Muoviplast 1/2024

Biokomposiiteista 3D-tulostetut ensiluokkaiset urkupillit soivat Helsingin Musiikkitalossa Tekstin koonnut useista lähteistä: Juha Pitkäranta ja Eve Saarikoski, UPM Biocomposite s Kuvat: Musiikkitalon säätiö / Sakari Röyskö H elsingin Musiikkitalon uudet urut soivat juhlakonsertissa 1. tammikuuta 2024. Riegerin urkujen näyttävät julkisivupillit ovat ensimmäiset laatuaan, jotka on valmistettu puupohjaises- ta UPM Formi 3D -biokomposiitista. Tätä komposiittia UPM valmistaa Suomessa Lahden tehtaillaan.

Tehokas, kestävä ja akustisesti toimiva biokomposiitti Julkisivupillien ainutlaatuinen muotoilu edellytti sopivan materiaalin sekä luotettavan, joustavan ja kustannustehokkaan valmistusmenetel- män löytämistä. Biokomposiitin hienojakoiset selluloosakuidut teke- vät mahdolliseksi suuren skaalan 3D-tulostuksen (LSAM, large scale additive manufacturing), jossa syntyy mahdollisimman vähän jätettä. Materiaalin vähäinen kutistuminen, nopea jäähtyminen ja kestä- vät ominaisuudet tekevät mahdolliseksi monimutkaisten elementtien tehokkaan valmistuksen. Urkupillien valmistuksessa käytetty materi- aali on patentoitua laatua, jonka UPM on kehittänyt erityisesti suuren skaalan LSAM-valmistukseen. Biokomposiitin jälkikäsittelymahdollisuus oli tässä sovelluksessa tärkeässä asemassa, sillä putket hiottiin ja pinnoitettiin metallilla tu- lostuksen jälkeen. Tulos on näyttävä. — Urut kuulostavat upeilta. On hienoa avata konserttisali yleisölle ja nauttia sekä musiikista että visuaalisesta elämyksestä, jonka uudet urkumme ja esiintyjämme ovat tarjonneet tammikuusta alkaen, sa- noo Helsingin Musiikkitalosäätiön toiminnanjohtaja ja urkuhankkeen projektipäällikkö Kaisa Näreranta .

Uruissa on 3D-tulostamalla valmistettuja soivia pillejä ja ilmaka- navia yhteensä 260 metriä. Uruissa on 124 äänikertaa jaettuna useal- le eri pillistölle. Ne ovat Suomen ja Skandinavian suurimmat, yhdet Euroopan suurimmista ja suurimmat konserttisaliin sijoitetut moder- nit urut maailmassa. Helsingin Musiikkitalon urut ovat kansainvälisen yhteistyön tulos. UPM:n (Helsinki) Suomessa valmistama biokomposiittimateriaali kul- jetettiin Burgosiin, Espanjaan, 3D-tulostettavaksi LSAM-prosessissa (Large Scale Additive Manufacturing). Tämän jälkeen tulostetut piiput kuljetettiin urkujen rakentajalle Rieger Orgelbauille Itävaltaan. Urut on rakentanut käsityönä itävaltalainen Rieger Orgelbau. Urkuprojekti oli monivuotinen projekti. Urkujen suunnittelusta on vastannut kansainvälinen työryhmä, ja mukana suunnittelussa on ollut Pariisin Notre Dame -kirkon urkuri, professori Olivier Latry .

12 MUOVIPLAST 1/2024

Made with FlippingBook - Online magazine maker