Pakkauskurssilla opiskelu yllätti monipuolisuudellaan
Suomen Pakkausyhdistys ry järjestää vuosittain Pakkausalan peruskurssin, joka koostuu yleensä kolmesta lähiopetusjaksosta. Koulutus pitää sisällään seitsemän lähiopetuspäivää ja lisäksi ryhmätyön pakkauksen suunnitteluun liittyen. Kurssilla saa hyvät valmiudet ymmärtää pakkaamista ja sen merkitystä.
Teksti: Mirja Juslin, Muoviyhdistys ry Kuvat: Muoviyhdistys ry ja Johanna Nikunen, Suomen Pakkausyhdistys ry
P akkausyhdistyksen vuosittainen pakkausalan peruskurssi on tunnettu laadukkaasta sisällöstään ja monipuolisista aiheistaan. Kurssi houkuttelee osallistujia eri teollisuudenaloilta, ja monet ammattilaiset pitävät sitä arvokkaana mahdollisuutena laajentaa osaa- mistaan ja verkostoitua. Pakkausalan Peruskurssi nro 87 järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa ja Tuusulan Gustavelundissa, koostuen siis kolmesta erillisestä lähiopetusmoduulista. Jaksojen aikana jär- jestettiin seitsemän tiivistä päivää lähiopetusta, joissa käytiin läpi eri mm. pakkausmateriaalit, logistiikan ja kaupan vaatimukset pak- kaamiselle, pakkaussuunnittelu ja -merkinnät, pakkausten painami- nen, pakkausvaihtoehdot, kehittyvät pakkausmateriaalit sekä teol- linen pakkaaminen ja kustannukset. Tälle kurssille osallistui myös Muoviyhdistyksen Mirja Juslin. Mirjan tavoite oli oppia laajasti pak- kaamisesta sekä myös verkostoitua alan toimijoiden kanssa. Kurssin luennoitsijoina toimivat alan parhaat asiantuntijat. Kurssiin kuuluu myös yritysvierailupäivä alan yrityksiin. Vierailut tehtiin täl- lä kertaa Hartwallille Lahteen, tölkkivalmistaja Ball Beveragelle sekä Inexin automaattiseen logistiikkakeskukseen Sipooseen, joka on Suomen suurin automaattivarasto. Kurssiin sisältyi lähipäivien lisäksi ryhmätyö. Ryhmä, jossa Mirja oli, suunnitteli ja toteutti uuden myymäläpakkauksen askartelubeto- nille. Tämä ryhmätyö mahdollisti sen, että tätä tehdessä oli mahdol- lista ottaa heti tuoreeltaan käyttöön kaikki kurssin aikana kertyneet tiedot, taidot ja ideat, samoin kuin verkostot. Kokeneet pakkausalan ammattilaiset arvostelivat ja antoivat palautetta suunnitellulle pak- kaukselle kurssin viimeisenä päivänä. Toiset kurssin ryhmät toteut- tivat esimerkiksi pakkauksen tuorekeksitaikinalle ja verkkokaupan myyntipakkauksen sähköpolkupyörälle.
Yritysvierailulla näki pakkauksien merkityksen käytännössä Vierailu Inexin automaattisessa logistiikkakeskuksessa ava- si silmät pakkauksen vaatimuksiin ja syihin standardisoinnille. Logistiikkakeskuksessa käsitellään erittäin merkittävä määrä tuottei- ta joka päivä, jolloin automaattisilla linjoilla on oltava häiriötön toimin- ta. Tämä mahdollistetaan vakioiduilla pakkauksilla ja tarkkaan määri- tellyillä ominaisuuksilla. Esimerkiksi tarttujat tarvitsevat tietynlaisen pinnan toimiakseen, ja pakkausten on kestettävä tietty määrä me- kaanista liikuttamista hajoamatta, jotta varasto toimii suunnitellusti. Hartwallin Lahden tehtaalla ryhmä pääsi näkemään juomien tuo- tanto- ja pakkausprosessin kokonaisuudessaan. Tämän täydensi vie- railu tölkkitehtaalla Ball Beveragella, joka valmistaa juomatölkkejä mm. Hartwallille. Kurssi avaa uusia näkökulmia Juslin osallistui pakkausalan peruskurssille saadakseen syvällisem- män käsityksen pakkaamisen eri osa-alueista, sekä myös muovin mer- kitykseen pakkaamisessa. — Kurssi antoi minulle mahdollisuuden tutustua pakkausten suun- nittelun ja valmistuksen koko prosessiin. Se auttoi minua ymmärtä- mään paremmin, kuinka monimutkaisia ja tärkeitä pakkaukset ovat tuotteiden suojaamisessa ja markkinoinnissa, hän sanoo. Juslin korostaa myös, että kurssi ei keskity pelkästään teoriaan, vaan tarjoaa runsaasti käytännön esimerkkejä ja mahdollisuuksia oppia alan johtavilta asiantuntijoilta. — Luennoilla käsiteltiin erilaisia pakkausmateriaaleja, kuten muo- via, kartonkia ja metallia, ja käytiin läpi niiden etuja ja haasteita. Lisäksi pääsimme vierailemaan pakkausalan yrityksissä ja näkemään, kuinka tuotteet valmistetaan ja pakataan käytännössä, hän kertoo.
6 MUOVIPLAST 3/2024
Made with FlippingBook - Online magazine maker