VAB-Magazine maart-april 2021

“Erfgoed is een zaak van iedereen”

Corona heeft voor ‘erfgoed’ minstens één voordeel. Iedereen zit noodgedwongen thuis en gaat op verkenning in de eigen buurt. De schoonheid van bijzondere gebouwen in de omgeving valt plots meer op en het belang van erfgoed wordt duidelijker. Matthias Francken, directeur van erfgoedorganisatie Herita, licht toe.

“V eel mensen staan er allicht niet bij stil, maar erfgoed speelt een belangrijke rol in het maat- schappelijke weefsel. Zo verbindt het gemeen- schappen en geeft het een diepere betekenis aan de plek waar je woont of werkt. Als ik één positief element aan de lockdowns mag noemen, dan is het wel het feit dat heel wat mensen zich bewuster zijn geworden van het erfgoed dat hen omringt”, aldus Matthias. “We moesten allemaal noodgedwongen in de buurt van onze woonplaats blij- ven. Ik hoorde dat velen tijdens wandelingen spontaan gevoelens van herkenning en erkenning kregen wanneer ze oog in oog stonden met een bijzonder gebouw. Die er- kenning heeft betrekking op de schoonheid en waarde van bepaalde zaken die we op een natuurlijke manier allemaal aanvoelen, maar soms moeilijk onder woorden te brengen is. Zoals de historische reikwijdte en betekenis van ons rijke verleden die in de vernuftige combinatie van stenen, hout, staal en glas vervat zit.”

zelf. De overheid alleen kan onmogelijk deze immense taak op zich nemen. Dat betekent dat ieder van ons een actieve bijdrage kan leveren: de eigenaars en de beheer- ders, zeker, maar ook andere burgers. Het is zaak om op een creatieve manier met ons bouwkundig erfgoed om te gaan; kijk maar naar de interessante projecten die met de Onroerenderfgoedprijs zijn bekroond, zoals het Predik- herenklooster in Mechelen. Stuk voor stuk voorbeelden die met respect voor het verleden hedendaagse ingrepen hebben ondergaan, en met succes!” Bruggenbouwer “Herita wil in dit proces bruggenbouwer zijn, iets wat we doorgaans achter de schermen doen. We verbinden en inspireren organisaties, individuen, bedrijven en over- heden. Wie wil weten wat dat concreet inhoudt, kan een kijkje nemen in het kasteel van Beauvoorde nabij Veurne, het kasteel van Horst in Holsbeek of het Fort Napoleon in Oostende. Voor elk van die bijzondere sites hebben we meerjarenbeheersovereenkomsten gesloten, met aan- dacht voor hun voorbeeldrol. En natuurlijk nemen we ook al jaren een rol voor de schermen op: op 12 september 2021 vindt de 33ste editie van de OpenMonumentendag plaats. Herita leidt dat evenement in goede banen, dankzij de inzet van duizenden erfgoedvrijwilligers, gemeente- en stadsbesturen en de ondersteuning van de Vlaamse overheid. Het is dé feestdag voor iedereen die een hart heeft voor ons onroerend erfgoed. En voor de echte meer- waardezoeker organiseren we elke dag een beetje Open Monumentendag, met de kortingen en exclusieve events van het Open Monumenten-lidmaatschap.” > herita.be

“Eén positief element aan de lockdowns is dat heel wat mensen zich bewuster zijn geworden van het erfgoed dat hen omringt.”

Herbestemming van erfgoed Herita spiegelt zich graag aan de National Trust in Groot-Brittannië: een bekende vereniging met een groot aantal leden die zich allemaal op de een of andere ma- nier inzetten voor waardevolle gebouwen, sites en ander onroerend erfgoed. Wie onroerend erfgoed zegt, zegt vaak in één adem ‘herbe- stemming’, een woord dat uiteenlopende reacties oproept. “Toch is de herbestemming van ons erfgoed de gewoonste zaak van de wereld”, stelt Francken. “Het behoud van al dat fraaie bouwkundige erfgoed gaat immers niet van-

OOK EEN HART VOOR ERFGOED? Leden van vtbKultuur krijgen 20% korting bij de aankoop van een Open Monumentenkaart. Hiermee krijg je toegang tot uitzonderlijke erfgoedplaatsen in Vlaanderen en heel wat kortingen en voordelen bij meer dan 250 monumenten in Vlaanderen.

> vtbkultuur.be/word-lid

65

MAART-APRIL 2021 VTBKULTUUR

Made with FlippingBook - Online catalogs