3D-tulostusta siivittävät kasvuun digitaaliset varaosat ja vastuullisuus
Formtechillä on tuotantotiloissa kahdeksan 3D-tulostinta, joista kuusi on muoville ja kaksi metallille.
Kun 10-vuotias 3D Formtech syntyi, 3D-tulostusta käytettiin prototyyppivalmistukseen. Nyt tuhansien kappaleiden sarjat ovat arkipäivää ja laatu kelpaa lopputuotteisiin.
Formtechin toimitusjohtaja Toni Järvitalo (oikealla) seuraa tarkasti 3D-tulostuksen uusia tuulia, sillä ala kehittyy erittäin nopeasti.
Tekniikka kehittyy nopeasti Samoihin aikoihin 3D Formtechin kanssa Suomeen perustettiin useam- piakin 3D-tulostusyrityksiä. — Kotimaisen 3D-tulostuksen kannalta oli merkittävä etappi, että yrityksiä syntyi ja ne ovat kasvaneet tasaisesti. 3D-tulostus on erittäin pääomavoittoinen ala, sillä laitteet ovat todella kalliita. Suomessa ei ole helppoa saada rahoitusta pieniin startupeihin tai valmistaviin yri- tyksiin, mikä on hidastanut 3D-tulostuksen leviämistä, Toni Järvitalo sanoo ja viittaa esimerkiksi Ruotsiin, jossa pääomaa on riittänyt laite- kannan ja osaamisen vauhdikkaaseen kasvattamiseen. Kymmenen vuoden aikana koneet ovat kehittyneet nopeammiksi ja parametrit paremmiksi. Suunnittelijoiden koulutus on kehittynyt ja markkinoille on tullut paljon uusia 3D-tulostusohjelmistoja. Myös loppulaatu on eri tasolla kuin kymmenen vuotta sitten. — Vuonna 2014 keskustelimme aina kymmenien kappaleiden prototyyppimääristä. Oli todella harvinaista puhua edes tuhannes- ta. Nykyään tuhannen tai kymmenen tuhannen kappaleen sarja on arkipäivää, Järvitalo sanoo ja jatkaa: — Vaikka 3D-tulostusta on tehty jo parikymmentä vuotta, koen, että tekniikka on vasta matkan alussa. Kehitys on ollut viiden vuoden aikana valtavaa ja 30 vuoden päästä tekniikka tulee olemaan täysin eri tasolla. Isot yritykset lähdössä mukaan Tieto 3D-tulostuksen mahdollisuuksista leviää pikkuhiljaa. Teol lisuusyrityksiin sitä on levittänyt esimerkiksi vuonna 2020 perus- tettu 3D-tulostuksen hyödyntämistä edistävä FAME-ekosysteemi. Tämänhetkisenä suurena muutoksena Järvitalo näkee sen, että suu- ret yhtiöt ottavat 3D-tulostusta käyttöön ja pitävät sitä riittävän val- miina valmistustekniikkana. Suurilla yrityksillä, esimerkiksi paperi- konevalmistajilla, komponentti on mukana niin massiivisessa koko- naisuudessa, että siellä pitää olla verifiointi ja sertifiointi kunnossa. Pienet yritykset ovat aiemmin lähteneet helpommin hyödyntämään 3D-tulostusta. Monet 3D-tulostusyritykset ovat lähiaikoina ilmoitta- neet uusista laitehankinnoista. — Markkinoilla näkyy nyt piirteitä, että tämän ja ensi vuoden aikana tehdään paljon isoja kauppoja 3D-tulostuspuolella sekä muovissa että me- tallissa. Isot yritykset alkavat adoptoida 3D-tulostustekniikkaa, ja se voi pullauttaa Suomen 3D-tulostusteollisuutta hyvin paljon, Järvitalo sanoo.
Testi: Kaisa Kaukovirta, DIMEC C Kuvat:
3D Formtechin toimitusjohtaja Toni Järvitalo uskoo, että 3D-tulostuksen kasvuun vaikuttavat lähivuosina digitaalisten varaosien yleistyminen ja vastuullisuuskysymykset. — 3D-tulostuksen arvo kasvaa lähivuosina, kun se yhdistetään digi- taalisten varaosien valmistukseen. Tulevaisuudessa varastoidaan yhä vähemmän, ja varaosia pystytään tekemään 3D-tulostamalla nopeasti, Järvitalo sanoo. Myös vastuullisuus nousee entistä merkittävämpään rooliin, ja vä- hähiilisiä materiaaleja kehitetään lisää. — Ulkomailla meiltä on jo nyt kysytty aivan ensimmäiseksi, mi- ten tuotamme energiaa, ennen kuin on käyty läpi ensimmäistäkään 3D-tulostuksen teknistä yksityiskohtaa. Suomessa näin ei ole vielä käynyt, Järvitalo kuvailee ja kertoo yrityksen jo reagoineen muutok- seen vihreällä sähköllä ja aurinkopaneeleilla. Aluksi oli yksi mies ja kone Toni Järvitalo tutustui aikoinaan Nokian tuotekehityksessä prototyyp- pien valmistukseen jauhepetitekniikalla. — Sain siellä käsityksen, mitä paremman luokan 3D-tulostuksella voi tehdä. Silloin 3D-tulostuksesta puhuttiin vain prototyyppien te- koon soveltuvana teknologiana, mutta minun mielestäni siinä oli mah- dollisuus myös lopputuotteiden valmistukseen, Järvitalo kertoo. Nokiasta tie vei Ixonosiin, josta hän osti mukaansa EOSP100- laitteen ja perusti 3D Formtechin. 10-vuotisjuhliaan huhtikuussa viettävä yritys on kasvanut tasaises- ti. Tuotantokapasiteettia on lisätty pikkuhiljaa uusilla konehankinnoil- la, ja se riittää jo isoihin sarjoihin. Liikevaihdoltaan noin kolmen mil- joonan euron yrityksessä on 19 työtekijää ja kahdeksan 3D-tulostinta, joista kuusi on muoville ja kaksi metallille. 3D-tulosteita yritys toimit- taa aktiivisesti noin 12 maahan. — Olen aina pitänyt 3D Formtechiä poluntallaajana. Olemme teh- neet paljon pioneerityötä muovien 3D-tulostuksessa. Toimme uusia jälkikäsittelylaitteistoja Suomeen, otimme koneellistetut värjäykset käyttöön ensimmäisenä, ja nyt otimme käyttöön kemiallisen kiillo- tuksen, Järvitalo sanoo.
24 MUOVIPLAST 2/2024
Made with FlippingBook - Online magazine maker