Muovin tulevaisuus tehdään tänään Tulevaisuus ei ole ennalta määrätty, vaan me ihmiset rakennamme sen omilla valinnoillamme. Teksti: Kati Halonen, PolyQuality Oy Kuvat: Espoon kaupunki
Yhteiskunnan tasolla tarvitaan lainsäädäntöä, joka ohjaa kohti kes- tävämpiä käytäntöjä. Yritysten tulee ottaa vastuu tuotteidensa koko elinkaaresta ja kuluttajien on omaksuttava kestävämpiä kulutustot- tumuksia. Olemme ottaneet ensimmäisiä askeleita hyväksikäyttäväs- tä taloudesta uusintavaan sekä ratkaisujen etsimisessä globaaleihin haasteisiin. Luonnonpolymeerit tekevät paluun, kemiallinen kierrätys lisääntyy sillä mekaaninen kierrätys ei riitä vastaamaan materiaa- litarpeisiin, ja tuotteiden uudelleen käyttö lisääntyy matkalla kohti aitoa kiertotaloutta. — Tarvitsemme rakentavaa keskustelua, joka ei takerru yksityis- kohtiin. Kun puhutaan muovin tulevaisuudesta, on toisarvoista saako pillejä käyttää vaiko ei. Muovia on kaikkialla ja se on mahdollistanut meille nykyisen elintasomme ja mukavuutemme patjoista lääketek- nologiaan. Muovin rajaaminen pieniin kertakäyttötuotteisiin tuntuu haastavalta ajatukselta. Meidän tulisi pikemminkin keskittyä laajem- paan näkökulmaan ja keskustella eri toimijoiden kanssa siitä, miten voisimme toimia erilaisissa mahdollisissa maailmoissa. Ei ole vain yhtä tulevaisuuden kuvaa vaan monta, ja ne voivat lisäksi tapahtua yhtä aikaa. Me voimme päättää miten etenemme eri skenaarioissa, huomautti yhteiskehittämisen ja systeemi- ja palvelumuotoilun asian- tuntija Netta Korhonen , Motiva Services. Tavoitteena on, että vuoteen 2050 mennessä muovin käyttö on muuttunut huomattavasti kestävämmäksi. Tämä vaatii innovaatioita, investointeja uusiin teknologioihin ja yhteistyötä kaikkien sidosryhmi- en kesken. Tulemme näkemään entistä enemmän biopohjaisia muo- veja jokapäiväisessä käytössä, kierrätyksen tehostumista ja kulutus- tottumusten muutosta kohti vähemmän ympäristöä kuormittavaksi. Muovin tulevaisuus riippuu kyvystämme vastata ympäristöhaastei- siin ja kehittää kestävämpiä vaihtoehtoja. Innovatiiviset materiaalit, tehokkaampi kierrätys ja systeemiset muutokset ovat avainasemassa. Vaikka haasteet ovat suuria, niin ovat myös mahdollisuutemme luoda kestävämpi tulevaisuus.
— Mitä kauemmas tulevaisuuteen katsotaan, sitä enemmän tarvitaan heikkoja signaaleja. Myös tavalliset kansalaiset on saatava mukaan tulevaisuuden suunnitteluun. Toivotun tulevaisuuden tekeminen vaa- tii sekä nykytilanteen ymmärtämistä, tulkintaa että soveltamista, tu- levaisuusmuotoilija Minna Koskelo muistutti Muovi 2050: Muovin tulevaisuuspäivässä. Kaikki muovi kiertää – aluekokeiluilla käytäntöön -hankkeen jär- jestämässä Muovin tulevaisuuspäivässä keskusteltiin maailmaa muo- vaavista megatrendeistä sekä muovin merkityksestä erilaisissa vaih- toehtoisissa tulevaisuuksissa. Laaja-alainen asiantuntijajoukko hah- motteli muovin tulevaisuudennäkymiä eri näkökulmista. Syntyi usei- ta mielenkiintoisia skenaarioita muovin käytöstä ja rooleista vuonna 2050, eli kaksikymmentä vuotta Muovitiekartan jälkeen. Tavoitteena oli vahvistaa ajatuksia siitä, miten muovaamme maailmaa haluttuun suuntaan ja miten kukin varaudumme ei-toivottaviin muutoksiin. Skenaariotyöskentely jatkuu keväällä ja tulokset esitellään 7.5. Muovi 2050 – näkymiä muovin tulevaisuuteen -tulevaisuuswebinaarissa. Muovi on edelleen merkityksellinen materiaali vuonna 2050 VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin kertoi muovin matkasta tähän päivään ja miten muovit ovat muovanneet maailmaa. Muovit kehitet- tiin alun perin kestokulutushyödykkeisiin. Muovit rinnastetaan liian usein pelkkiin pakkauksiin – jotka ovat toki erittäin tärkeitä niin luonnon kuin taloudenkin kannalta – mutta muovia käytetään pal- jon myös rakentamisessa, teollisuudessa, elektroniikassa ja muissa pitkäikäisissä tuotteissa. — Meidän on parannettava materiaalitehokkuutta ja päästävä irti fossiilisista raaka-aineista. Mutta muovi ei tule katoamaan. Ihminen ei jätä käyttämättä mitään kehittämäänsä materiaalia. Tuotteita tehdään edelleen muun muassa pronssista. Mutta tämä ei ole materiaalikysy- mys vaan systeeminen kysymys. Tarvitaan systeemisiä muutoksia sekä tuotannossa että kulutuksessa, Harlin painotti.
26 MUOVIPLAST 2/2024
Made with FlippingBook - Online magazine maker