbeurt gaat kosten. Precies die duidelijkheid was en is één van de voor- naamste voordelen van de fossiele brand- stoffen.

Het verschil zit in de brandstofkost. Voor één liter benzine betaalden we 1,35 euro en één kilowattuur stroom kostte 0,28 euro.

Weet wel, het gaat hier om de prijs van de deelnemende wagens inclusief opties. Het prijsverschil is evenwel te verwaarlo- zen en het is interessant om weten dat de batterij van de MG in de prijs is inbegre- pen. Wat de aankoopprijs betreft, de eerste pijler van de kilometerkostprijs, presteren beide winnaars quasi gelijk. De elektrisch aangedreven Mazda MX-30 (SUV-model) en de gestroomlijnde Hyundai Ioniq kos- ten met respectievelijk 38.490 euro en 40.099 euro een stuk meer.

110 pk is immers ook een scaal spaarvar- kentje, want met een jaarlijkse rijtaks van 117 euro past hij in elk gezinsbudget. Ook de belastingen voor de 1.2 turbomotor van de Peugeot (BIV: 242,14 euro, rijtaks: 162,69 euro) zijn nog redelijk en zelfs de 1.5 eTSI van de Seat blijft betaalbaar (BIV: 198,77 euro, rijtaks: 197,54 euro) met dank aan de zuinige motor en de lage CO 2 -emissie.

Pijler 3: het verbruik en de prijs aan de pomp

Net als in de Formule 1 wordt het verschil gemaakt bij het tanken. De energiekost per 100 kilometer bedraagt voor de MG 5,52 euro, terwijl de teller bij de Skoda doortikt tot 7,29 euro. Beide modellen zijn elk op hun manier best zuinig. Bij de Skoda haal- den we zonder moeite het (WLTP-)norm- verbruik en bij de Seat zijn we er zelfs in geslaagd om (iets) onder het normverbruik te duiken. De MG verbruikte amper 6% meer dan aangegeven, maar de zuinigste elektrische auto is met stip de Hyundai Io- niq, die duidelijk voordeel haalt uit zijn aerodynamische vormgeving. Het verschil zit in de brandstofkost. Voor één liter benzine betaalden we 1,35

Pijler 2: de onderhoudskosten en belastingen

De onderhoudskosten van een elektrisch voertuig (EV) zijn iets interessanter, maar zo groot is die kloof nu ookweer niet. Waar een verbrandingsmotor over de jaren heen meer oliewissels nodig heeft, zal een EV bijvoorbeeld meer banden vreten door het forse acceleratievermogen. De EV kan s- caal echter een fraai rapport voorleggen, want daarvoor betaal je in Vlaanderen geen BIV of rijtaks. Bedankt Vlaanderen, maar de voorsprong die de elektrische auto hier neemt is beperkt, want Skoda heeft zijn huiswerk ook gemaakt. Een 1.0 TSI met

51

MAART-APRIL 2021 RIJDEN

Made with FlippingBook - Online catalogs