Muoviplast 3/2024

Kevyen jakeen pyrolyysi tuottaa sellaista pyrolyysiöljyä, jonka jäl- kikäsittelyllä on teollisesti mahdollista valmistaa riittävän puhdasta syötettä höyrykrakkeriin. Esimerkiksi PVC:stä tulevan kloorin määrä on saatu kevyessä jakeessa niin alhaiseksi, että adsorption ja vetykä- sittelyn yhdistelmällä päästään riittävän alhaisiin pitoisuuksiin. PET ja PA muoveista tuleva happi- ja typpipitoisuudet ovat kevyen jakeen pyrolyysin jälkeen sellaisella tasolla, että vetykäsittely on teknis-ta- loudellisesti järkevää. Jatkotutkimuksia varten on löydetty keinoja prosessin kokonaissaannon parantamiseksi Sekalaisen muovijätteen pyrolyysissä on tärkeää minimoida ei-toivot- tujen komponenttien poiston vaikutus kierrätyksen kokonaissaan- toon. UrbanMill projektissa onkin pystytty identifioimaan prosessitek- nisiä ratkaisuja, joilla voidaan lisätä pyrosyysiöljyn saantoa ja hyö- dyntää sivuvirtoja arvokkaina tuotteina. Tämä parantaa taloudellista kannattavuutta. UrbanMill projektin tulokset antavat hyvät lähtökohdat kohden- netulle lisätutkimukselle ja prosessikonseptien pilotoinneille. VTT ja Aalto Yliopisto ovatkin aloittaneet yhdessä arvoketjun yritysten kans- sa uuden yhteishankkeen valmistelut.

Kuva 1. UrbanMill projektikuvaus

Kuvan 1 mukaan UrbanMill-projektissa keskitytään muovijätteen pyrolyysiprosessiin (WP2) ja sen esikäsittelyyn (WP1) ja jälkikäsitte- lyyn (WP3). Lisäksi hankkeessa arvioidaan valitun konseptin teknis-ta- loudellisia ja ympäristövaikutuksia. UrbanMill on Business Finlandin rahoitusta saava co-innovation -projekti. VTT koordinoi 3 M€ julkisen tutkimuksen osaa yhteistyös- sä Aalto-yliopiston kanssa. Projekti kattaa keskeiset muovin kier- rätyksen arvoketjun teollisuudenalat ja luo verkostoja konsortio- kumppanien välille. Hanke liittyy Borealis SPIRIT- ja Valmet Beyond Circularity Veturi-ekosysteemeihin. Muut osallistuvat yritykset ovat Corex Finland, Keskinen Recycling, Lamor, PR Pulping, Resiclo, Salpakierto, Stora Enso, Sulapac, Sumi ja Wipak,

VTT Bioruukissa oleva jatkuvatoiminen kaksivaiheinen nopean pyrolyysin koelaite. Kapasiteetti n. 2 kg/h muovijätettä.

Mekaanisen kierrätyksen rejektistä riittävän hyvää syöttöainetta höyrykrakkerille

Projektin tulokset osoittavat, että hyvinkin sekalaisesta ja mekaani- seen kierrätykseen kelpaamattomasta muovijätteestä voidaan jalostaa laadultaan riittävän hyvää pyrolyysiöljyä korvaamaan höyrykrak- kerin primääristä fossiilista syötettä. Taloudellisen kannattavuuden kannalta on tärkeää maksimoida prosessin saanto poistamalla ei-toi- vottuja komponentteja mahdollisimman tehokkaasti ja oikeissa pro- sessivaiheissa. Esimerkkinä projektin tuloksista on kuluttajilta erilliskerätyn pak- kausmuovijätteen mekaaniseen kierrätykseen kelpaamattoman ja- keen hyödyntäminen. Nykyisin tämä jätejae käytettään polttoaineena energiantuotannoissa. Prosessikonseptissa on seuraavat päävaiheet: 1) esikäsittelynä tiheyteen perustuva ns. sink-float -lajittelu, 2) polyole- fiinirikkaan jakeen nopea pyrolyysi leijupetireaktorissa sekä 3) pyro- lyysiin nestemäisen tuotteen kaksivaiheinen jälkikäsittely, adsorptio ja katalyyttinen vedytys. Kuva 2 osoittaa, että tiheyteen perustuva lajittelu on tehokas tapa erottaa pyolyysiin kelpaava polyolefiinirikas jae runsaasti ei-toivottuja komponentteja sisältävästä sekalaisesta muovijätteestä. Vettä kevyem- män jakeen PET-, PA- ja PVC-määrät ovat jo hyvin lähellä tunnettuja pyrolyysin spesifikaatoita.

Kuva 2. Tiheyteen perustuvan sink-float -lajittelun tulos

MUOVIPLAST 3/2024 25

Made with FlippingBook - Online magazine maker