ja tarkempien määrällisten kierrätystavoitteiden asettamiseksi seuraa- vassa vaiheessa. Kriteerien yhteiskehittämisen ja markkinavuoropu- helun aikana kävi selväksi, että kierrätysmuovin osuuden todentami- nen on tällä hetkellä vielä hankalaa, eikä urakoitsijaa näin voi vielä velvoittaa esittämään rakennuttajalle todisteita kierrätysmateriaalien käytöstä. Kriteerit onkin nyt muotoiltu niin, että ensivaiheessa vaadi- taan urakoitsijalta toimia tiedon lisäämiseksi ja myöhemmin voidaan vaatimuksiin lisätä tuoteryhmäkohtaisesti määrällisiä tavoitteita. Tavoitteena ei ole kalvomuovin käytön lopettaminen, vaan käytöstä poistuvan kalvomuovin saattaminen kiertoon ja uusiokalvomuoviksi. Lisäksi on tärkeää arvioida, voidaanko kalvomuovin käyttöä optimoi- da tai vähentää ympäristön kannalta kestävästi. Valmis malli helpottaa työtä Uudet rakentamisen muovien hankintakriteerit löytyvät Motivan ylläpitämästä Kriteeripankki.fi:stä. Kriteerit on luotu markkinavuo- ropuhelussa yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa hyvien käy- täntöjen löytämiseksi ja markkinoiden valmiuden kartoittamiseksi. Konkreettisilla ohjeilla ja hankintakriteereillä autamme rakentami- seen liittyviä hankintoja toteuttavia asiantuntijoita vaatimaan alan yrityksiltä alan parhaita käytäntöjä. Kriteerimallit myös yhdenmu- kaistavat vaatimuksia kansallisesti. Rakentamisen muovien hankintakriteereitä voi soveltaa talonra- kennushankkeiden lisäksi myös korjausrakentamiseen.
Espoon kaupunki, HSY ja Metropolia AMK kehittivät rakentamisen muovien kestävät hankintakriteerit yhdessä muiden kaupunkien ja sidosryhmien kanssa osana Kaikki muovi kiertää – aluekokeiluilla käytäntöön -hanketta.
Rakentamisen muovien hankintakriteerit nyt Kriteeripankki.fi:ssä:
• Kalvomuovin erilliskeräys ja kierrätysasteen kasvattaminen • Kierrätysmateriaalin käyttö kalvomuoveissa — suojamuovit • Kierrätysmateriaalin käyttö kalvomuoveissa — pakkausmuovit • Sovellettava Rakentamisen muovit green deal -sopimus
MUOVIPLAST 4/2024 23
Made with FlippingBook - Online magazine maker