Muoviplast 2/2024

Muovin kierrätyksen ympäristövaikutukset ja uusien teknologioiden mahdollisuudet Kaikki muovi kiertää – aluekokeiluilla käytäntöön -hankkeessa pyritään lisäämään muovin kiertoa sekä kehittämään uusiomuovin markkinoita. Hankkeen toteuttajina toimii muovialan osaajia Uudenmaan ja Päijät- Hämeen alueelta. Hankkeen tavoitteena on etsiä ja kokeilla uusia ratkaisuja muovin kiertoon etenkin niiden muovien osalta, jotka eivät nykyään päädy kiertoon. Mukana ovat Espoon kaupungin lisäksi VTT, HSY, LAB- ammattikorkeakoulu, Salpakierto Oy, Muovipoli Oy, Muoviyhdistys ry ja Metropolia Ammattikorkeakoulu .

Kirjoittajat: Teuvo Uusitalo, VTT ja Esa Toukoniitty, Metropolia Ammattikorkeakoulu Kuva: Esa Toukoniitty

O sana Kaikki muovi kiertää – aluekokeilulla käytäntöön -hank- keen toimia on laadittu laajaan tieteellisen kirjallisuuden ana- lyysiin perustuva selvitys muovin kierrätysteknologioiden ympäristövaikutuksista. Selvitystä varten käytiin läpi noin 100 vuo- sina 2010–2023 julkaistua tutkimusta, jossa on laadittu elinkaariar- viointi (LCA) muovin kierrätysteknologioiden ympäristövaikutuksis- ta. Selvityksen tuloksista julkaistaan keväällä 2024 kattava raportti. Yleisimmät muovijätteen käsittelymenetelmät Tutkimuksissa on arvioitu ympäristövaikutuksia käyttäen LCA- menetelmää. Nämä tutkimukset ovat keskittyneet erityisesti tietty- jen yleisimpien muovien ja kerättyjen kierrätysmuovijätteiden käsitte- lyyn. Käsittelyssä on käytetty vallitsevia menetelmiä, kuten kaatopaik- kasijoitusta, polttoa ja energian talteenottoa polton yhteydessä. Lisäksi on tutkittu mekaanisen ja kemiallisen kierrätyksen tekniikoita, kuten pyrolyysiä, kaasutusta ja vetykäsittelyä. Tyypillisiä esimerkkejä arvi- oitavista vaikutuksista ovat olleet ilmastonmuutos, happamoituminen ja luonnonvarojen käyttö. Vaikka tutkimukset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia, niin lähes kaikki tutkimukset osoittavat, että kasvihuonekaasupääs- töjen osalta muovin kierrättäminen on aina polttamista parempi vaih- toehto. Mekaaninen kierrätys on usein ympäristövaikutuksiltaan pa- rempi vaihtoehto kuin kemiallisen kierrätyksen menetelmät. Toisaalta tutkimuksissa on todettu, että uusista kierrätysmenetelmistä tarvitaan vielä paljon lisätietoa, jotta niiden ympäristövaikutuksia voidaan ar- vioida luotettavammin. Energiaintensiivisten prosessien vaikutuksia voidaan pienentää hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa.

Mekaaninen kierrätys Mekaaninen kierrätys on osoittautunut hyväksi vaihtoehdoksi esi- merkiksi polymeereille, joita löytyy sähkö- ja elektroniikkalaiteromus- ta. Tämä menetelmä vähentää merkittävästi CO2-päästöjä verrattuna polttamiseen tai kaatopaikalle sijoittamiseen. HDPE:n mekaanisen kierrätyksen ympäristöhyötyjä ja -haasteita arvioineessa tutkimuk- sessa osoitetaan, että mekaanisella kierrätyksellä voidaan vähentää energiankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä kaatopaikalle sijoit- tamiseen ja polttamiseen verrattuna. Pääasiassa myönteiset ympäris- tövaikutukset ovat seurausta neitseellisten muovien korvaamisesta. Keskeisiä ympäristötehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat kuljetuk- set, puristus, murskaus, ja energiankulutus. Esimerkiksi kuljetusten optimointi, puristus- ja murskausprosessien tehokkuuden parantami- nen sekä energiankulutuksen vähentäminen voivat merkittävästi lisä- tä muovin mekaanisen kierrätyksen energiatehokkuutta ja vähentää sen ympäristövaikutuksia. Kemiallinen kierrätys Kemiallisen kierrätyksen tekniikat, kuten katalyyttinen pyrolyysi, liuottaminen ja saostus ovat lupaavia kierrätysteknologioita sekamuo- vijätteelle. Tutkimuksissa on todettu, että niiden ilmastovaikutukset ovat pienemmät kuin energian talteenoton. Ympäristövaikutukset ja taloudelliset vaikutukset vaihtelevat kuitenkin teknologiasta ja olo- suhteista riippuen. Belgiassa LCA-menetelmällä tehdyt mekaanisen kierrätyksen ja kemiallisen kierrätyksen vertailevat tutkimukset osoittavat, että mo- lemmilla kierrätysmenetelmillä on pienemmät ympäristövaikutukset

14 MUOVIPLAST 2/2024

Made with FlippingBook - Online magazine maker