räsrakentaminen on ”tuttua ja turvallista”, joten pitää löytää kanavia komposiittien tunnettuuden lisäämiselle. Yksi iso asia tällä kentällä on se, että komposiitit ovat saamassa oman rakenteiden suunnittelustan- dardin (CEN TS 19101-1) harmonisoitujen rakentamisen standardien perheeseen. Exel Compositesin Eric Moussieux avasi seminaariosal- listujille tämän standardin valmisteluvaiheita elävästi. Suomen lippua pitivät korkealla Terja Koskenoja Woodio Oy:stä ja Ari Hokkanen Finnester Coating Oy:stä. Sekä Woodion puukom- posiitista valmistamat kylpyhuone- ja sisustustuotteet, että Finnester Coatingsin palonsuojamateriaali saivat ansaitsemaansa huomiota. Woodio tekee töitä löytääkseen puukuitukomposiittiensa vaatimuk- siin sopivan biopohjaisen hartsin ja Finnesterillä tutkitaan esimerkiksi sitä, miten erilaisten materiaalien testausstandardeissa voitaisiin pa- remmin ottaa huomioon komposiitin erityispiirteet. Seminaarin yhteen vetävässä paneelikeskustelussa olivat muka- na Suomen, Ruotsin ja Norjan komposiittijärjestöjen edustajat sekä EuCIAn Raphaël Pleynet ja JECin Eric Pierrejean. Panelistit toi- voivat jatkoa pohjoismaiden yhteisille ponnisteluille komposiittialan edistämiseksi. Maiden välillä on luonnollisesti kilpailuasetelmia, mut- ta toisaalta keskustelut naapureiden kanssa myös hyödyntävät alan teollisuutta. Päivän päätteeksi seminaariväki risteili komposiittikatamaraanilla Oslon vuonolle. Norjassa kehitetään sähkövoimalla toimivaa risteily- kalustoa, jotta vuonoissa päästään ihailemaan luontoa ilman moot- torien jylinää. Lagacy of the Fjords -aluksessa rakennemateriaaliksi on valittu hiilikuitukomposiitti sen keveyden ja kestävyyden vuoksi. Seminaarin ulkopuoleltakin Oslon keskustasta löytyi katsotta- vaa komposiittirakenteista kiinnostuneille. Sekä Munch-museon että Deihman-kirjaston julkisivurakenteita on osaltaan ollut valmistamas- sa Exel Composites Oy.
Terja Koskenoja Woodio Oy:stä ja Ari Hokkanen Finnester Coating Oy:stä lavalla pitämässä Suomen case-esitystä. (Kuva: JEC Group)
keskusteluissa tässäkin tilaisuudessa. Tämä haaste liittyy siihen, että komposiiteilla olisi annettavaa myös sovelluksissa, joihin niitä ei vielä juurikaan käytetä. Yksi tällainen ala on rakentaminen. Betoni- ja te-
Lujitemuoviseminaari järjestetään Pietarsaaressa 6.-7.11.2024
Ilmoittautuminen lujitemuoviseminaariin 2024 on auki ja majoitusvarauksien tekeminen mahdollista.
Seminaarin otsikko on ”Luonnonvoimat lujitemuoveissa”, yritys- vierailukohteina Nordpipe Composite Engineering — NCE ja Nautor Pietarsaaressa ohjelmassa mm. esitykset biopohjaisista hartseista ja kuiduista, sekä näitä käyttävistä tuotteista. Ohjelmassa on myös asiaa työkaluista, tekoälystä sekä alaan liittyvästä regulaatiosta ja standardeista. Tarjolla ajankohtaisia näkökulmia komposiittien ja lu- jitemuovien lähitulevaisuuteen. Puhujamme edustavat muun muassa seuraavia yrityksiä: Polynt, Woodio Oy, Hemka Oy, Valmet Automotive Oy ja VTT (muutokset tietoihin ovat mahdollisia). Aloitamme Campus Allegrossa keskiviikkona aamukahvilla ja suo- laisella noin kello 9.00. Ohjelma alkaa kello 10.00. Lounas ja iltapäi- väkahvit sopivassa ohjelmakohdassa. Keskiviikkona illallinen kello 19.00 Pietarsaaren Stadshotelletilla.
Ilmoittautuminen ja päivittyvä ohjelmarunko: www.plastics.fi/lujitemuoviseminaari
MUOVIPLAST 4/2024 15
Made with FlippingBook - Online magazine maker