Ilmastonmuutos muuttaa muoveja
A lkaa näyttää ilmeiseltä, että maapallon keskilämpötila nou- see teollisena aikana yli kriittisenä rajana pidetyn 1,5 C°. Planeettamme lämmön nousu vaikuttaa moneen asiaan. Alueita muuttuu kenties elinkelvottomiksi. Muutos vaikuttaa myös muoveihin, niiden valmistukseen ja käyttöön. Muovit ovat valtavan merkittävä materiaaliryhmä ihmiskunnal- le. Muovituotteita tullaan kasvavasti käyttämään ilmastomuutoksen edetessä ja sen vaikutuksia torjuttaessa tai niiden kanssa elettäessä. Muoveja tarvitaan uusissa energiatuotantovälineissä, rakentamisessa, tuotteiden suojana ja liikenteessä. Samalla muoveja tuottavan teol- lisuuden pitää jotenkin katkaista oma fossiiliriippuvuutensa. Useat muovituotejalostajat Suomessakin ovat jo omalta osaltaan hiilineut- raaleja, mutta itse muovien tuotannossa on tekemistä. Muovituotannon muutos edessä Vaikka käytössä muovituote usein on vähiten kuluttava kaikille tarjol- la oleva valinta, niin muovien valmistus ja hävittäminen polttamalla päästävät fossiilista hiiltä lämmittämään maapalloa lisää. Vasta noin 2 % valmistetuista muoveista on uusiutuvaa, ei-fossiilista nopeakier- toista hiilipohjaa. 9–10 % muoveista kierrätetään. Mitään yhtä ilmeistä, kestävää, tasaista ja hyvää biovirtaa muovien tarvitsemille hiilivedyille ei oikein ole tarjolla. Monet muovit voi kyllä valmistaa jopa ilmakehän kaasuista ja päästöistä, mutta tämä vaatisi suunnattomia määriä energiaa, käytännössä uutta moninkertaista säh- kön tuotantoa. Tähän hankalaan tulevaisuuskuvaan haetaan kiivaasti eri puolilla maailmaa ratkaisuja. Vaihtoehtoja on useita erilaisia sisäl- täen myös hiilen nappaamista varastoon, pois ilmakehästä. Mikään toistaiseksi esitetty keino ei ole ongelmaton eikä helppo. Muoveista pois siirtyminen on usein esitetty toimi, joka voisi vain pahentaa il- masto- ja lajistokehitystä. Vaikutukset alkavat jo näkyä Aika paljon lienee ajateltu, että ilmastonmuutos on jossain epätodelli- sen kaukana tai että se ei toteudu ja jos toteutuukin, niin ei korjaannu ikinä ihmisen toimilla, joten antaa olla ja mennä kuten aiemminkin. Lämmönnousu vaikuttaa kuitenkin jo nyt moneen arkiseen asiaan muovialalla. Juuri tälläkin hetkellä meillä on muovien kuljetus- ja tuotanto-ongelmia maailmalla kuumuuden, kuivuuden, metsäpalojen
ja toisaalta myrskyjen vuoksi. Vuosi sitten Ruotsissa ison muovituo- tantolaitoksen lähellä rojahti yli kilometri valtatietä, entistä meren- pohjaa, osin ehkä sään ja kosteuden muutosten vuoksi. Korjattiin muuten suomalaisella vaahtolasilla eli kierrätyslasilla. Olosuhteet asettavat normeja uusiksi Lämmönnousu vaikuttaa myös muovituotteisiin. Tuotteiden lämpö- ja UV-stabiloinnit sekä huolto alkavat vaatia muovilta enemmän. Esimerkkinä jatkuva akkujen lataaminen ja purku, siis isosti heilah- televa sähkön siirto. Se edellyttää uusia reseptejä ja muovitestausta sähkölaitteiden ja kaapelien tuotealueelle. Ehkä materiaaleja pitää jopa vaihtaa kokonaan toiseen. Joillain muovipinnoilla taas pieneliöstö on kovastikin alkanut rehottaa ei-toivotusti, koska se pitää uudesta lämmöstä ja sille sopivasta kosteudesta. Usein myös joku uusi bio- ystävällinen muovi tai sen komponentti maistuvat pieneliöille aiem- paa vaihtoehtoa paremmin. Nämä ja monet muut ilmastomuutoksen heijastumat asettavat muovitkin uusien vaatimusten, harkinnan ja kompromissien alle. Menemme kohti suurien haasteiden tulevaisuutta, jossa ilmaston- muutos on suurin ja läpilyövä megamuutos. Muovit voivat tarjota siihen maapallon väestölle helpotusta, kunhan emme lyö laimin tuo- tekehitystä ja vastuullisuutta valmistuksessa, käytössä ja uudelleen käytössä.
Vesa Kärhä
Kirjoittaja on Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja, joka nä- kee, että tietoisuus ympäristöasioista on voimallisesti nous- sut 2000-luvulla, muttei ihan tullut vielä vaikuttamaan kaikkeen käyttäytymiseen ja tekemiseen. Meillä on noin 100-vuotinen hyvä kukoistuksen muovin ja teollisuuden ai- ka takanamme. Jotta emme taantuisi, meidän tulee tehdä uusia asioita muovista ja muoville.
MUOVIPLAST 4/2024 29
Made with FlippingBook - Online magazine maker